2008. május 30.

Lopási és vásárlási kényszer

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A kleptománia, azaz a lopásvágy és a kényszeres vásárlás oka hasonló, hiszen a lelkileg és fizikailag erős, egészséges emberek ritkán esnek ennek a szenvedélybetegségnek a csapdájába. Azok azonban, akiknek nem teljes az életük, akiket gondok nyomasztanak vagy szerelmi csalódás ért, azok sokszor mesterséges örömforrást keresnek, amelyekkel pótolják a hiányzókat - tájékoztatta lapunkat dr. Szalayné Péter Ildikó ad-diktológiai konzultáns.

Lopásvágy

A legnagyobb probléma az, hogy a kleptomániásokat és a kényszeres vásárlókat sokszor visszatartja a lelkiismeret-furdalás, ezért az esetek többségében más pszichés gondokkal, például étkezési zavarral, depresszióval fordulnak orvoshoz. Azt azonban fontos tisztázni, hogy a kleptomániás emberek betegek, nem anyagi hátrány miatt lopnak. Ők nem "áruházi szarkák", hanem ismétlődően ellenállhatatlan késztetést éreznek apró, számukra értéktelen dolgok eltulajdonítása iránt. A lopás előtt fokozódó feszültséget éreznek, s cselekedetük átmenetileg örömöt okoz számukra, amelyet később mély szégyenérzet vált fel. A lopásvágyban szenvedők nem antiszociális személyiségek, s mindegyikük tisztában van tettük erkölcsi megítélésével.

Kényszeres vásárlás

A fogyasztói társadalom mellékhatásaként egyre több korábban nem ismert vagy csak ritkán előforduló pszic-hés vásárlási betegség tűnt fel és terjedt el nagymértékben. Ezek egyike a kényszeres vásárlás. Ebben a betegségben szenvedők, ha bevásárlóközpontba tévednek, akkor a bőség láttán elveszítik önkontrolljukat. A számukra, illetve családjuk számára valóban szükséges árucikkek megvásárlása helyett vagy mellett rengeteg teljesen felesleges holmit is megvesznek. A nőket főként a ruhák, a cipők és az illatszerek látványa csábítja el, a férfiak pedig a műszaki, elektronikai cikkeknek nem tudnak ellenállni. Az azonban nemre való tekintet nélkül jellemző, hogy mindannyian csak később, otthonukba hazatérve, a feszültség elmúltával szembesülnek a ténnyel, hogy elképesztő összeget költöttek el teljesen szükségtelen holmikra. Bűntudat gyötri őket, s vásárlási mániájukat szeretteik is egyre kevésbé tolerálják. Mindeközben zsákmányukat igyekszenek elrejteni, megtöltik szekrényeiket különböző becsempészett cuccokkal, melyek nagy részéről soha sem kerül le az árcédula.

- Azok hajlamosak vásárlási ámokfutást rendezni, akik képtelenek szoros kapcsolatot kialakítani embertársaikkal, illetve a szeretetet és az intimitást pótolják az új tárgyak birtoklásával. Az elveszett önbizalmat akarják így helyreállítani, s a nők közül sokan párkapcsolati sérelmeiket torolják meg, amikor eszeveszett pénzköltésben oldódnak fel. Azért inkább a hölgyek körében jellemző a vásárlási kényszer, mert ők általában jobban átélik az érzelmi elhagyatottságot, mint a férfiak. A férfiak inkább nagyobb autót vesznek, ha megrendült férfiasságuk miatt akarják kárpótolni magukat - mondta el az addiktológiai konzultáns, aki arra is figyelmeztet, hogy a plázák kiváló szociális teret adnak ahhoz, hogy a shoppingolás élményével eltelve néhány órára megfeledkezhessünk bajainkról. Ezen kívül pedig a bankkártyák terjedése is komoly szerepet játszik a kóros túlvásárlást elősegítő okok között, mert az emberek elvesztik közvetlen kapcsolatukat a pénzzel, nem érzékelik, mennyi fogy belőle.

És a betegségek gyógymódja? A legelterjedtebb módszer, hogy gyógyszerrel szüntetik meg a feszültséget. Így a kényszeres rohamok elmaradnak, de a mélyebben rejlő okokat csupán időigényes terápia képes feltárni. A legfontosabb, hogy ha gyanakodik valaki arra, hogy a családjában, ismerősei között valaki az említett betegségek valamelyikében szenved, akkor próbáljon meg vele nagyokat beszélgetni és feloldani benne a görcsöt. Ezután pedig nyitottá kell tenni arra, hogy jelentkezzen a kezelésre!

Cs.I.