XXXIX. évfolyam 39. szám

2007. szeptember 28.

Államtitkári látogatás

Pozitívan értékelte a látottakat, és kiválónak nevezte a város és a műszaki zászlóalj közötti kapcsolatot dr. Vadai Ágnes. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára látogatássorozatának egyik állomásaként érkezett Szentesre, ahol előbb megtekintette a Damjanich laktanyát, majd külön beszélgetett a Katonanői Bizottság kérdéséről az állomány hölgy tagjaival.

2007. szeptember 28.

Pályakezdők

Diploma után - élesben

Molnár Csilla

Tíz éve hagyomány, hogy a pályakezdő diplomás közalkalmazottakat, köztisztviselőket a városvezetés ünnepélyesen fogadja és ismerkedő beszélgetésre hívja.

A pályájukat ebben az évben elkezdő diplomás fiatalokat Szirbik Imre polgármester köszöntötte a városházán. Egy korszak lezárul, búcsút kell inteni a diákéveknek, megkezdődik a munka, az élet, vagyis az a folyamat, amit úgy emlegettek felmenőik: "majd megtudod te is", fogalmazott a polgármester. Ezentúl élesben kell helytállniuk, sokszor rutinból alkalmazni, amit megtanultak.

2007. szeptember 28.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában a nyári szünet utáni első ülését tartja a város képviselő-testülete. A napirend szerint a képviselőknek két személyi kérdésben kell állást foglalniuk, egyik a Rádió Szentes Kht. ügyvezető igazgatójának a megválasztása.

A testület két pályázó, Besenyei Gábor és Hortobágyi Éva személyéről dönt. A városi bölcsőde intézményvezetői állására három pályázat érkezett. Ez estben Csendes-Merza Ágnes, Makai Lajosné és Szabó Péter várja a képviselők szavazatát.

2007. szeptember 28.

Elfogták a rablókat

Szeptember 24-én, a kora hajnali órákban történt, hogy Szentes külterületén, egy hazánkban dolgozó külföldi állampolgár munka- és szálláshelyére hatolt be két ismeretlen símaszkot viselő férfi, akik az alvó sértetthez léptek, száját befogták, majd leragasztották, kezét-lábát megkötözték, majd a sértett mobiltelefonjával, értékes karórájával, 100 ezer forint készpénzzel és két bankkártyájával távoztak a helyszínről. A tettesek magukkal vitték a férfi tulajdonában lévő 6 millió forint értékű Audit is.

2007. szeptember 28.

Egy tehetségtelenség üzenete

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok." Az idén is előtolakodtak emlékezetemből a világirodalom e legszebb versének kezdő sorai. Meg aztán Petőfi! S szeptember 25-én, hajnali fél 3-kor milyen jó arra emlékeznem, hogy az ő hazafias költészetéből érettségiztem pontosan hetven éve. "Egy gondolat bánt engemet/ Ágyban párnák közt halni meg." Így szavaltam akkor az érettségi biztosok előtt.

2007. szeptember 28.

Újabb tisztújítási kísérletek

Szentes a kiegyezés idején (1867) XI.

Kristó Nagy István gazdálkodó

Az elrendelt új választások előkészítésére 1868. január 28-án összeült a városi közgyűlés. Az első teendőt az új tízes bizottmány elnökének megválasztása jelentette. A jelenlévő 83 képviselő szavazata hét jelölt között oszlott meg. A legtöbb szavazatot Kristó Nagy István Stammer-párti nagygazda nyerte el: 38 szavazatával szemben Bartha János néppárti jelölt 34 szavazatot kapott. Mivel a törvény által előírt abszolút többséget egyik jelölt sem nyerte el, a két legtöbb szavazatot kapott személy között új szavazást rendeltek el. Erre a január 30-i közgyűlésen került sor. A képviselő-testületben többséget élvező Stammer-Farkas-Jurenák-párt ezúttal jobban mozgósította tagjait, bebiztosítva a sikert. A leadott 101 szavazatból Kristó Nagy István 61, Bartha János 40 szavazatot kapott. A tisztújítás határnapját február 11-re tűzték ki.

2007. szeptember 28.

Fogyva gyarapodás

Gyakran gondolok a szentesi találkozókra. Évenként egyszer, amikor közel a nyár vége összejövünk, mi szülőhelyünkről eltávozottak. Ebben az a szép, hogy Szentes fejlődéséről új tényekről hallunk, sőt megnézhetünk bizonyítékokat is a gyönyörűen felújított egykori megyeházától a régmúltra emlékeztető Petőfi szállóig, s tovább.

2007. szeptember 28.

A tiszai híd

Évfordulók - 2007.

120 éve, 1887. szept. 22-én felavatták a város első vasútvonalát Szentes és Kunszent-márton között. (Építője Fleischmann József mérnök.)

60 éve, 1947. szept. 22-én elhunyt Gulyás Pap Etelka (1876-1947) író, költő, publicista, a tüdőbeteg-gondozás szentesi megszervezője.

85 éve, 1922. szept. 23-án befejeződött a románok által 1919 júliusában felrobbantott Szentes-Csongrád közötti tiszai híd helyreállítása.

75 éve, 1932. szept. 23-án elhunyt Mátéffy László (1867-1932) földbirtokos, városi és megyei képviselő, a Csongrád Megyei Gazdasági Egyesület és a Szentes Vidéki Takarékpénztár elnöke, a szentesi evangélikus egyház főgondnoka, m. kir. gazdasági főtanácsos.

120 éve, 1887. szept. 26-án megindult Szentesen a Csongrádmegye című vegyes tartalmú hetilap. (Kiadója és felelős szerkesztője Sz. Kovács Pál.)

100 éve, 1907. szept. 27-én sztrájkba léptek a szentesi cipész és csizmadia segédek, 50%-os béremelést követelve. (A munkabeszüntetés okt. 10-ig tartott, nem vezetett eredményre.)

60 éve, 1947. szept. 27-én megnyílt Szentesen az árumintavásárral egybekötött Alföldi Mezőgazdasági-, Kereskedelmi-, Ipari- és Művészeti Kiállítás. Az Ünnepi Hét rendezvényeit Rónai Sándor kereskedelem- és szövetkezetügyi miniszter nyitotta meg. Főrendező: Tokácsli Lajos festőművész. (A megnyitón részt vett Kéthly Anna, az országgyűlés alelnöke.)

50 éve, 1957. szept. 28-án elhunyt Cseuz Béla (1881- 1957), Szentes 1908 - 1955 közötti mérnöke, főmérnöke, műszaki tanácsosa. (1971-ben utcát neveztek el róla Szentesen.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. szeptember 28.

Az ifjúság felé is nyitnak

Változásokról számolhat be a művelődési központ megbízott igazgatója, Varróné Szabó Ildikó. 1985. augusztus 1-je óta dolgozik a művelődési házban, s idén már harmadik alkalommal tölti be a megbízott igazgatói tisztet, miután az előző vezető, Kruzslicz Pál nyugdíjba vonult.

A kultúra területén is átszervezések várhatók, azt követően írják majd ki a pályázatot a művelődési központ vezetésére. Tervezi, hogy majd megpályázza.

2007. szeptember 28.

Fejlesztés

A Rádió Szentes (106,1 MHz) műsora a Rádiós fogadóóra október 3-án, szerdán 10 órakor lesz hallható. A műsor vendége: Korom Pál a műszaki osztály főtanácsosa.

A műsor témája: Szentes város belvíz és csapadékcsatorna helyzete. Szó lesz még a hamarosan induló beruházásról, és arról is, hogy ez milyen területeket érint majd. Továbbá tájékoztatást hallhatnak arról, hogy milyen fejlesztések várhatók a tanyavillamosítás területén.

Az adásban, mint már megszokott dolog, a frissen megfogalmazott problémákra, kérdésekre is szívesen válaszol a vendég.

2007. szeptember 28.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége szokásos összejövetelét október 2-án, kedden 14 órakor tartja a helyorségi klubban. Az alkalom fo témája a szervezet 15 éves munkája és a visszaemlékezésekrol készülo könyv.

2007. szeptember 28.

Gálaműsorral ünnepeltek

Emlékezésekkel és szívmelengető gálaműsorral ünnepelte 20 éves fennállását a Szentes Város Gondozási Központja szeptember 20-án.

Az ünnepség pszichiátriai betegek művészeti alkotásaiból nyílt kiállítással kezdődött, a gálára érkező társintézmények, civil szervezetek képviselői csodálatos alkotások mellett haladhattak el a megyeházán.

2007. szeptember 28.

A szeretet mindent elfogad

A Kossuth téren játékos vetélkedőket is szerveztek

A rokkantak világnapja alkalmából a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét elősegítő programsorozatot szerveztek a múlt héten. A rendezvénynek a Megyeháza és a Kossuth tér adott otthont. Ide vártak a szervezők minden érdeklődőt, egyrészt egy közös találkozásra, ahol a kiállított fotókon keresztül és a hirtelen szerveződött beszélgetések, valamint a színes produkciók által bepillantást nyerhettünk a fogyatékkal élők mindennapjaiba, másrészt egy szakmai konferenciára, ahol a térségünket is érintő kérdésekről, a fogyatékosok hollandiai helyzetéről, és a szociális ellátásokat érintő változásokról egyeztethettek a megjelentek.

2007. szeptember 28.

Állami elismerést kapott

Kitüntették munkájáért a vezető-óvónőt

Közvetlen kapcsolatban volt a gyerekekkel

Augusztus 20-án a Magyar Köztársaság elnökének, Sólyom Lászlónak a megbízásából Hiller István oktatási és kulturális miniszter kitüntetéseket adott át a nemzeti ünnep alkalmából. A kitüntetettek között volt Csatlós Péterné is, aki a Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet vezető-óvónője, közoktatási vezető. Ő a Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztjét vehette át az alkalmon. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

2007. szeptember 28.

Egymásnak szúrtak

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A marihuána mellett a legtöbb aktív, illetve alkalmi kábítószeres a gyorsítóknak, illetve élénkítőknek nevezett izgatószerek közé sorolandó drogokat használja Magyarországon. Az említettek közül talán a beszerzési ár miatt is a legkedveltebb a speed és az extasy, melyet sokszor marihuánával kombinálnak, hogy a túlpörgetés után ismét le tudjon lassulni a szervezet, és a kábítószer-fogyasztó képes legyen pihenni, aludni.

2007. szeptember 28.

A zenekari hangzás szépsége

Balázs Árpád hetvenéves

Három szentesi, Berkes János, Balázs Árpád és Balázs Ádám küldi üdvözleteit New Yorkból, a szentesieknek. A felvétel Balázs Ádám Carnegie Hall-beli zenekari ősbemutatója után készült, a Magyar Főkonzulátuson

Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerző, Érdemes művész, Szentes Város Díszpolgára hetvenéves. Az évfordulón műveiből ünnepi hangversenyt rendeznek október 1-jén, hétfőn este 6 órakor a Tóth József Színházteremben. Ez alkalomból köszöntjük mi is a művészt, s az alábbi interjúval tisztelgünk munkássága előtt.

2007. szeptember 28.

Egy lány emlékére

Drámaisok is szerepelnek a csongrádi jótékonysági rendezvényen

Helmut Kummer már nem először ad koncertet

A Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete október 1-jén, hétfőn 18 órakor jótékonysági hangversenyt szervez a csongrádi Nagyboldogasszony templomban. A rendezvényen fellép Helmut Kummer bécsi születésű nürbergi magánénekes is, aki már nem először énekel az alföldi településen.

2007. szeptember 28.

Grafikusok

A Koszta József Múzeum tavaly a volt megyeházára költözött régi-új kiállítóhelyén, az évtizedeken keresztül megszokott ligeti épületben is nyílnak tárlatok. A Koszta József Múzeum ligeti épületében október 5-én, pénteken 16 órakor nyílik Fülöp Ilona és Mester Kata grafikusművészek kiállítása. A kiállítást Kass János grafikusművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A grafikusok munkái november 30-ig láthatók hétfő kivételével naponta 9-13 óráig.

2007. szeptember 28.

Pikáns zsoltár

Az ősz egyik legbiztosabb jele, hogy a művelődési központ munkatársai meghirdetik a következő évadra szóló színházbérleti-sorozatot. A program összeállításakor nemcsak a közönség érdeklődésére és az előadások ütemezésére kellett figyelni, hanem a Petőfi Szálló épületének felújítási munkálataira is. Az előzetes tájékoztatás szerint a mostani, 2007/2008-as színházi évadot zavartalanul megtarthatják a szervezők. A színházteremhez kötődő építkezés - várhatóan - jövő év áprilisában-májusában kezdődik.

2007. szeptember 28.

"Vadászom a pillanatot"

Marton Ferenc: Vergődés

- A fotózással először szakközépiskolai tanulmányaim során ismerkedtem meg. Az iskola befejezésével a fényképezés háttérbe szorult. Éveken keresztül csak családi és kirándulásokon készült eseményképek kerültek az albumba.

Nagy fordulatot hozott a 2000-es év. Ekkor jelentkeztem a Szentesi Fotókör által hirdetett "Kezdő Fotóiskolába". Így kezdődött minden elölről, csak kissé nagyobb intenzitással. Az előadásokon a fotókör tagjainak a segítségével ismerkedtem meg a műtermi fényképezés alapjaival, a tárgyfotózással, portrék készítésével, a különböző képszerkesztési eljárásokkal, illetve a laborálási technikával. A tanfolyam elvégzésével kedvet kaptam a fotózás mélyrehatóbb tanulmányozásához, így kerültem a fotókör tagjai sorába immár több éve. Különböző utazások alkalmával készülnek fotóim, nem szeretek előre tervezni, a meglátott pillanatokat próbálom képeimen visszaadni. Szeretem a különbözőm részleteket megmutatni a fotók segítségével. Sokszor készítek képeket épületekről, élettelen tárgyakról, emberekről, Az éjszakai fényvilág az egyik kedvenc témaköröm. Úgy gondolom annyi szépség és apró csoda van körülöttünk, ami mellett észrevétlenül elmegyünk.

A képek sok mindenhez elvezetnek, gondolatokhoz, helyszínekhez, emberekhez. Számomra a fotózás egy olyan eszköz ami összekapcsol múltat és jelent.

Ezért ha tehetem, a kamera állandóan ott van velem, keresem, kutatom, vadászom a pillanatot.

- A mostani kiállításomon a fekete-fehér képeimből válogattam össze egy csokrot, megmutatva, hogy a színtelen világ is lehet színes.

Marton Ferenc (Mindszent) kiállítása nyílik a Galéria kávéházban (Petőfi u. 7.) október 1-jén, hétfőn 18 órakor. A képek megtekinthetők november 4-ig, a kávéház nyitva tartása szerint.

2007. szeptember 28.

Világnap

A Herman Ottó Állatvédő Egyesület szentesi csportja az állatok világnapja alkalmából október 3-án, szerdán 10 órára a Koszta József Múzeum programtermébe előadásra és filmvetítésre várja az állatbarátokat. Október 7-én, vasárnap 10-16 óra között nyílt napot tartanak az állatmenhelyen (Nagynyomás 74.), melynek keretében örökbefogadás, simogatás, sétáltatás szerepel a programban.

2007. szeptember 28.

Közéletiben: Földvári

A Közéleti Kávéház következő összejövetelét október 1-jén, hétfőn este 18 órától tartják a Petőfi cukrászdában. Az alkalom meghívott vendége Földvári Nagy István nyugalmazott rendőrkapitány lesz, aki a beszélgetés során a hallgatóság által feltett kérdésekre is választ ad.

A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.

2007. szeptember 28.

Próbafűtés

Két kisfiú vitatkozik:

- Az én apukám sokkal jobb, mint a tiéd! - mondja az egyik.

- Nem igaz, az enyém a jobb - vág vissza a másik.

- Az én bátyám sokkal jobb, mint a tiéd! - mondja az első.

- Nem, az én bátyám a jobb!

2007. szeptember 28.

Tóni bácsi konyhája

  • Zsályás-tarjás csirkemell-szelet
  • Képviselőfánk
2007. szeptember 28.

Cél a dobogó

Kosárlabda NB II

A Szentesi Kosárlabda Club NB II-es férfi csapata is elkezdte a felkészülést 2007/ 2008-as bajnokságra. Az előző idényben nem tudták megvalósítani a célt. A tavalyi gyengébb szereplés után milyen tervekkel vágnak neki az új idénynek? Erre a kérdésre kerestük a választ Marossy Gyulával, a kosarasok első emberével.

2007. szeptember 28.

Fiúkkal küzd edzésen

Japánba készül Bagi Alexandra

Retteghetnek az ellenfelek Bagi Alexandrától, hiszen a 14 éves karatés lány a meccsein soha nem tölti ki a rendes mérkőzésidőt. Az Oyama Dojo pillanatnyilag egyetlen női versenyzőjének nagy célja van: felnőttként Japánban akar világbajnok lenni. Azonban már jövőre is eljuthat a karate őshazájába.

Három éve nyeri a kyo-kushin karate diákolimpiákat Bagi Alexandra, előtte volt már magyar bajnok, a versenyeken legjobb törőnek, legharcosabbnak is meg-választották.

2007. szeptember 28.

Győzelem a szezon elején

A Szentesi Vasutas Sport Club '91-esek rögbi szakosztálya, az elmúlt hétvégén megkezdte a 2007/2008-as pontvadászatot a bajnokság második vonalának számító NB I-ben.

A mérkőzés a százhalombattai stadionban volt, ahol debütált Dobos Attila, mint játékos-edző. A vendég csapat kezdte jobban a játékot és Fekete Csanád elfutása után, megszerezték a vezetést, amit a félidő végéig meg is tartottak (14-19). A második játékrészben, a szentesi futójátékosok hibáinak köszönhetően a "Bátor Bulldogok", folyamatosan támadva, átvették a vezetést. A vendégcsapat beszorult a saját térfelére és már-már úgy tűnt, hogy vereséggel távoznak Százhalombattáról. A mérkőzés hajrájában azonban a '91-esek, Baranyi Gábor és a nagy kedvvel játszó Fekete Csanád egyéni akci-ójaik után ismét átvették a vezetést, amit kőkemény védekezéssel sikerült megtartani a mérkőzés végéig. Százhalombattai Bátor Bulldogok-Szentesi Vasutas Sport Club '91-esek 28-29. A szentesi csapat: Kiss Szabolcs, Gajdán Ferenc, Farkas Zsolt, Tímár Zsolt, Gránicz Zsolt, Tímár Ferenc, Tö-rőcsik Sándor, Baranyi Gábor (5 pont), Szabó Árpád, Dobos Attila, Döme Zsolt, Füle Dávid (4 pont), Fekete Csanád (20 pont), Kiss István, Füle Gyula. Cserék: Mácsai Csaba, Kérdő Szabolcs, Kőszegi János.

2007. szeptember 28.

Háromszor itthon

Idegenben játszott döntetlent, és tartja a lépést az élmezőnnyel a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Bozóki Zoltán vezetőedző gárdája ezúttal Fábiánsebestyénből hozott el egy pontot, bár akik látták a mérkőzést, némi hiányérzettel utazhattak haza, hiszen a Szentes közelebb állt a győzelemhez. Az első félidőben nem forogtak igazán veszélyben a kapuk, fordulás után viszont már egyértelmű volt a Kinizsi fölénye. Ennek ellenére a hazaiak szereztek vezetést egy távoli lövést követően. Tíz perccel később egy sarokrúgás után Tóth László bólintotta a labdát a fábiáni kapuba, a 85. percben Tóth György a mérkőzést is eldönthette volna, ám a kapu torkából fölélőtt. Bozóki Zoltán már a következő mérkőzésre tekint előre, hiszen egy hárommérkőzéses hazai sorozat következik, melynek első felvonásaként a szegedi Universitas érkezik a Kurca partjára. A találkozón nem léphet pályára a harmadik sárga lapját begyűjtő Páger, a sérüléséből felépült Polyák viszont talán már játszhat. Az összecsapás szeptember 29-én, szombaton 16 órakor kezdődik.

H. V.

2007. szeptember 28.

Áramszünet

Az uszoda vezetősége tájékoztatja a lakosságot, hogy a ligeti sportlétesítmény október 2-án, kedden 8-16 óráig áramszünet miatt zárva tart. A kellemetlenségért a látogatók elnézését és megértését kérik.

2007. szeptember 28.

Kis lovasok - nagy sikerei

Szeptember 22-23-án, Fó-ton harmadik alkalommal rendezett a Magyar Lovas-terápia Szövetség integrált lovasversenyt a Nemzetközi Gyermekmentő támogatásával, melyen A Jó Úton-Lóháton Alapítvány lovasai is részt vettek immár harmadszor.

Azon túl, hogy ismét felejthetetlen élményben, csodálatos hétvégében volt részük, mindenki éremmel tért haza.

Az érmeket, kupákat, okleveleket olyan neves támogatók adták át, mint Dobrev Klára, Járai Zsigmond, Kuncze Gábor és Szepesi György.

Díjlovas kategória: 1. Seres Ferenc, 2. Makai Anikó. Önálló lovaglás ügyességi pályán: 2. Benedek Anita. Fejlesztő lovastorna-kicsik: 1. Benedek Antal, 2. Földi Péter, 4. Horváth Zsolt, nagyok: 2. Seres Ferenc, 3. Benedek Anita.

A Jámbor Vilmos Emlékverseny csapat tagjai voltak: Benedek Anita, Benedek Antal, Földi Péter, Horváth Zsolt, nekik a bronzérmet sikerült megszerezni ebben a kategóriában. A közönség nagy tapsát váltotta ki Makai Anikó és Seres Ferenc bemutatója, a Rómeó és Júlia egy jelenetének előadása, lovon.

2007. szeptember 28.

Kötelező pontok

Az Újpest ellen újabb győzelmet aratott a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabda csapata. Budapesten 13-5 arányban nyertek. Kocsis István vezetőedző szerint nem volt könnyű mérkőzés, annak ellenére, hogy mindenki a Szentest kiáltotta ki biztos győztesnek. A találkozó elejét rengeteg oda-vissza úszás jellemezte, emellett Szremkóék termelték is a gólokat, s 4-1 volt ide az első negyed. Hasonlóan magabiztosan játszottak a folytatásban is, így 8 gólos különbség alakult ki a végére. Kötelező győzelem vár a lányokra most szombaton is, ezúttal Egerben, bár nem árt óvatosnak lenni, hiszen az előző szezon egyik nagy meglepetése volt, amikor a Hungerit kikapott a hevesi megyeszékhelyen. Itt a kiváló alkalom a visszavágásra.

H. V.

2007. szeptember 28.

A Pécs ellen javíthatnak

Sima vereséget szenvedett a Pendola-Szentes-Elektroglob férfi vízilabda csapata a Domino-Honvédtól a bajnokság nyitófordulójában. A 24-4-re elvesztett találkozón jobb volt a klasszisokat felvonultató fővárosi gárda. Berki András vezetőedző szerint megilletődötten játszott csapata, a túlzott akarás, pedig görcsös erőlködésbe fulladt. Súlyos vereség lett a vége. A mérkőzés tapasztalatait a hét elején átbeszélték, azóta kizárólag a Pécs elleni hazai találkozóra készülnek. Elképzelhető, hogy a sérülése miatt az idénynyitót kihagyó Maklári Ádám is bemutatkozhat. Berki edző szerint a vendégek az esélyesebbek, de roppant fegyelmezett játékkal akár borsot is törhetnek ellenfelük orra alá. A Szentes-Pécs férfi bajnoki szeptember 29-én, 18 órakor kezdődik a ligeti uszodában.

2007. szeptember 28.

Hétfőn Szentes-Ferencváros!

6-5-re nyerte a futsal NBI megyei rangadóját a Legrand-Me-talCom-Szentes csapata a szegedi Első Beton ellen. Az Új-szegedi sportcsarnokban megrendezett találkozóra városunkból is szép számmal érkeztek drukkerek. Koncz Zsolt, a Legrand játékos-edzője szerint közönségszórakoztató, sportszerű mérkőzésen a rutin döntött a mieink javára. Bár a hazaiak szerezték meg a vezetést, fordítani tudott a Szentes. A szegediek ismét egyenlítettek, ám egy büntetőből szerzett találattal, nálunk volt az előny a szünetben. A pihenő után nagyszerű futballt mutatott be a Legrand, 5-2-re elhúztak Jerneiék, ám a Beton szívós munkával felállt a padlóról és egyenlített. A győztes találatot végül a Szentes szerezte meg, így jogosan örülhettek a vendégszurkolók, akiknek a bíztatását a csapat nevében is köszöni a vezetőedző. A találkozón Varga (2), Koncz (2), Keller (1) és Szarvas (1) lőtt gólt. Október 1-jén, 20 órakor a Ferencváros lesz Jernei Csabáék ellenfele a Dr. Papp László Sportcsarnokban. A szentesi vezetőség elvárása ezúttal sem más, mint az, hogy begyűjtsék mindhárom pontot az újonccal szemben.

H.V.

2007. szeptember 28.

Koszorúzási ünnepség

A Kossuth szobornál az 1848. szeptember 29-i Pákoz-di ütközet 159. évfordulójának emlékére koszorúzási ünnepséget rendez a Szentes Városért Civil Fórum, a Szabadidős Sportklub, a Szentesi Gyermekbarátok, Szentes Város Önkormányzata és a Magyar Honvédség szentesi alakulata október 2-án, kedden 15 órakor. Az alkalomhoz kapcsolódva meghirdetik a 10 ezer lépés az egészségedért próbát, mely a Világ Gyalogló Nap programját is képezi, s melynek végpontja 15 órakor a Kossuth szobornál lesz. A szervezők kérik az oktatási és más intézményeket, hogy az általuk kiválasztott útvonalon hajtsák végre a menetet, és a résztvevőkről névjegyzéket juttassanak el a rendező Szabadidős Sportklubhoz, továbbá azt, hogy tiszteljék meg a Pákozdi Ütközet emlékét koszorúikkal, virágaikkal és jelenlétükkel.

2007. szeptember 28.

Ingyen lomtalanítás

Szentesen berki hulladéklerakó telep október 6-án, szombaton és 7-én, vasárnap 7.30-16.30 óra között díjmentesen fogadja a háztartásokban keletkezett lom hulladékot. A lom szállítása független az évi egy alkalommal díjmentes max. 500 kg-os beszállítási lehetőségtől, így ezt az akciót azok is igénybe vehetik, akik az idén már szállítottak be díjmentesen hulladékot. A városellátó intézmény felhívja a lakosság figyelmét, hogy a lom beszállítási akciót csak magánszemélyek vehetik igénybe és csak a háztartásukban keletkezett lomot szállíthatják a telepre. Előzetes mennyiségi korlátozás nincs, de a hulladéklerakó illetékese - megalapozott esetben - jogosult elbírálni, hogy a hulladék mennyisége vagy minősége alapján háztartási jellegű vagy sem.

Nem adható le díjmentesen a heti szemétszállítás körébe tartozó hulladék, a gazdálkodói tevékenységből származó hulladék és a veszélyes hulladék sem. Az akcióval kapcsolatban további felvilágosítás kérhető a városellátó intézmény 63/313- 343 és 30/639-4070-es telefonszámokon.

2007. szeptember 28.

Fogadóóra

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv tanácsadói hálózata és a helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetői közös fogadóórát tartanak, minden pénteken 9-12 óra között a szentesi kistérségi iroda tanácskozó termében.

Elérhetőségeik: Matkócsik Pál Ferenc ÚMFT TH tanácsadó tel.: 30/620-1841 (e-mail: matkocsik.pal@umft.del-alfold.hu) Gyömbér Ferenc HVI irodavezető tel.: 30/ 684-7590 (e-mail: szentesi@ hvi.hu).

2007. szeptember 28.

Honismeret

Labádi Lajos levéltár-igazgató 2007. szeptember 29-én 9 órai kezdettel előadást tart a Váci Városi Könyvtárban megrendezésre kerülő XII. Országos Honismereti Kiadványszerkesztői Konferencián. Előadásának címe: A Csongrád Megyei Levéltár és a Szentes Városi Levéltár periodikái és egyéb kiadványai.

2007. szeptember 28.

Könyvbemutató

Vértes Judit A tanító öröksége című könyvének iskolatörténeti kiállítással egybekötött bemutatójára várják az érdeklődőket szeptember 30-án, vasárnap 15 órakor. A megyeházán tartandó eseményen a könyvet az érdeklődők figyelmébe ajánlja Szen-czi Sándorné, Szegvár volt polgármestere. Közreműködnek: Kulbert György, Orbán Béla, a Pengető citerazenekar, Szűcs Zoltán, a HMG valamint a Színkör Művészeti Alapítvány tanulói.

2007. szeptember 28.

Korona

A Magyar Hagyományon Alapuló Baráti Kör október 3-án, szerdán 18 órára várja az érdeklődőket a Panoráma kávéház különtermébe. A késő délutáni időpontban Pap Gábor művészettörténész Angyali korona - Szent csillag (2. rész) címmel tart előadást.

2007. szeptember 28.

Családi események

Született: Bányai Lászlónak és Kocsmáros Csillának (Szalai u. 6.) Eszter Bíborka, Kövér-Kis Sándornak és Há-bensusz Anitának (Orosházi út 9.) Laura, Dancsó Richárdnak és Lovász Katalin Juliannának (Dankó P. u. 2.) Zoltán Richárd, Agócs Lászlónak és Bozsek Szilviának (Apponyi tér L ép.) Botond László, Balogh-Szabó Sándornak és Boldizsár Ildikó Csillának (Nagynyomás, Tanya 15.) Dóra, dr. Bereczky Istvánnak és dr. Surányi Eszternek (Csongrád, Szép u. 38.) Pál nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Csordás Attila és Osztás Judit (Kossuth u. 19.), Hingl Richárd László (Szeged, Tündér u. 22.) és Sipos Ibolya (Borza u. 9.), Papp Imre Rudolf (Aulich u. 44.) és Kósa Piroska (Szabadság tér A ép.).

Elhunyt: Csonka Istvánné Szabó Terézia (Kossuth u. 30.), Pataki Gyárfás Mihály-né Kasztinás Margit (Kristó N. I. u. 7.), Miskolczi Kál-mánné Kovács Julianna (Wesselényi u. 24.), Diószegi Ferencné Krucsai Franciska (Csongrád, Fő u. 18.).