2007. szeptember 28.

Egy lány emlékére

Drámaisok is szerepelnek a csongrádi jótékonysági rendezvényen

Helmut Kummer már nem először ad koncertet

A Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete október 1-jén, hétfőn 18 órakor jótékonysági hangversenyt szervez a csongrádi Nagyboldogasszony templomban. A rendezvényen fellép Helmut Kummer bécsi születésű nürbergi magánénekes is, aki már nem először énekel az alföldi településen.

- Nem véletlen, hogy koncertet ad Helmut Kummer a városban - szerepelt borfesztiválon is - , hiszen saját bevallása szerint beleszeretett a tájba, az Alföldbe, s Csongrád és Gátér között egy tanyát is vásárolt. A tenorista választott hazájának tartja Magyarországot, énekhangjával próbál most is segíteni. Igaz, hogy az operaénekes és az egyesület amúgy is tervezte az októberi koncertet, azonban a bevételt először a nagycsaládosoknak kívánták felajánlani. De történt egy tragédia, meghalt egy 14 éves kislány, Túri Ágnes. Így a jótékonysági hangversenyen összegyűjtött adományokat a Túri család megsegítésére fordítják, akik egyébként szintén nagycsaládosok - tudta meg lapunk Rágyánszky Sándortól, az operaénekes barátjától, a koncert szervezőjétől.

Helmut Kummer a Bécsi Konzervatóriumban végzett, s németországi szereplés után került a nürnbergi operához. Világsztárokkal - José Carreras, Nikolai Gedda, Anna Moffo - szerepelt rádiós és televíziós műsorokban, valamint emlékezetes koncerteken a Moszkvai Nagyszínház művészeivel. 1988-tól tenor énekesként és rendezőként dolgozik, s emellett oktat Izraelben.

- Rajta kívül két lány is szerepel a műsorban, akik a Horváth Mihály Gimnázium tanulói. Mészáros Kitti és Horváth Lívia verseket szavalnak majd. Az ő fellépésükön keresztül, valamint a települések polgármestereinek várható jelenlétén keresztül kapcsolódik a két város egymáshoz ennek a nemes célnak a megvalósításában. A hangversenyen egyébként - melyen közreműködik Muladi József orgonista is - olyan műveket szólalnak meg, mint Handel Largo-ja, Bizet Agnus Dei-je, Bolemanntól a Menüett és a Toccata a Gótikus szvitből. Helmut Kummer pedig Mozart Varázsfuvolájából Tami-no áriáját is elénekli, illetve megjeleníti Puccini Cavardossiját a Toscából, valamint Kalafját a Turandotból.

(lakos)