2007. szeptember 28.

Az ifjúság felé is nyitnak

Változásokról számolhat be a művelődési központ megbízott igazgatója, Varróné Szabó Ildikó. 1985. augusztus 1-je óta dolgozik a művelődési házban, s idén már harmadik alkalommal tölti be a megbízott igazgatói tisztet, miután az előző vezető, Kruzslicz Pál nyugdíjba vonult.

A kultúra területén is átszervezések várhatók, azt követően írják majd ki a pályázatot a művelődési központ vezetésére. Tervezi, hogy majd megpályázza.

- Erre bíztatnak ismerőseim is. 22 év alatt e munka minden területe tartozott már hozzám, s kinevezettként is be tudnám bizonyítani, alkalmas vagyok erre a posztra.

Már igazgatóhelyettesként is volt rálátása a munkára, a számok alapján sok minden kiderül, mondja. Például, hogy elég komoly gazdasági problémák vannak, s első lépésként orvosolni próbálják azokat.

- Úgy döntöttünk, változtatunk egy kicsit a mozi működtetésén. Mostantól az eddigi heti hét napos helyett 5 napos vetítés lesz, kedd és szerda szünnappal, s a napi 3 előadás is kettőre csökken, fél hatos és nyolcas kezdéssel. A nézők is tapasztalhatták, milyen változások voltak az utóbbi években: előbb a hangtechnikát cserélték ki korszerűbbre, majd komfortosabbá vált a mozi. Pályázati pénzből valósult meg, s abban előírás, hogy 5 évig filmszínházként kell üzemeltetni, tehát a mozi nem zár be. Egy 30 ezres városban szükség is van mozira. A nézőszám fokozatosan csökken, bár munkatársam próbálja kihozni a legjobbat, s hozzá kell tenni, a plázákhoz képest hátrányban vagyunk a forgalmazásban. Bemutató után 2-3 héttel azért ide kerülnek az új filmek.

A színházi évad kínálatáról e sorok írója többektől is hallotta, hogy igen jónak ígérkezik, de vajon végig tudják-e csinálni azt a felújításra váró épületben.

- Egyik szemünk sír, a másik nevet, - jelenti ki az igazgató. Úgy gondolja, a belváros nagyot fog változni a Petőfi szálló felújításával, viszont az épülettel e-gyütt adták el a Tóth József Színháztermet is. A megállapodás részét képezte, hogy jövő június 30-ig még tarthatnak rendezvényeket.

- Én is hallottam a kedvező visszajelzéseket. Úgy érzem, eddig is sikerült maximumot nyújtanunk az előadások terén, de próbáltuk fokozni, hogy emlékezetes legyen az utolsó évadunk. A közönségnek szerettünk volna most jobban megfelelni: mind a 6 előadás nagyszínházi jellegű, lehet, hogy kicsit erőn felül is vállaltunk, nagyon drágák az előadások. Elsőként egy musical lesz műsoron, október 29-én, Második szereposztás címmel. Már elkezdtük árusítani a bérleteket. Regionális színházként is kezdtünk már működni, hiszen sok vidéki gyerek-bérletesünk van, ezért a Micimackó mellé a Pinocchio-bérletet is be kellett vezetnünk. Itt is törekedtünk a látványos, szép díszletes mesejátékokra, bábelőadásokra. Október 16-17-én a Ludas Matyi a kezdő előadás.

Kósza hírként hozzájuk is eljutott, hogy megszűnne a főtéri galéria.

- Hivatalosan minket soha nem értesítettek, hogy a Galéria másra kell, mondja Ildikó. Nem is szeretné, ha megszűnne, mert ez olyan kiállítóhely, ami eredetileg is annak készült. A Móricz művelődési ház nem kelt el, továbbra is ők üzemeltetik. A gond az, hogy már nagyon felújításra szorul az épület.

- Ősszel a fiatalok felé is szeretnénk nyitni, - vázolja terveiket az igazgató. Érdekes próbálkozás lesz egy kiállítás az ifiház klubpresszójában: UV-fénnyel megvilágított mandalák és háromdimenziós építmények, dj-k aláfestő zenéjével. Szeretnének rendhagyó irodalomórákat tartani, és a TIT segítségével feléleszteni a Fiatal Értelmiségiek Klubját. Régebben néha fellángolt, de nem honosodott meg. Célja, hogy a városba (vissza) kerülő értelmiségi fiatalok találkozhassanak, közös programokon vehessenek részt. Koncerteket is terveznek, de nehéz legalább rentábilisra hozni.

A városban működő civil szervezeteket is megnyernék, hiszen tőlük remélik a nézőket, ők pedig a programokban, a helyszínnel tudnak segíteni. Egyedül nem megy, ismeri el a központ vezetője, manapság nehéz elérni az embereket. A másik ok: a pályázati rendszer is főleg a civilek felé irányul, rajtuk keresztül jut pénz a kultúrára.

Dark József