XL. évfolyam 21. szám

2008. május 30.

Át az óceánon

Cseuz tanár úrnak sikerült időben is tartani az európai kerékpárútját. Szentes-Bu-dapest-Bécs-Bázel-Lyon-Bordeaux-Bilbao-La Coruňa- Lisszabon. A május 28-i sms-üzenete: Lisszabonban vagyok. A mellékelt kép is ott készült, amit szerkesztőségünknek juttatott el.

New Yorkba repül, majd felkerékpározik a lányáék-hoz a Torontó melletti Hamiltonba. Utána Winnipeg, Regina, Calgary, Vancouver. Ott repülőgépre ül ismét, és átrepül Ázsiába, Sanghajba. Onnan - ha lehet - kerékpárral megy Pekingbe.

A sportember üzenetében leírja, hogy minden rendben, van, holnap reggel utazik New York-ba. A repülőjegy cseréje is sikeres volt, igaz hogy 40 ezer forintba került, de így a tervezettnél 10 nappal korábban érkezik meg. Még a cucca csomagolását is megbeszélte a reptéren, ahová könnyen el tudott jutni. A majdnem 1 hónapos út alatt Cseuz László már több, mint 4000 kilométert kerekezett. (2008. május 29.)

2008. május 30.

A város átvenné az intézményeket

Fókuszban a középiskolák és a kórház

A két ülés között történt fontosabb események között említette Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, hogy valamivel több mint 3 ezer aláíró kéri azt levélben, hogy a település vegye vissza a megyétől a gimnáziumot. A város első emberének az a véleménye, hogy a megmozdulás már közüggyé avatja a kérdést. Dongó László fideszes képviselő arra volt kíváncsi, vajon a másik három középiskolára is vonatkozik-e ez, vagy sem.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési és oktatási bizottság elnöke elmondta: 2007-ben az iskola alkalmazotti testülete, diákönkormányzata és szülői munkaközössége kifejezte aggodalmát az összevonással kapcsolatban, hiszen a gimnázium egy klasszikus ismereteket nyújtó intézmény, amit nem a kora határoz meg, hanem mindaz a munka, eredmény, ami az épület belsejében zajlott. A közakarat azt kéri, hogy a gimnázium önálló lehessen. Mindez elhangzott a megyei közgyűlésen is, a kérést a közgyűlés nem támogatta.

2008. május 30.

Bagolyfiókák a balkonon

Már szárnyaikat próbálgatják

Néhány héttel ezelőtt egy József Attila utcai bérház egyik erkélyén, most pedig egy Páva utcai lakás utcára néző ablakának virágtartójában születtek erdei fülesbaglyok (képünkön). A négy fióka most kezd önállósulni, eddig apjuk hordta nekik a táplálékot, mostmár azonban a mamával együtt hosszabb időre is elhagyják kicsinyeiket, akik a virágláda széléről nekiindulva próbálgatják szárnyaikat.

Korábban erdei fülesbagoly nemigen fészkelt a városban, csak a kuvik köl-tött padlásokon, illetve a gyöngybagoly a templomtornyokban és a mezőgazdasági épületekben. Csupán az elmúlt négy évben fedezték fel a jelenséget Szentesen, Makón és Hódmezővásárhelyen. Az erdei fülesbagoly főleg a központban rakja le tojásait, mert ott vannak magas, többemeletes, erkélyes épületek.

2008. május 30.

Új vezetők

Önkormányzati intézmények élén

A helyi önkormányzat képviselő-testülete májusi ülésén személyi kérdésekben is döntött. Az előterjesztések két önkormányzati intézmény vezetői kinevezéséről szóltak. A Kertvárosi Óvodai Körzettel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy korábban nem sikerült vezető óvónőt választani. Akkor meglépte a testület azt a verziót is, hogy összevonja a két óvodai körzetet, de ezt a képviselők elvették.

A májusi ülésre kiírt pályázaton már egy jelölt szerepelt, Geréné Dunaháti-Vas Márta önkormányzati képviselőasszonyé, akit 21 igen szavazattal választottak meg az óvoda élére.

A Terney Béla Középiskola Kollégium igazgatónője nyugdíjba vonult, utódlására kiírt pályázatra hárman jelentkeztek. Az ülés előtt Gurdon Lajos visszavonta pályázatát, így a képviselőknek már két jelölt, Kertész Ildikó és dr. Tóthné Ferenczi Etelka személye között kellett választani. A testület végül is a menedzsertípusú vezetést ígérő Kertész Ildikó mellett tette le voksát.

Lejárt a Deák Ferenc Általános Iskola és a Damjanich János Tagiskola igazgatójának, Varga Sándornénak az öt évre szóló vezetői megbízatása. A képviselő-testület zárt ülésen újabb öt évre bizalmat szavazott a pályázónak.

2008. május 30.

Fejlesztés a Hungerit Zrt.-nél

Ezen a héten kedden mutatta be Budapesten a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt., a Sealed Air Magyarország Kft.-Cryovac és a Spar Magyarország Kft. forradalmian új csomagolását, mely áttörést hozhat a magyar piacon. A termelő, csomagoló és kereskedelmi cég összefogásának és másfél éves munkájának eredménye az új védőgázas, cseppmentes, higiénikus és biztonságos csomagolás.

2008. május 30.

Több ezer palánta a belvárosban

Hagyományteremtő szándékkal virágosítottak a Barthások

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 10 diákja közel egy napot szorgoskodott a belvárosban, 3383 virágpalántát ültettek el a Kossuth tér, valamint az Erzsébet tér "S" alakú és bírósággal szembeni szalagágyába. Az egy- és kétnyári tövek között begóniát, vasvirágot, rézvirágot, salvia-t, sétányrózsát, mézvirágot vagy mézeskét, papagájvirágot, kakastaréjt, Kleopátra tűjét, díszcsalánt, hamvaskát, perilla-t, hypoteses-t láthatunk a megújult virágágyakban.

2008. május 30.

A jövőben az utánpótlást támogatja a Pendola

Sorra igazolnak el a játékosok a Pendola-Szentes - Elektroglob férfi vízilabda csapatától, legalább is a városban terjedő hírek szerint. Ez talán még nem is lenne akkora baj, az viszont már igen, ha a Pendola nem támogatná az első osztályú gárdát. A két legilletékesebbet, Beleon Zsoltot, a Szentesi Vízisport Klub elnökét, és Zsohár Árpádot, a Pendola Kft. ügyvezető-igazgatóját kérdeztük, hogy van-e alapja a híreszteléseknek. Úgy tűnik, igen, bár akad még megválaszolatlan kérdés jócskán.

2008. május 30.

Mi lesz velünk?

András és Péter beszélget. Nem az a két bibliai, hanem két mai. Az egyik politikai elemző, a másik újságíró. Beszélgetésük fináléját sikerült videokazettára vennem. Sietek megírni róla a beszámolót, nehogy kiessek hatása alól. Mert bevallom: nagyon megütötte a szívemet, amit láttam és hallottam. Tehát kezdem is.

Hosszasan elemzik a mai magyar belpolitikai helyzetet. A kérdések és a feleletek szép nyugodt hangnemben követik egymást. Azt is mondhatnám: úriemberek társalgását volt alkalmam figyelemmel kísérni, amire ma ritkán adódik lehetőségem.

2008. május 30.

A nagy fájdalmakat visszhangozták

Mának is üzen a költő

A magyar forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából előadássorozatot szerveztek a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. Bácskai Mihályné, nyugalmazott gimnáziumi tanár a jeles időszakról, az előkészítéséről és a bukás utáni évtizedek irodalmi alkotásairól, az események művészi megjelenítéséről beszélt. Az előadásában többször is hallhattunk mának szóló irodalmi üzeneteket! Vajon időben ennyire távolra is el és áthallatszik a politikai mondanivaló - kérdeztük a program befejezése után Bácskai Mihálynét.

2008. május 30.

Közéleti kávéház

A Közéleti Kávéház következő összejövetelét június 2-án, hétfőn este 18 órától tartják a Petőfi cukrászdában. Az alkalom meghívott vendége Elek Sándor nyugalmazott gimnáziumi tanár lesz, aki a beszélgetés során a hallgatóság által feltett kérdésekre is választ ad. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2008. május 30.

Filmfesztivál

Három napos vetítés a strandon

A Testvérvárosok VI. Kulturális Fesztiváljának keretén belül minden este 21 órától rendezik meg az Európai "vizes" filmfesztivált, idén először. A mozirajongók a Carmen, a Good by, Lenin és a Macskajaj című filmet nézhetik meg a ligeti strandfürdőben.

A filmeket úgy válogatta össze a szervező Életjel KKSE, hogy az egész programnak testvérvárosi jellege legyen. Mivel Szentesnek Spanyolországban, Németországban és a volt Jugoszlávia területén is van testvérvárosa, ezért esett a választásuk az említett alkotásokra. A helyszín ötletét tavaly és tavaly előtt nagy sikert aratott vízimozi-sorozat adta, mely a nyári esték egyik színfoltját jelentette. Akkor a rendezvényre a gyermekektől kezdve az idősebb korosztályokig több százan látogattak el, hogy akár a medencéből, akár a partról nézzék meg a több tucat filmművészeti alkotást. Az Európai "vizes" fesztiválon a vetítésekkel a tartalmas szórakoztatás a cél, melyet a szórakoztató és művészfilmek határán mozgó alkotásokkal biztos, hogy elérnek a szervezők, akik a filmekkel az adott országok kultúrájából is be kívánnak mutatni egy-egy szeletet. Rossz idő esetén nem lesz vetítés.

Cseh-Lakos

2008. május 30.

Felháborodásom oka

A napokban egy kiállítás kapcsán ellátogattam a szentesi sportcsarnokba. Nézelődés közben megakadt a tekintetem egy freskón? graffitin?, amely az újszentesi templomot ábrázolja, előtte egy román népviseletű, "katrincás" női alakkal. Megdöbbentem, és azóta is azon töprengek, miért van ez így a rendszerváltás után 18 évvel.

1989. decemberében talán, Szirbik Imre polgármester ellátogatott Újszentesre. Valószínűleg azért is, mert hallott egy bánsági faluról, amit szentesiek alapítottak. Szándékát fejezi ki, hogy testvérvárosi kapcsolatra léphetne a két település (ha román viseletű romantikára vágyik, elmehetett volna Moldovába, ott van még bocskor, medve, fenyves, hegyi patak, és testvérnek fogadhatta volna őket).

2008. május 30.

Táborajánló kicsiknek és nagyoknak

Kellemes és hasznos időtöltés a nyári szünetben

JÚNIUS

Dobbantó néptánc tábor; június 15-20., helyszín: Szegvár, szervező: Magyar Imre (63/364-332).

Nyári kosárlabda tábor elsősorban az iskola tanulóinak, de a létszám erejéig más iskola diákjait is fogadják. június 16-20., helyszín: Klauzál Gábor Általános Iskola, szervező: Kuruczné Szabó Anikó (63/562-317).

Focitábor; június 16-27., helyszín: Kinizsi sportpálya, rossz idő esetén a Petőfi S. Általános Iskola tornaterme, szervező: Halász Antal (70/ 948-2133).

2008. május 30.

Ők ilyenek

Szombatonként találkoznak. Hol többen, hol kevesebben. Közel harmincan vannak, akik e délutánokon főleg lelki szükségletből megjelennek. Amíg várják társaikat addig játszanak. Hiszen fiatalok. A legidősebbek egyetemisták. Azután olvasnak abból a könyvből, amelyik a Föld legtöbb nyelvére van lefordítva. (A fordítások még most is folyamatban vannak.) Általában mindegyikőjükre hat az Ige. A felmerült gondolataikat megbeszélik. Még az is előfordul, hogy vitatkoznak. Majd szórakozással múlatják az időt.

2008. május 30.

Mentős tili-toli

Mint ismeretes, az Egészségügyi Minisztérium az Országos Mentőszolgálatnak utalta át a szentesi légi mentőbázisnak szánt 60 millió forintot. Azzal, hogy nem egyenesen a közbeszerzési pályázat kiírására jogosult Légimentő Kht.-nak utalt, ismét fölborzolták a kedélyeket. Többen késleltetésre gyanakodnak. A képviselő-testület májusi ülésén Ollai Istvánné független önkormányzati képviselő arra kérte Szirbik Imre polgármestert, mondja el, mi van az ügy hátterében. A polgármester válaszában kitért arra, hogy Magyarországon egységes mentőszolgálat van, amelyben szerepel a földi és légi mentés is. Az Országos Mentőszolgálat 100 százalékos tulajdonában áll a Légimentő Kht., s így gyakorlatilag egy cégről beszélünk, mondta Szirbik Imre. Az egészségügyi miniszter feladata, hogy kinek adja a jogot. Ami már biztos, Hornyik Mária államtitkár a minisztérium apparátusában kijelölte azt a főosztályvezetőt, akinek feladata a Dél-alföldi mentőbázis létrehozása. A pénzt nem a város kapta, más önkormányzatok felajánlását sem, a szentesi önkormányzatnak nincs beruházói jogköre a kérdésben. Az az OMSZ és a Légimentő Kht. feladata. Az államtitkár parancsa így szól: meggyorsítani a folyamatot, hogy az idén még felszállhasson Szentestesről a helikopter.

2008. május 30.

Bronzmeccs óvás?

Információink szerint a győri futsal csapta azt fontolgatja, hogy megóvja a Legrand-MetalCom-Szentes elleni, harmadik helyről döntő bajnoki mérkőzését. A 3-2-es vereséget szenvedő győriek arra hivatkoznak, hogy Koncz Zsolt profi szerződésű nagypályás labdarúgó lévén, jogosulatlanul lépett pályára az elmúlt hétfő esti összecsapáson. Megkerestük Koncz Zsoltot, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy valóban hallottak a Győr esetleges óvásáról, de erről hivatalosan semmilyen értesítést nem kaptak. Az óvásnak amúgy is van egy meghatározott határideje, és a nyolc nap már eltelt a mérkőzés óta. Egy biztos: a futsal bajnokság harmadik helyezettje továbbra is a Legrand-Metal-Com-Szentes.

H.V.

2008. május 30.

A gyermek-étkeztetésről

A Rádió Szentes (106,1 MHz) műsora a Rádiós fogadóóra június 4-én, szerdán 10 órakor lesz hallható. A műsor vendége Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetője, aki a nyári gyermekétkeztetésről tájékoztatja a hallgatókat.

2008. május 30.

Kistérségi koordinátorok

Az ötlethez keresik a támogatást

Barát Endre és Matkócsik Pál

A hazai és uniós fejlesztések helyi támogatása érdekében - tanácsadói hálózatok integrálásával - a kormány a Kistérségi Koordinációs Hálózat (KKH) felállítása mellett döntött. Ennek célja az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) megvalósítási szakaszában folyamatosan növekvő feladatok még hatékonyabb ellátása, az uniós fejlesztési források és a hazai területi alapú támogatások sikeres felhasználása.

2008. május 30.

Sütnek

A nyugdíjasok klubjának tagjai május 30-án, pénteken 14 órakor tartják összejövetelüket a Móricz művelődési házban, ahol tombolatárgyakat sorsolnak.

Következő találkozójuk június 6-án, pénteken 14 órakor lesz, amikor szalonnát sütnek a nagyhegyi kertben.

2008. május 30.

Álbírság

A Dél-alföldi régióban olyan személyek járják a kereskedelmi és vendéglátó egységeket, valamint gyógyszertárakat, akik a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársainak adják ki magukat, s ál-ellenőrzéseket végeznek - áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-alföldi Regionális Felügyelőségének közleményében.

Az "ál-ellenőrzések" során vizsgálják, hogy az alkalmazottak munkaruháján kint van-e az adott személy névtáblája. Amennyiben hiányosságot állapítanak meg, úgy helyszíni bírságot szabnak ki. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azonban ilyen ellenőrzéseket egyáltalán nem folytatott le, s most sem folytat, tekintettel arra, hogy ezen a területen nincs jogszabályi kötelezettség. A felügyelőség kéri a kereskedelmi és vendéglátó egységek üzemeltetőit, gyógyszertárak vezetőit, hogy saját érdekükben győződjenek meg az ellenőrzést végző személyek személyazonosságáról, továbbá mivel a magas összegű helyszíni bírság kiszabása eltér a hatóság gyakorlatától, így a helyszínen semmiképpen se egyenlítsék ki a kiszabott bírságot - írja dr. Horváth Zsuzsanna igazgató.

2008. május 30.

Váci Mihály

A Krúdy Gyula Baráti Társaság és a városi könyvtár közös rendezvényére várják az érdeklődőket június 4-én, szerdán 18 órakor. A társaság tagjai Váci Mihály költő műveiből adnak elő részleteket.

2008. május 30.

Kitörése előtt az Etnán

Nikov Daniella, Fülöp Helga, Seres Márk Dániel, Aranyi László, Kováts Kornél, Varga Sándorné

Négy ország iskolái között a Deák Ferenc Általános Iskola is részt vesz az Európai Unió Comenius Alapja által hirdetett "A rákok, mint bioindikátorok környezetünk vizeiben" című pályázatban. Időről-időre elutaznak egymáshoz a finn, cseh és olasz partneriskolák küldöttei, s beszámolnak aktuális eredményeikről, lapunk pedig az útjaikról. Jártak már Pardubicében, majd Helsinkiben, május elején egy hétre Olaszországba, Messinába látogattak.

2008. május 30.

Lopási és vásárlási kényszer

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A kleptománia, azaz a lopásvágy és a kényszeres vásárlás oka hasonló, hiszen a lelkileg és fizikailag erős, egészséges emberek ritkán esnek ennek a szenvedélybetegségnek a csapdájába. Azok azonban, akiknek nem teljes az életük, akiket gondok nyomasztanak vagy szerelmi csalódás ért, azok sokszor mesterséges örömforrást keresnek, amelyekkel pótolják a hiányzókat - tájékoztatta lapunkat dr. Szalayné Péter Ildikó ad-diktológiai konzultáns.

2008. május 30.

Gáspár Tibor nagy szerepei

A Szegedi Nemzeti Színházban Dömötör-díjra jelölték

Itt jártunk általános iskolába, majd gimnáziumba, ahol Bácskai Miska bácsi tanított bennünket. Szentes, azt hiszem, nyilatkozhatom bátyám nevében is, nagyon fontos szerepet játszott az életünkben, hiszen a meghatározó és egyben a legérzékenyebb 18 év itt történt meg velünk. Igazából mind abból élünk, amit itt tanulva összeszedtünk, csak természetesen most már tudatosan, tapasztaltabban használjuk. Ebből dolgozunk, ebből merítünk, képezzük pályánkat.

2008. május 30.

Hastánc fél napon át

Maratoni rekordkísérlet a sportcsarnokban

Rekordkísérletre készülnek a Kelet Lányai Hastánc Egyesület tagjai, illetve az általuk meghívott táncosok. Az egyedülálló, 12 óra 20 perces maratoni teljesítményre a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban kerül sor június 7-én, szombaton délelőtt 10 óra és este fél 11 között. Egészséges nők napja elnevezéssel kerül sor az oktatással egybekötött bemutatóra, melyben 12 vendégiskola lép fel, s minden tanár 45 percet tanít.

2008. május 30.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklub következő előadásán az Árnyéklovas című színes, szinkronizált japán filmet vetítik június 3-án, kedden 18 órakor. Az alkotás nemcsak látványos kalandfilm, hanem egy korszak végét, egy létforma bukását is bemutatja. Cselekményében, figuráival erős rokonságot mutat a Shakespeare- királydrámákkal. A történetben a 16. század szamuráj háborúinak egyik csatájában halálos sebet kap az egyik legnagyobb hadvezér. Kiadja utolsó parancsát, melyben azt kéri, hogy keressék meg hasonmását. Megtalálják, a szegény tolvaj hirtelen egy hatalmas hadsereg és egy pompás udvartartás fejévé válik. Hamarosan ráérez a hatalom ízére: valóban olyan katonává válik, mint akit megszemélyesít. Felnő a feladathoz, aztán ismét fordul a sors kereke...

2008. május 30.

Kitüntették Túri Andreát

Idén Túri Andrea, a helyőrségi klub volt vezetője kapta meg a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Országos Szövetségének kitüntetését, a Gyuricza Emlékgyűrűt. A szövetség legmagasabb kitüntető címe a most átadott elismerés, melyet az egykori alapítóról neveztek el és első alkalommal 2002-ben adtak át. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör 1994 óta működő társadalmi szervezet, melynek célja a civil-katonai kapcsolatok fönntartása, a nemzeti és katonai hagyományőrzés. Széles körű társadalmi párbeszédnek adott fórumot az euroatlanti kommunikáció folyamatában. A baráti körök szövetsége több mint 26 egyesületből, köztük a szentesiből, a szegediből, a makóiból és a hódmezővásárhelyiből alakult. Városunkban Túri Andrea szervezésében már hagyományosan évente megrendezik a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemet.

2008. május 30.

Szívügy

A Szívügy Klub legkö-zelebbi összejövetele június 4-én, szerdán 17 órakor lesz a Művelődési és Ifjúsági Házban. A klubtagok a szilvásváradi kiránduláson készült filmet nézik meg. Azok a tagok, akik az őszi kirándulásra jelentkeztek, az összeg befizetése miatt korábban érkezzenek.

2008. május 30.

Arany minősítés

A szegedi Rókusi Általános Iskolában rendezték meg az Éneklő Ifjúság 2008 hangversenyét, melyen a Csongrád megyei ének-zene tagozatos általános iskolák mutatkoztak be. Az idei évben először a kis- és nagykórusok közös hangversenyen szerepeltek. A rendezvényen a szakavatott zsűri a Nagy János karnagy által vezényelt Petőfi Sándor Általános Iskola kórusának fellépését arany minősítéssel értékelte. Képünkön a kórus tagjai a Petőfi Sándor Általános Iskola ének-zene tagozatának évzáró hangversenyén énekelnek.

2008. május 30.

Emlékverseny

A Klauzál DSE keretein belül működik és nemrégiben alakult újjá a Szentesi Birkózó Szakosztály, helyet követelve magának a sportpalettán. Jelenlétüket bizonyítván tizenhét év után birkózóversenyt rendeztek, s ezzel új időszámítás kezdődött a Kurca-parti város birkózásában. Az elmúlt hétvégén a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok adott otthont a Lőricz Márton és dr. Papp László Nemzetközi Birkózó Emlékversenynek.

A program koszorúzással kezdődött a Lőrincz Márton téren, az olimpiai tölgyfánál (Petőfi iskola), ahol Katona Mihály, Korond Nagyközség (Lőrincz Márton szülőhelye) polgármestere mondott ünnepi beszédet.

2008. május 30.

Tánceredmény

Május 17-én rendezték meg az V. Gizella Kupát. A veszprémi táncos találkozón a Szilver TSE is képviseltette magát.

Eredmények: 2. Jéri Tamás - Szepesi Lilla Junior II. Standard Ranglista, 3. Bugyi Bence - Kis Violetta Junior II. Standard Ranglista, 4. Győrfi Norbert - Szűcs Liliána Junior II. Standard Ranglista, 5. Hegyes Bertalan - Ambrus Adél Junior II. Standard Ranglista, 6. Kis Vencel - Ormándi Molli Junior II. Standard Ranglista.

László Csaba - Mikes Anna a Felnőtt Latin Ranglista 4. helyen végzett.

2008. május 30.

Atlétikában jeleskedtek

A Maximus KSE atlétái remek eredményeket értek el a szabadtéri idény első versenyein. Békéscsabán Országos Minősítő Versenyen Vidovics Réka 800 méteres síkfutásban harmadik helyezést ért el a serdülő lányok versenyében. Berényi Dalma a serdülő leány diszkoszvetésben szintén harmadik lett.

A serdülő fiúk 400 méteres síkfutó versenyén Szemerédi Máté első helyezést szerzett. Az ifjúsági fiú távolugrók között Almási Gyula 6 méteres eredményével harmadik helyezést ért el.

Tiszaújvárosban Országos Minősítő Versenyen Szeme-rédi Máté fiú serdülő 200 méteren második, a leány ifjúsági 400 méteres síkfutásban Gyovai Boglárka szintén második helyezést ért el.

Jól szerepeltek a legfiatalabbak a Megyei Gyermek Bajnokságon Szegeden. Pusztai Ádám távolugrásban első, 60 méteres síkfutásban negyedik helyezett lett. Az 1997-ben született fiúk között Szaszkó Dominik 1000 méteren harmadik lett. Halász Ákos távolugrásban első, 60 méteres síkfutásban negyedik. Az 1998-ban született fiúk versenyében Halász Ákos (97.) távolugrásban első, 60 méteres síkfutásban harmadik helyezéssel tért haza.

2008. május 30.

Barátságos torna

A Szabadidős SK amatőr ifjúsági sportolóknak szervez találkozót június 14-én, szombaton. A programban szerepel barátságos labdarúgó torna és sportjátékok.

Bővebb információ kérhető szerdánként 15-17 óra között a Tóth J. u. 28/A sz. alatti klubhelyiségben.

2008. május 30.

Versenyben az olimpikonnal

Óvodától az olimpiáig elnevezéssel már 12. alkalommal rendezte meg a Szentes Városi Úszó Club népszerű nemzetközi versenyét.

A ligeti uszodában május utolsó hétvégéjén 16 egyesület közel 400 versenyzője állt rajtkőre. Pár éve a hazai klubokon kívül más nemzetek sportolói is részt vesznek, ezúttal aradi úszók, és a Sepsiszentgyörgyi Sárkány Úszóklub a szomszédságból, valamint egy olasz egyesület (Circolo Sportivo Villani) vendégeskedett nálunk. Pau-lovics Tamás a klub alelnök-edzője azt mondta: a viadallal mostanra elérték lehetőségeik határát. Nincs elektromos időmérő, a versenymedence is 33 méteres. Ezért sem tudnak ide csábítani neves versenyzőt, de a világversenyekre készülő sportolók feszes programjába sem fér bele az improvizálás. Egy olimpikon, a négyszeres ifjúsági Európa-bajnok Hosszú Katinka mégis vízbe ugrott a szentesi versenyen, ahogyan tavaly is.

2008. május 30.

Hatodszor Dobos-kerékpártúra

1992-ig visszanyúló hagyománya van annak, hogy a Szabadidős Sportklub minden év májusában megszervezi a kerékpártúráját gyermekek számára. Dr. Dobos András állatorvosnak és családjának köszönhetően immár VI. alkalommal rendezték meg május 24-én a megújított és tartalmas programokkal kibővített "Dobos András" Közlekedési Országúti Gyermek és Családi Kerékpártúrát Szarvasra.

2008. május 30.

Őrizetben a társait fenyegető diák

Egy Szentes határában lévő telephelyre ment be három személy május 26-án, hétfőn, majd az ott dolgozók figyelmét elterelve az egyik irodából 430 ezer forint készpénzt tulajdonítottak el. Az egyik ott lévő alkalmazott azonban mindezt észrevette, mire az elkövetők autóba pattantak, és elhajtottak a helyszínről. Az időközben kiértesített rendőrök üldözőbe vették a járművet, amelyet Mindszenten sikerült megállítaniuk. A három elkövető közül kettőt a helyszínen elfogtak, harmadik társuknak - aki kiugrott az autóból - azonban sikerült kereket oldania, őt jelenleg is keresik a szentesi nyomozók. A banda ellen lopás miatt indult büntetőeljárás.

Május 27-én, kedden indult büntetőeljárás egy 14 és fél éves szentesi diák ellen, aki több tanulótársát tartotta rettegésben úgy, hogy rendszeresen megfenyegette őket azzal, amennyiben 500-1000 forintot nem adnak át neki, akkor meg fogja őket verni. A fiú a fenyegetésének azzal adott nyomatékot, hogy a sértetteket többször ököllel és lábbal bántalmazta. Az egyik sértettől - egy 15 éves lánytól - két alkalommal a játszótéren elvette annak 100-100 forintját, előtte a lányt veréssel fenyegette meg. A tanulót a rendőrség munkatársai őrizetbe vették, ellene rablás és zsarolás miatt folyik eljárás, és akár kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel is számolhat.

H. V.

2008. május 30.

Pótfűtés

- Játsszunk papást-mamást - javasolja Móricka a kis Ernának.
- Jó, kezdd el te!
- Bár sohase vettelek volna feleségül!

2008. május 30.

Kis kukta

  • Gyümölcsleves
  • Zöldborsós virslipörkölt
2008. május 30.

A győztest szorongatták

A szentesi rögbi csapat utánpótlása május 17-én Esztergomban szerepelt a Diákolimpia Országos Döntőjében. Két korosztályban indultak a 14 éven aluli kölyök, illetve a 16 éven aluli kadét korcsoportban. Eredmények, kölyök korosztály, csoportmérkőzések: Szentes -Szentirmai Székesfehérvár 10-5, pontszerző: Remzső Máté 5, Molnár Zsanett 5.

2008. május 30.

Még versenyben vannak

Deszken javította elmúlt heti botlását a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Ugyanakkor Páger Györgyék a 2-1-es győzelemmel továbbra is a második helyen állnak, a Székkutas ugyanis nem tette meg azt a szívességet, hogy pontot hullajtson a Szőreg ellen. Bozóki Zoltán vezetőedző beszámolója szerint kánikulában kezdődött a találkozó, ám negyedórával később már viharos szélben folytatódott, és ez a hazaiakat segítette. A mérkőzés ezen szakaszában saját kapuja elé szorult a Szentes, de a vihar elmúltával alábbhagytak a deszki rohamok is. 20 perc után Páger 18 méteres lövésével szerzett vezetést a Szentes, ettől kezdve a Kinizsi irányította a játékot.

2008. május 30.

Sikeres dzsúdósok

Az elmúlt hétvégén Miskolcon rendezték meg az országos diákolimpia döntőjét, ahol a Pollák DSE cselgáncsosai is részt vettek. Diák C (1998.), diák B (97.) és diák A (96.) kategóriában versenyeztek a szentesiek. Eredmények, C kat.: 1. Kalydy Vivien Paloma (-27 kg), B: 5. Varga Mercédesz (-38 kg), A: 5. Kiss Zoltán (-49 kg). Ezzel a megmérettetéssel az idei diákolimpiák lezárultak.

Nemzetközi judotornán jártak a Pollákosok Zeltweg-ben, ahol észt, horvát, szerb, német, osztrák és magyar klubok vettek részt. A Kurca-partiak eredménye: U 11 kat.: 1. Kalydy Vivien Palo-ma (-28 kg), U 15: 1. Kalydy Patrícia Fatima (-70 kg), 1. Gila Nóra (-78 kg), 1. Máté Dániel (-60 kg), 2. Valkai Béla.

2008. május 30.

Profi- és thai bokszgála

Idén június 6-án, pénteken este 7 órai kezdettel a Dr. Papp László Sportcsarnokban rendezik meg a VIII. Nemzetközi Küzdősport Fesztivált.

A rendezvényt a Pro-Boksz Promotion és a Szentesi Kinizsi SZITE közösen szervezi.

- A gálát a Sport1 Televízió élőben közvetíti. Rendkívül izgalmas és színvonalas küzdelmek várhatók majd. A közönség láthat profi, thai és kick boksz, K1 és MMA mérkőzéseket. Azt is kijelenthetem, hogy ennyi típusú mérkőzést még nem sikerült tető alá hoznunk Szentesen - tájékoztatta lapunkat Bertók Róbert főszervező.

2008. május 30.

A párkapcsolat

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját június 6-án, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Binderné Berkecz Mária családterapeuta tart előadást A párkapcsolat fejlődési szakaszai címmel.

2008. május 30.

Családi események

Született: Marta Dorinnak és Simon Beátának Lili, Tóth Zoltánnak és Mácsai Gabriellának Kata, Huszár Jánosnak és Bánfi Bernadettnek János Dávid, Ágoston Zoltánnak és Bosánszki Dórának Nándor, Fébert Zoltánnak és Jutasi Andreának Laura, Pintér Józsefnek és Kulcsár Évának Amanda Melánia, Tóth Lászlónak és Kacziba Erzsébet Ildikónak Zsóka nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Lakatos László és Vida Erzsébet, Kiss Ferenc és Muzsik Andrea Mária.

Elhunyt: Kajla Antalné Félegyházi-Török Mária, Magyar Sándor Ferencné Csurka Gabriella Erzsébet, Virágos János, Szarvas Lajosné Gere Erzsébet Rozália, Bugyi János, Besze János, Csernák István Ferencné Fehér Mária.