2009. március 27.

"Rejtelmek, ha zengenek."

József Attila versét idézzük immáron tizedik alkalommal. Sok pedagógus foglalkozik nemcsak szabadidejében, hanem munkája közben is olyan művészeti tevékenységgel amelyet meg lehet, illetve be kell mutatni a nagyközönségnek. Emlékezzünk vissza Kévészkiné Pintér Etelka munkájára, vagy Tornyi Molnár Edit is kiemelkedőt alkotott, hiszen a zsűri díjazta ezeket az alkotó pedagógusokat. Nem lehet elfelejteni Garainé Szabó Katalin csuhé bábjait sem. Ki gondolná, hogy a megunt nyakkendőkből milyen szép ágytakarókat lehet varrni, bár ehhez nemcsak idő kell, hanem türelem is. Ilyen nagy türelemmel bír: Horváth Lászlóné akinek a munkáját a zsűri díjazta.

Sok pedagógus valamilyen művészeti tevékenységnek az elkötelezettje. A mi városunkban, a környező megyékben is vannak ilyen tanárok, óvónők. Ahhoz, hogy ezek a tehetségek a felszínre kerüljenek, kell egy olyan kezdeményezés mint a "Rejtelmek, ha zengenek."

Minden év áprilisában megrendezzük ezt a nívós kiállítást. De tudni kell azt is, hogy mennyi munka, szervezés előzi meg a kiállítás megnyitóját.

Varróné Szabó Ildikó a Művelődési Központ igazgatónője pályázatot nyújt be, hogy az anyagi háttere biztosítva legyen ennek a kiállításnak és az előadói műsornak. Ebben az évben is sikeresnek bizonyult a pályázat, mert április 4-től megtekinthető az alkotó pedagógusok bemutatója.

Borsodi Ágnes is sokat tett már ezért a rendezvényért. A képzőművészeti tárlat és az előadói műsor szervezésében is kivette a részét. Szabó Marianna tervezte meg azt a logot, ami a meghívónkat díszíti. Külön ki kell emelni Mihály Béláné szerepét is, aki mindig egyengette, segítette ezeket az eseményeket. A polgármesteri hivatal is bekapcsolódik a szervezésbe, aktív részese, támogatója az eseményeknek. A pedagógus szakszervezet sem tétlenkedik: kiírja a pályázatot a pedagógusoknak, ezek után bekapcsolódik a szervezésbe és a lebonyolításba.

Remélem, hogy ebben az évben is sok pályamunka érkezik be, erre az országban egyedül álló kezdeményezésre és sok jelentkező vesz majd részt az előadó-művészeti találkozón is. Köszönet mindenkinek, akik segítenek, hogy sikeres legyen a kiállítás és az előadói program.

Ezúton szeretném meghívni Szentes művészetet kedvelő lakosait a tárlatra és az előadó művészek bemutatkozására.

Kiállítás megnyitó: április 4., szombat Galéria Bemutatóterem

Az előadó művészek április 18-án, szombaton mutatkoznak be a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Szobota Imréné
Szentes város Pedagógus Szakszervezet titkára