2009. március 27.

Idősek érdekvédelme

Szebellédi AnnaAz Idősügyi Tanács 2008 tavaszán alakult meg Szentesen. A civil szervezet elnökének Szűcs Lajos alpolgármestert választották, alelnökök: Kádár József, Mészáros Júlia és Takács Pál. Titkára Szebellédi Anna. Munkájukat a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya segíti, koordinálja. Személy szerint Lencséné Szalontai Mária és Mészáros Ágnes.

A tanács tagjai önként vállalták a feladatot. Nyugdíjas emberek, van közöttük orvos, katona, háztartásbeli vagy éppen őstermelő. Ollai Istvánné személyében egy helyhatósági képviselő is részt vesz a munkában. Az Idősügyi Tanácsban szinte minden réteg képviselve van.

- Ha megnézzük, az országban igen előkelő helyen áll a nyugdíjasok száma. Kicsit védtelenek az idős emberek, védtelenek anyagilag, társadalmi kapcsolataik beszűkülnek. Úgy gondolom, hogy a város az időskorúak ellátásában nagyot fejlődött. Most már nem csak a szociális ellátás működik, a szakellátás is bővült, két bentlakásos intézményt adtak át a tavalyi évben, azonkívül ott van a Családsegítő Központ, a gyermekjóléti szolgálat módszertani intézményként működik, a hajléktalan segítő szintén működik, a kistérségben is dolgoznak az alapellátó rendszerben. Ilyen szempontból a dolog szakmai része lefedettnek tekinthető. Hogy elértük, az igen nagy munka volt. Feladatunk, én inkább küldetésnek nevezném, a városban élő idős emberek képviselete. Akár egy rendeletalkotás szintjén is például, mivel egy, az időseket érintő önkormányzati program esetén a tanács véleményezheti az anyagot - tájékoztatott Szebellédi Anna.

Mint megtudtuk, év végére tervezik kérdőívek kibocsátását, melyen egyebek mellett olyan kérdésekre keresik a választ, mint például: mire van szüksége az idős embereknek (érdekvédelem, kultúra, jogi segítség), milyen körülmények között élnek? A koordinációs irodát a polgármesteri hivatalban a szociálpolitikai osztályon kereshetik fel.

Szebellédi Anna március 31-én délelőtt 10 órakor a kiséri idősek klubjában tart előadást az Idősügyi Tanács munkájáról. Szeretettel várnak mindenkit.

(lovas)