2008. május 30.

Kitörése előtt az Etnán

Nikov Daniella, Fülöp Helga, Seres Márk Dániel, Aranyi László, Kováts Kornél, Varga Sándorné

Négy ország iskolái között a Deák Ferenc Általános Iskola is részt vesz az Európai Unió Comenius Alapja által hirdetett "A rákok, mint bioindikátorok környezetünk vizeiben" című pályázatban. Időről-időre elutaznak egymáshoz a finn, cseh és olasz partneriskolák küldöttei, s beszámolnak aktuális eredményeikről, lapunk pedig az útjaikról. Jártak már Pardubicében, majd Helsinkiben, május elején egy hétre Olaszországba, Messinába látogattak.

A szicíliai útra Varga Sándorné igazgatónő, Aranyi László angol-számítástechnika szakos tanár, a pályázat írója, valamint Kováts Kornél biológia-földrajz tanár kísért el három tanulót. A biológiatanár elevenítette fel a történéseket a gyerekek segítségével. Nikov Daniella, Fülöp Helga és Seres Márk Dániel voltak azok, akik az iskola tanulói közül a legaktívabban vették ki részüket a kutatásból, ők iskolánk büszkeségei, mutatta be a tanulókat tanáruk.

Római átszállással jutottak Calabriába, majd onnan komppal Messinába. A Szicília kapujának nevezett 250 ezres lélekszámú városban hamar barátságot kötöttek a vendéglátó technikai középiskola diákjaival. A beszámolókra is itt került sor, a deákos gyerekek ismételten lenyűgözték a partneriskolákat. Negatív hatások a környezetre volt a kutatás fő témája. Folyamatos monitoringot, azaz vizsgálódást folytattak kijelölt pontokon, magyarázta a biológiatanár. Vízhőmérséklet-változást mértek a Tiszán, a Vekernél, a Kurcán, a Kórógynál, a Termál-tónál, az Antal-és a Gerecz-tónál, összesen tíz helyen. A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolából is kaptak segítséget, Fülöp Erzsébet és tanítványai végezték a vízminták bevizsgálását. Úgy tapasztalták, a csehekkel megegyező problémáink vannak.

Mivel 2008 a békák éve a természetvédelemben, fotókkal bemutatták Szabó Csaba organista munkáit, aki békabőr felhasználásával készült alkotásával is kedveskedett az olasz vendéglátóknak. Az iskola tanulói is rajzoltak, festettek békákat, valamint Kádár Virág és Barbara vezetésével rákot formáztak kerámiából, ezt is ajándékba vitték. Fotókkal szemléltették az évszakok változásait, különlegességként saját készítésű, térhatású képekkel kiegészítve. Persze, kiránduló élményekben is gazdag volt ez a hét. Elhajóztak, s eltévedtek a csodálatos Lipari-szigeten, láthatták a Szicíliát az "olasz csizmával" majdan összekötő híd építését, s kivitték őket egy kagylófarmra is. Sétát tettek az Etnán, két nappal a kitörése előtt (az utolsó ott töltött napon tört ki) - a biológiatanárnak ez volt a legnagyobb élménye. A diákoknak is, hiszen például Daniella is szívesen emlékezett a vulkánra, ahol 2900 méter magasságban idegenvezető vitte őket körbe a kráterek körül. Mintha másik bolygóra tévedtünk volna, tette hozzá a csoport fiútagja. Messina egyébként is érdekes hely, a vulkáni aktivitás miatt száz éve hatalmas földrengés pusztított a városban, 75 ezer ember lelte halálát. Utána mindent újraépítettek, még a középkori dómot is, mesélték a gyerekek. Speciális ételekkel is ismerkedtek, s bár nehezen vették rá magukat, mégis megkóstolták a tintahalat, de "isteni" fagyikat is nyaltak, lelkesedett Helga, aki már biztos, hogy biológia szakon tanul tovább.

Jövő évben Szentesen tartják a záró programot, mondja a biológiatanár, s elárulja: már most gondolkodnak a folytatáson, hiszen jól összeszokott a négy iskola.

Darók József