2008. május 30.

Hastánc fél napon át

Maratoni rekordkísérlet a sportcsarnokban

Rekordkísérletre készülnek a Kelet Lányai Hastánc Egyesület tagjai, illetve az általuk meghívott táncosok. Az egyedülálló, 12 óra 20 perces maratoni teljesítményre a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban kerül sor június 7-én, szombaton délelőtt 10 óra és este fél 11 között. Egészséges nők napja elnevezéssel kerül sor az oktatással egybekötött bemutatóra, melyben 12 vendégiskola lép fel, s minden tanár 45 percet tanít.

A hastánc műfajon belül 12 különböző stílust jelenítenek meg a táncosok, köztük szambát, roma fúziót, dobszólót, khalidzsit, klasszikus és modern egyiptomit, valamint núbiait - tudtuk meg a szervezőtől.

- Magyarországon volt már példa rekordkísérletre. Mi először úgy gondoltuk, hogy 10 órát táncolunk, majd 12 óra 20 percet tűztünk ki célul, mert volt egy olyan kísérlet, amelyben szintén enynyit időt táncoltak. Az azonban nem lett bejegyezve, mert nem felelt meg a rekordkísérlet szabályainak, melyek nagyon komolyak: felügyelő biztos ellenőrzi a teljesítményt, orvosi felügyeletet, figyelőszemélyzetet kell biztosítani, valamint külön olyan jegyzőkönyvezetőt, aki az iskolának nem tagja. Ezen kívül kamerával rögzíteni kell a rendezvényt, az elsőtől az utolsó percig, hogy hivatalosan is dokumentálva legyen a kísérlet. A résztvevőknek pedig minden 55 perc hastánc után 5 perc pihenőidő áll rendelkezésükre - mondta el Gyovainé Éva.

Az egész rendezvény ingyenes, bárki beállhat a hastáncosok közé, s az oktatáson is részt vehet. Az oktatást és a fellépést is ingyen vállalta el a 12 iskola, akik között a környéken tanítók szerepelnek csoportjaikkal, de Budapestről is meghívtak három iskolát, valamint jönnek Békéscsabáról, Szegedről és Hódmezővásárhelyről is. E-mellett itt lesz Magyarország legjobb táncosnője, Nieto Mercedes is. Várhatóan legalább 250 hastáncos fordul meg városunkban ezen a napon.

- Az egész rendezvényt azért csináljuk, hogy az is megszeresse a hastáncot, aki eddig csak kacérkodott a gondolatával. Mindenképpen tudni kell, hogy nemcsak egészséges ez a mozgásforma, hanem szép, nőies tartást is ad a mindennapi életben. Nekem például sok kislány tanulóm, van köztük hároméves is, hiszen a hastáncot nem lehet elég korán kezdeni - tájékoztatta lapunkat a szervező, akinek az iskolájából 21 fő vállalkozott a rekordkísérletre, köztük a minimumkorhatárhoz közel álló 18 év felettiek, valamit 40 évhez közeli hölgyek is.

Cseh-Lakos