2007. szeptember 28.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában a nyári szünet utáni első ülését tartja a város képviselő-testülete. A napirend szerint a képviselőknek két személyi kérdésben kell állást foglalniuk, egyik a Rádió Szentes Kht. ügyvezető igazgatójának a megválasztása.

A testület két pályázó, Besenyei Gábor és Hortobágyi Éva személyéről dönt. A városi bölcsőde intézményvezetői állására három pályázat érkezett. Ez estben Csendes-Merza Ágnes, Makai Lajosné és Szabó Péter várja a képviselők szavazatát.

Napirendre kerül az idősek otthonának a működése is. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő előzetesen arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kivitelezés ütemterv szerint halad, a szerződés szerint január 15. a műszaki átadás megkezdésének az ideje. Ez a munkák mai állása szerint tartható időpont. A polgármester kifejtette: vannak bizonyos hatósági eljárások, azt követően valamikor a tavasz folyamán benépesülhet az otthon. Most az intézmény működési rendjének kialakítása van soron. A képviselőknek kell dönteni arról, hogy a feladatot önállóan gazdálkodó költségvetési szervként (1.), az Idősek Otthona, valamint a Gondozási Központ szakmai önállóságának megtartásával, közös gazdasági feladatvállalásban (2.), avagy vállalkozás formájában működtetett intézmény keretében (3.) kívánja megvalósítani. Ettől függően írja ki az önkormányzat az otthon vezetésére a pályázatot. Napirenden van az otthon nevének kiválasztása is. Az előterjesztés több variációt tartalmaz, a képviselők a "Parkerdő" Idősek Otthona (A), Szentesi Idősek Otthona (B), Kurca-parti "Naplemente" Idősek Otthona (C) nevek közül választhatnak.

Mint megtudtuk, jelentkezők már vannak, úgy a gondozotti, mint a dolgozói lista gyarapodik, mivel a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán előnyilvántartást vezetnek. Amikor az intézmény vezetése föláll, akkor kezdődhet meg az érdemi munka. A jelentkezők az ügyben értesítést kapnak.

Felvetődött az is, hogy mennyi lesz a belépési öszszeg? A polgármester elmondta, a próbaszámítások elkezdődtek. "Gondolkozunk azon, mert hát nem mindenki tudja megfizetni a belépési díjat, hogy ha a gondozási díj magasabb, mint a jelentkező nyugdíja, akkor a különbözetet hogyan lehetne szociális támogatásként kiegyenlíteni. A célunk az, hogy mind a gondozott, mind az intézmény lássa, hogy mi mibe kerül, és ne az intézményt, hanem a személyt támogassuk ebben a helyzetben. Az idős, rászoruló emberek gondozásának alapvető színtere a család. Azt is vizsgálni kell, hogy a család felelőssége és helyzete milyen ebben a szituációban" - jelentette ki.

L. J.