2007. szeptember 28.

Fiúkkal küzd edzésen

Japánba készül Bagi Alexandra

Retteghetnek az ellenfelek Bagi Alexandrától, hiszen a 14 éves karatés lány a meccsein soha nem tölti ki a rendes mérkőzésidőt. Az Oyama Dojo pillanatnyilag egyetlen női versenyzőjének nagy célja van: felnőttként Japánban akar világbajnok lenni. Azonban már jövőre is eljuthat a karate őshazájába.

Három éve nyeri a kyo-kushin karate diákolimpiákat Bagi Alexandra, előtte volt már magyar bajnok, a versenyeken legjobb törőnek, legharcosabbnak is meg-választották. Amire a legbüszkébb: márciusban Szentesen az Európa Kupa előtt lezajlott nyílt diákolimpián bizonyult a legjobbnak, s a legharcosabbnak járó különdíjat a kyokushin-kan szervezet elnöke, a 9 danos kancho Royama kezéből vehette át. Alexandra hat és fél éves kora óta gyakorolja a karatét, 7 évesen lett versenyző, azóta sorozatban hozza az első helyeket. Apja, Bagi Zoltán maga is karatézik, csak lánya születésekor függesztette fel, s Alexandrával tért vissza a dojoba (edzőterem). A sport mindig fontos szerepet játszott a család életében, magyarázza, de ami lányát illeti, választhatott volna más sportágat is, ám véletlenül mégis így alakult. Az első edzésen a kicsi lány beleszeretett a fehér egyenruhába.

Alexandra a serdülőkorúak között versenyez, kéz, - fej- és lábszárvédőben. A másfél perces küzdőidőt nem használja ki, ipponnal szokott győzni, amihez két fél pontot érő találatot kell szereznie. Jövőre átlép az ifjúságiakhoz, ott már nincs kézvédő, még keményebbek a küzdelmek. Anyja csak eleinte izgult, ma már inkább a kislány ellenfeleit félti, magyarázza Zoltán.

A kíméletlen edzésekben nyáron sem volt leállás: reggelenként 4 kilométer futás, (Alexandra füzetben vezette, mennyit fejlődött: nyár elején még 20 perc kellett, most már elég 16 és fél perc a távhoz), utána 250-300 fekvőtámasz, felülés, hétfő, szerda, pénteken délután küzdőedzés, szombaton 3,5-4 órás edzés plusz volt még 3 edzőtábor. Elkíséri lányát reggel hatkor futni a ligetbe Zoltán, aki az egyik nyári táborban vizsgázott le fekete övre.

Aki kívül erős, lélekben is erős, vallja Alexandra. Kitűnő tanuló, országos és megyei szavalóversenyeket nyert, most már a biológia és a kémia iránt érdeklődik leginkább. Mivel edzésen csak fiúk vannak rajta kívül, nagyon ott kell lennie fejben, mondja, de a körküzdelmek során a nagyobbak odafigyelnek, így biztonságos az edzés. Fiúsított kislány, jellemzi mestere Alexandrát. Sensei Brezovai Sándor megkövetel tőle mindent, amit a fiúktól, sőt. Ingyen nem adják a trófeát, mondja. Az ő csoportja a legjobb az országban az összes szervezet között. Lehetőség lesz jövőre egy nemzetközi versenyen való részvételre, az Oyama Dojo-ból három gyerek, köztük Alexandra utazhat Japánba, a kancho meghívására.

A haladók beindíthatnak csoportokat iskoláikban, ahol tanulnak, ez is egyik feltétele az előrelépésnek, így a barna öves lány önállóan edzéseket fog vezetni a Kiss Bálint iskolában, ahol most 8. osztályos tanuló.

D. J.