2008. május 30.

Bagolyfiókák a balkonon

Már szárnyaikat próbálgatják

Néhány héttel ezelőtt egy József Attila utcai bérház egyik erkélyén, most pedig egy Páva utcai lakás utcára néző ablakának virágtartójában születtek erdei fülesbaglyok (képünkön). A négy fióka most kezd önállósulni, eddig apjuk hordta nekik a táplálékot, mostmár azonban a mamával együtt hosszabb időre is elhagyják kicsinyeiket, akik a virágláda széléről nekiindulva próbálgatják szárnyaikat.

Korábban erdei fülesbagoly nemigen fészkelt a városban, csak a kuvik köl-tött padlásokon, illetve a gyöngybagoly a templomtornyokban és a mezőgazdasági épületekben. Csupán az elmúlt négy évben fedezték fel a jelenséget Szentesen, Makón és Hódmezővásárhelyen. Az erdei fülesbagoly főleg a központban rakja le tojásait, mert ott vannak magas, többemeletes, erkélyes épületek.

Városunkban többek között a József Attila és a Páva utcában, az Apponyi téren, valamint a Kossuth utcán rendezkedtek be költésre. Egyébként ez a faj nem épít fészket, természetes környezetében a vetési és dolmányos varjú, illetve a szarka fészkét használja. Ezeknek a madaraknak a száma azonban nagyon lecsökkent, ennek hatásaként is betudható a baglyok urbanizációja.

- Úgy gondolom, hogy közel tíz pár költ évente a belvárosban - tudtuk meg dr. Bod Péter ornitológustól, aki elmondta: Az erdei fülesbagoly korai költő madár, amikor szarkafészkekben vagy varjútelepek szélén költ akkor már február végén, március elején lerakja tojásait. Kései költésre akkor van példa, ha elpusztul az előző fészek. Sohasem rak fészket, ezért rakta le tojásait most is a balkonládába. Mivel éjjeli ragadozó madár, ahogy lerakja első tojását, már kotlik, s orgonasípként kelnek ki a kicsik, akik 5-6 hét után hagyják el fészküket. Egyébként a városban százával telelnek csoportosan, olyan telkeken, ahol fenyő és tuja van.

- Tömegessé válhat-e urbanizációjuk? - tettük fel a kérdést.

- Sokszorozódását, számnövekedését nem tartom valószínűnek - válaszolta. Elmondta, hogy a már több mint 30 éve működő, 30-40 ezer tagot számláló Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai sokszor ládákat raknak ki a kékvércséknek, melyekből néhány mesterséges fészkelőhelyet lefoglalnak a baglyok. Dr. Bod Péter - aki az egyesület örökös tagja és 8 évig vezetőségi tag is volt - megemlítette, hogy az emberek általában eltűrik lakásuk erkélyén az erdei fülesbagoly költését, gyönyörködnek bennük, figyelik szárnypróbálgatásaikat. Sokan észre sem veszik a tojásrakást, mert februárban még nem ültetnek virágokat az erkély balkonládájába. Akik pedig nem tűrik meg őket, azok arra hivatkoznak, hogy piszkít, üledéket és köpetet hagy maga után. Azt azonban fontos tudni, hogyha valaki elpusztít egy fészket, fiókát vagy egy kifejlett példányt, az 50 ezer forintos bírságra számíthat akkor, ha feljelentik és bizonyítani is tudják tettét.

Cseh-Lakos