2007. szeptember 28.

Gálaműsorral ünnepeltek

Emlékezésekkel és szívmelengető gálaműsorral ünnepelte 20 éves fennállását a Szentes Város Gondozási Központja szeptember 20-án.

Az ünnepség pszichiátriai betegek művészeti alkotásaiból nyílt kiállítással kezdődött, a gálára érkező társintézmények, civil szervezetek képviselői csodálatos alkotások mellett haladhattak el a megyeházán.

Minden generáció kötelessége, hogy az őket felnevelőkről, szüleiről, nagyszüleiről gondoskodjon, mondta köszöntőjében Szirbik Imre polgármester. Ennek elsődleges színtere a család, de ha az felbomlik, van egy nagyobb család, egy nagyobb közösség, mely fel tudja szárítani a könnyeket, mosolyt tud varázsolni, segíteni képes, házi gondozásban meleg étellel szolgál.

Szebellédi Anna arról a 19 évről emlékezett meg, amíg az intézményt irányította. Vezetése alatt sikerült fejleszteni a hálózatot, ma már három idősek klubja működik, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás jött létre, valamint átmeneti szállást biztosító idősek klubja. Szebel-lédi Anna kiemelte: Szentes azzal büszkélkedhet, hogy 2004-ben a megyében elsőként itt valósulhatott meg a pszichiátria nappali ellátás. Megköszönte munkáltatójának, hogy minden pályázatukat támogatták. Szegeden gyakran hallja: a szentesi gondozási központnak jó híre van, s e mögött nagyon sok ember munkája áll.

A gondozási központot év eleje óta vezető Puskásné Halál Ágnes azt mondta, munkatársaival azon vannak, hogy továbbvigyék elődje tevékenységét, s ez példaként álljon minden jelenlegi és leendő kolléga előtt. Színvonalas műsoraikon általában maguk a munkatársak és a vállalkozó kedvű ellátottak lépnek a közönség elé. Ezúttal a gálaműsorban kaptak egy kis külső segítséget. Olyan alkotásokat igyekeztek válogatni, amelyek közel állnak az idősek érzés- és élményvilágához. A gondozási központ tánckara palotással mutatkozott be. Egy ellátott, Kalmár Zoltán versben kacérkodott a halállal. Vigh Molnár Henriett csodás hangján magyar népdalokat adott elő, Balla Tibor keze nyomán pedig a régi hangszer, a tekerő hangja csendült fel. A Szilver TSE fiatalabb táncosai standard, majd latin táncokkal arattak sikert. Később a még náluk is apróbb balettosok bűvölték el a nézőket a Jövőnkért iskolából. Pusztai Györgyné ellátott is szavalt, amit Kulbert György gitárjátéka és éneke követett, ekkor kiderült: a profi jobban izgult, mint az amatőrök. Pszichiátriai ellátottak és munkatársak a Honfoglalás dalára táncoltak. Ollai Istvánné képviselő a Szeressétek az öregeket című verssel állt ki a gála nézői elé. A műsorban az aprótól az idősig, az egészségestől a sérültig mindenki megmutathatta tehetségét, ennek szép példáját adta a finálé, amikor a generációk felsorakoztak a nézők elé, s a Szeressük egymást, gyerekek című örökzöld eldalolásába a közönség is bekapcsolódott.

(darók)