2007. szeptember 28.

Tóni bácsi konyhája

Zsályás-tarjás csirkemell-szelet

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemell filé, 1 ek. sültcsirke fűszerkeverék, 8 szelet nyers, füstölt tarja, 8 zsályalevél, 1 ek. margarin, 2 ek. olaj, só, bors, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk. paradicsompüré, csípős paprikakrém.

Elkészítése: A csirkemell szeleteket kissé kiklopfoljuk, meghintjük a fűszerkeverékkel, majd 1-1 szelet tarját és zsályalevelet fektetünk a tetejükre, fogvájóval összetűzzük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a margarint és az olajat, beletesszük a hússzeleteket, meghintjük sóval, borssal és mérsékelt tűzön mindkét oldalukat 5-5 percig sütjük. A zsiradékból kivéve melegen tartjuk. A pecsenyeléhez öntjük a bort, élénk tűzön összeforraljuk, aztán elkeverjük benne a paradicsompürét és a csípős paprikakrémet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felére forraljuk. Burgonyapürével tálaljuk, melyet a mártással öntünk le.

Képviselőfánk

Hozzávalók: 15 dkg rétesliszt, 15 dkg vaj, 15 ek. víz, 5 tojás, só. A krémhez: 4 tojás, 15 dkg cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín.

Elkészítése: A tésztához a vajat és a vizet csipetnyi sóval forraljuk fel, szórjuk bele a lisztet és lassú tűzön 2 percig kevergessük. Amikor a massza leválik az edény faláról, húzzuk le a tűzről és dolgozzuk bele a tojásokat. Sütőlapra rakjunk diónyi halmokat és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig süssük. Amikor kész a felső harmadánál vágjuk ketté mindet. A krémhez a tejet és a tejszínt forrósítsuk össze. A tojássárgáját a cukor felével keverjük habosra és állandó keverés mellett adjuk a forró tejhez. Húzzuk le a tűzről és óvatosan keverjük bele a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Ha kihűlt töltsük meg vele a fánkokat. Tejszínnel, porcukorral meghintve kínáljuk.

Jó étvágyat!