2008. május 30.

Emlékverseny

A Klauzál DSE keretein belül működik és nemrégiben alakult újjá a Szentesi Birkózó Szakosztály, helyet követelve magának a sportpalettán. Jelenlétüket bizonyítván tizenhét év után birkózóversenyt rendeztek, s ezzel új időszámítás kezdődött a Kurca-parti város birkózásában. Az elmúlt hétvégén a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok adott otthont a Lőricz Márton és dr. Papp László Nemzetközi Birkózó Emlékversenynek.
A program koszorúzással kezdődött a Lőrincz Márton téren, az olimpiai tölgyfánál (Petőfi iskola), ahol Katona Mihály, Korond Nagyközség (Lőrincz Márton szülőhelye) polgármestere mondott ünnepi beszédet.

Katona Mihály elmondta, hogy közös ünnep ez a két város számára, mert összefogja a két települést Lőrincz Márton személye, akit fiává fogadott Szentes. A baráti viszony, az összetartozás érzése és ténye, a közös célok garantálják a nemzet fennmaradását.

A kegyelet virágainak elhelyezése után a dr. Papp László nevét viselő sportcsarnokhoz indultak a jelenlévők, ahol a falon elhelyezett táblánál emlékeztek és koszorúztak.

A nemzetközi megmérettetésen Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a kilenc csapatot és a versenyzőket. Mintegy hetven gyermekversenyző lépett szőnyegre azzal a céllal, hogy bebizonyítsák ellenfelüknek tudásukat. A publikum sokszor tapssal jutalmazta a birkózópalánták nagyszerű küzdelmét. A mérkőzések végén a kis versenyzők arcán hol az öröm, hol a bánat könnyei voltak láthatóak.

Szentesi eredmények, 1999 -2002 korcsoport: 1. Sebesi Csanád (27 kg), 3. Lucz Richárd (28 kg), 3. Koncz Henrik (30 kg), 3. Gulyás Tamás (36 kg), 3. Gulyás László (38 kg), 2. Józsa Tamás (46 kg).

1997-98 korcsoport: 3. Sebesi Zekő (35 kg), 2. Koncz Márk (38 kg).

1995-96 korcsoport: 3. Őri Ferenc (38 kg), 3. Koncz Richárd (41 kg), 3. Tyityán Bendegúz (48 kg), 3. Marosi Krisztián (55 kg), 2. Véró Alex (+68 kg), 3. Bartók Dávid (+68 kg).

Különdíjasok: Sebesi Csanád (legtechnikásabb szentesi), Véró Alex (legerősebb szentesi), Korond (legmeszszebbről jött csapat). Csapatversenyben 3. Szentes.

A verseny végén dr. Papp László egyetemi tanár (a sportcsarnok névadójának fia) foglalta össze véleményét:

- Egyszerre megható és felemelő érzés egy nemzetközi verseny, tekintettel arra, hogy a mai világban ritkán fordul elő, hogy megbecsülnek embereket. Édesapám élete végéig kötődött Szenteshez. Öröm számomra, hogy végtelen tisztelettel és szeretettel emlékeznek rá, s hogy hosszú idő után felélesztik a szentesi birkózást.

Gáspár Tamás világ- és Európa-bajnok birkózó az alábbiakat mondta:

- Nagy öröm a szentesieknek és a Magyar Birkózó Szövetségnek is, hogy újra éledt a birkózó szakosztály. Külön öröm számomra, hogy olyan emberek fogják össze, akikkel én is birkóztam. A látottak bizonyítják, hogy szeretik és jól csinálják. Remélem, hogy a szakosztály folyamatosan fejlődik, s ragyogni fog e sportág csillaga.

Dr. Kis-Tóth Tihamértól, a birkózó szakosztály elnökétől hallottuk: - Nagyon eredményesnek értékelem a versenyt, várakozáson felül sikerült. Nemcsak a hazai, hanem a megjelent szakosztályok vezetői is hasonlóan vélekednek. Hagyományossá szeretnénk tenni a versenyt. Elégedett vagyok a szentesi éremgyűjteménnyel: egy arany, három ezüst és tíz bronzérem jutott a birkózópalántáknak, ami azért is öröm, mert tavaly szeptember óta vannak csak komoly edzések.

Dunás-Varga Zoltán