2007. szeptember 28.

A szeretet mindent elfogad

A Kossuth téren játékos vetélkedőket is szerveztek

A rokkantak világnapja alkalmából a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét elősegítő programsorozatot szerveztek a múlt héten. A rendezvénynek a Megyeháza és a Kossuth tér adott otthont. Ide vártak a szervezők minden érdeklődőt, egyrészt egy közös találkozásra, ahol a kiállított fotókon keresztül és a hirtelen szerveződött beszélgetések, valamint a színes produkciók által bepillantást nyerhettünk a fogyatékkal élők mindennapjaiba, másrészt egy szakmai konferenciára, ahol a térségünket is érintő kérdésekről, a fogyatékosok hollandiai helyzetéről, és a szociális ellátásokat érintő változásokról egyeztethettek a megjelentek.

A szervező gondozási központnak, a NOSZA 2005. Kht.-nak, és a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szentesi Csoportjának célkitűzése volt, hogy a rendezvényen keresztül mindenki megismerhesse a másságot. Megértse azt a tényt, hogy ezeknek az embereknek nem sajnálatra, csupán segítségre van szükségük, s hogy ők is értékes tagjai a társadalomnak.

A fiatalabb korosztályok, az általános iskolások és az alkalmon megjelentek körében láthatóan elindult már ez a folyamat, hiszen a programokon is kiderült, ők már tudnak hosszasan játszani, közösen munkálkodni egy-egy produkcióban fogyatékkal élő, hátrányos helyzetben lévő embertársaikkal szemben. Nem a hosszas, döbbent megfigyelés, hanem az embertársként való köszöntés, a segítő kéz és a szeretetet sugárzó mosoly jellemzi őket. Megértették, hogy ezektől az emberektől sokat lehet tanulni, s lehet közösen szeretni, azzal a szeretettel, amelynek igazi tartalmát Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szavaival élve csak átélni lehet. Hiszen ahogy azt a polgármester elmondta, a szeretet befogadó és adó érzés, amelyben annak az öröme, aki adja, visszatükröződik a másikról. - Az élet sokunknak adja meg azt a felbecsülhetetlen lehetőséget, hogy nem élünk hátránnyal, s elmondhatjuk magunkról, hogy teljes, egész az életünk. Sokan vannak azonban azok, akik nem így élnek - hívta fel megnyitó szavaiban a jelenlévők figyelmét a polgármester, aki elmondta, hogy a szeretet az a fonál is, amely önzetlenül, nem tudatosan, hanem a reflexek legmélyéről is a kinyújtott kezet, az odafordított mosolyt és a segítő pillanatot jelenti a hátrányos helyzetben lévők felé is.

Ezen a napon tanúságát láthattuk szavainak, hiszen mosolygós arcokat, közös játékot, együtt megalkotott színes produkciókat láthattunk. Őszinte, mindent elfogadó szeretet, s azt, hogy az egészségesek, és a hátrányos helyzetben lévők egyaránt tudnak örülni embertársaik sikerének. Érezhettük, mindenki egyaránt érti, hogy nem sajnálatra, hanem elfogadásra van szükség, s olyan kinyújtott kezekkel kell közelíteni egymás felé, mint amilyenek a szlogent szimbolikusan megjelenítő szeretetkapuban is fogadtak bennünket, s jelezték: a Földön mindenki számára van hely, van fény a vezetéshez, van segítség az egészség megóvásához, s vannak olyanok, akikre támaszkodni lehet, ha segítségre szorulunk.

Cseh-Lakos