2008. május 30.

Versenyben az olimpikonnal

Óvodától az olimpiáig elnevezéssel már 12. alkalommal rendezte meg a Szentes Városi Úszó Club népszerű nemzetközi versenyét.

A ligeti uszodában május utolsó hétvégéjén 16 egyesület közel 400 versenyzője állt rajtkőre. Pár éve a hazai klubokon kívül más nemzetek sportolói is részt vesznek, ezúttal aradi úszók, és a Sepsiszentgyörgyi Sárkány Úszóklub a szomszédságból, valamint egy olasz egyesület (Circolo Sportivo Villani) vendégeskedett nálunk. Pau-lovics Tamás a klub alelnök-edzője azt mondta: a viadallal mostanra elérték lehetőségeik határát. Nincs elektromos időmérő, a versenymedence is 33 méteres. Ezért sem tudnak ide csábítani neves versenyzőt, de a világversenyekre készülő sportolók feszes programjába sem fér bele az improvizálás. Egy olimpikon, a négyszeres ifjúsági Európa-bajnok Hosszú Katinka mégis vízbe ugrott a szentesi versenyen, ahogyan tavaly is.

Egyébként a számos kategóriában hat éves kortól vettek részt az úszópalánták. Már náluk is ádáz küzdelem alakult ki, bár a vízbeugrás egyeseknél még némi fáziskéséssel történt. Sőt, olyan gyerkőcöt is lehetett látni, aki a medencéből kikászálódva sírva fakadt, még anyja ölelésében sem akart vigasztalódni. S a másik véglet: a nagyok két tempó után már a medence harmadánál voltak. A szentesiek rendkívül sikeresen szerepeltek, az összesített pontversenyt is magasan nyerték 813 ponttal. Az újra a helyi úszóklubot erősítő Mordvincev Sándor több versenyszámot nyert, köztük a nemrég elhunyt elnökségi tag, Cserháti Gyula emlékére alapított futamot, a 100 gyorsot. Emlékezetes pillanatokból sok volt, így például a 100 m lány gyors eredményhirdetésekor három boldog szentesi úszó ugorhatott fel a dobogóra: a versenyszámot Mize-re Flóra nyerte, második Csák Anikó, harmadik Dajka Dal-ma. Izgalmasan alakult Anikó versenye Hosszú Katinkával 100 m mellen. A '94-es születésű szentesi lány alig fél testhosszal maradt le a '89-es, és éppen Pekingre készülő bajai úszó mögött, s korosztályában első lett. A célbaérés után máris szólt a vigasztalás a klubtársaktól: "Nem baj, jövőre legyőzöd!"

(A Szentes Városi Úszó Club versenyzőinek eredményeit következő számunkban közöljük).

D. J.