2008. május 30.

A város átvenné az intézményeket

Fókuszban a középiskolák és a kórház

A két ülés között történt fontosabb események között említette Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, hogy valamivel több mint 3 ezer aláíró kéri azt levélben, hogy a település vegye vissza a megyétől a gimnáziumot. A város első emberének az a véleménye, hogy a megmozdulás már közüggyé avatja a kérdést. Dongó László fideszes képviselő arra volt kíváncsi, vajon a másik három középiskolára is vonatkozik-e ez, vagy sem.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési és oktatási bizottság elnöke elmondta: 2007-ben az iskola alkalmazotti testülete, diákönkormányzata és szülői munkaközössége kifejezte aggodalmát az összevonással kapcsolatban, hiszen a gimnázium egy klasszikus ismereteket nyújtó intézmény, amit nem a kora határoz meg, hanem mindaz a munka, eredmény, ami az épület belsejében zajlott. A közakarat azt kéri, hogy a gimnázium önálló lehessen. Mindez elhangzott a megyei közgyűlésen is, a kérést a közgyűlés nem támogatta.

Dr. Rébeli Szabó Tamás kijelentette: amikor a város arról döntött, hogy a megyének átadja az intézményt, a polgári oldal nemmel szavazott. A dr. Bácskainé Fazekas Márta által vezetett Együtt Szentesért Egyesület ellenben akkor a megyének szavazta a gimit, emlékeztetett a kereszténydemokrata Halmai István, aki kijelentette: szerinte ez az ügy már rég nem az iskoláról, a diákokról szól, hanem személyi ambíciókról. Úgy látja, az elmúlt évek alatt az eredményesség is fakult, ezt mutatják a felmérések is az iskolák összehasonlításával. Dr. Bácskainé válaszul meghívta képviselőtársát egy nevelőtestületi értekezletre, ahol majd kifejtik a véleményüket.

Szirbik Imre Dongó Lászlónak adott válaszában kifejtette: talán most azért nem merült fel a Zsoldos és a Pollák iskolák kérdése, mert ott a dolgok jól működnek. A gimnáziumban valami elszakadt, valami olyan együttműködés tört el, amelynek úgy néz ki, hogy a rendszeren belül nincs megoldása. Kozák János (Fidesz) annak a véleményének adott hangot, hogy a képviselők mindannyian Szentesért dolgoznak, ez esetben azért is, hogy a gimnáziumnak jobb legyen. Egyetlen egy dolog nem hangzott el a vitában, hogy ebben az iskolai évben mi lett rosszabb a gimnáziumban? Mi az a konkrét dolog, amiben a megye a feltételrendszereket szubjektív alapon rontotta? Mi lett itt rosszabb? - kérdezte a képviselő, konkrét tényeket kérve.

A polgármester kijelentette: a politika sajnos beszökött az iskolába. És ez nem tesz jót az intézményeknek. A Horváth Mihály Gimnáziumba kevesebb diák iratkozott be, mint tavaly. - Tanév elején, a makói gimnázium kivételével villámgyors vezetőváltás történt minden középiskola élén. Ki kell hozni a politikát az iskolákból. Egyetértek azzal, hogy mind a négy középiskola kerüljön tárgyalóasztalra. A kórház is. De fogalmazzuk meg, milyen módon? A középiskoláknál a normatívák és a kiadások között mai szinten közel 100 milliós távolság van. És lassan a milliárd felé gyalogló kórházi adósságállomány már iszonyatos dolog.

És akkor a kórház. Hornyik László független képviselő, a szociális bizottság elnökeként arra kérte Szűcs Lajos alpolgármestert, tájékozódjon a megyén a Dr. Bugyi István Kórház ügyében. Ugyanis azt hallotta, hogy a gyermekosztályt, a laboratóriumot és az onkológiai osztályt is Vásárhelyre kívánja költöztetni a megyei önkormányzat. Horváth István (Pálmások Szövetsége) továbbment az ügyben: a kórház egyben kutató kórház is, és elgondolkodtató, hogy két éve nem volt tudományos ülés az egészségügyi intézményben. Az ott dolgozók aggódnak, mondta, majd kérte, hogy a képviselő-testület tűzze napirendre a kórház helyzetét. A polgármester ezzel kapcsolatban kifejtette, az akkori önkormányzat 1992-ben adósságmentesen adta át a kórházat. A város nem zárkózna el egy hasonló feltételű visszavételtől. Azonban ma több százmilliós hiánnyal küzd az intézmény.

Horváth István javaslatára a következő ülésen külön napirendként tárgyalják a kórház helyzetét. Az ülésre meghívják Kovács Kálmánt, a Csongrád Megyei Közgyűlés egészségügyért felelős alelnökét. Elfogadták a képviselők Szirbik Imre javaslatát, miszerint a város mind a négy középiskola visszavételéről kezdeményez tárgyalásokat.

Lovas József