2009. március 27.

A válság miatt maradnak Angliában

Endre és Jusztina Anglia egyik látványosságánál, a Stonehenge-nélA gazdasági válság idején egyre-másra jutnak el hozzánk olyan hírek Angliából, miszerint a külföldi munkavállalók ellen tüntetnek a helybeliek. Városunkból is sokan próbálkoznak boldogulni a szigetországban, egy fiatal párt most megkérdeztük tapasztalataikról.

Amikor Paksai Jusztina 2007 novemberében kiutazott Angliába Molnár Endrével, nem dédelgetett olyan reményeket, hogy első körben végzettségének megfelelő szociális területen tud elhelyezkedni, ugyanis párja beszélte a nyelvet, ő viszont akkor még alig. A fiatal szociális munkás előtte a Szentesi Gondozási Központban dolgozott, az önkéntes mozgalom beindítása kapcsán lapunkban több alkalommal szerepelt. Most egy nyugat-angliai pici településen, Edgeworthban élnek. "Angliában sok minden szinte olcsóbb, mint Magyarországon, de nem a szállás és a tömegközlekedés. A jó pár hetes álláskeresés közben nagyon gyorsan fel lehet élni a tartalékokat" - osztja meg tapasztalatait internetes levelében Jusztina, aki kezdetben takarított. Folyamatosan próbálkoztak önéletrajzukkal a világhálón, s rengeteg átveréssel is találkoztak: akadt, aki nudista takarítót keresett, de kedvesen felajánlotta, hogy első alkalommal még lehet ruhában menni, s akadt olyan, aki az öszszes adatot kérte, bankszámlaszámmal együtt. Több hetes várakozás után egy takarítós cég végre hajlandó volt mindkettőjüket alkalmazni vidéken. "Ez az egy hónap hihetetlenül kimerítő, sokszor megalázó volt, rengeteg átveréssel. A cég feketén alkalmazott bennünket, de adót a mi órabérünkből vontak, sokszor hajnaltól éjszakáig dolgoztunk, és 6-7 órát fizettek ki. Miután eldöntöttük, hogy itt nem maradunk, eljött életünkbe a szerencse: kaptunk egy úgynevezett "couple" munkát, ami azt jelenti, hogy ottlakással mindkettőnket alkalmaztak. Ebben a munkakörben a fiú általában kertész és sofőr, a lány pedig a háztartást vezeti. Így kerültünk jelenlegi munkahelyünkre, ahol lassan másfél éve vagyunk."

A lány úgy látja, a mostani helyzetben még inkább idő kell ahhoz, hogy az otthoni diplomáját hasznosítani tudja. "Ehhez elsősorban tökéletes angoltudás kell, valamint egy regisztrációs folyamaton kell átmennem, ami körülbelül egy év. Ezután dolgozhatom legálisan szociális munkásként Angliában. Az általános helyzet - amit én is érzek -, hogy megnehezült a munkavállalás Angliában. Sok magyar ismerőstől halljuk, hogy idevalósiakat vesznek fel a helyükre, őket pedig elküldik, annak ellenére is, hogy akár több éve dolgoznak az adott helyen. Attrocitás nem ért bennünket, mert külföldiek vagyunk és itt dolgozunk, élünk. Az viszont tény: feszültség van. Eddig a külföldiek egy nagy tömege olyan munkát végzett, amit egy angol átlagember nem szívesen vállalt volna el. Most a helyiek rá vannak szorulva, hogy ne válogassanak annyira. De sikerülhet munkát találni, ha nagyon akarja valaki" - fogalmazza meg Jusztina és barátja, akik összességében azért jól érzik magukat angol földön. Soraikat így zárják: "Sajnos, tekintettel a mostani gazdasági helyzetre, nem gondolkodunk abban, hogy hazamegyünk. Terveink közt szerepel, hogy megalapozzuk a jövőnket, és amint minden körülmény adott, szeretnénk önkéntesként Afrikába menni 6-12 hónapra. Anglia számunkra nemcsak a megélhetést, de az álmaink megvalósulásához szükséges anyagiakat is biztosítja."

Darók József