XXXIX. évfolyam 36. szám

2007. szeptember 7.

Belecsaptunk a lecsóba

Gasztronómiai csodák több mint 200 bográcsban

Többezer ember találta meg szórakozását a különböző programokon

Immár országos, sőt nemzetközi találkozóvá nőtte ki magát a múlt hétvégén hatodik alkalommal megrendezett Szentesi Lecsófesztivál. Nemzetközivé, hiszen a Szentesről, a Mezőtúrról, a Kistelekről, a Balatonaka-liból, a Tiszaföldvárról érkező csapatok mellett délvidékiek, erdélyiek, felvidékiek, osztrákok is részt vettek a két napos rendezvényen. Valamint az elkészült étkeket megkóstolták olyan vendégek is, mint dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, dr. Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, dr. Túri Péter az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht. ügyvezetője, a kínai nagykövet helyettese Liang Caide, a volt pekingi kereskedelmi főkonzul Venekei Tamás, és a Pendola Kft. ügyvezetője Zsohár Árpád. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselői pedig a lecsófőzésből is kivették a részüket.

2007. szeptember 7.

Légimentés

A 80-90 milliárd forintba kerülő szentesi bázis a tervek szerint már idén megkezdi működését - jelentette be Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az augusztus 31-i kormányszóvivői tájékoztatón. A légimentés szempontjából eddig lefedetlen dél-alföldi régióban a szentesi bázis kialakítása mellett szólt, hogy a megyei közgyűlésekben, és a lakossági fórumokon elhangzott vélemények is ezt a helyszínt támogatták - mondta az államtitkár. Ezen kívül fontos szempont volt, hogy Szentes már rendelkezett a megfelelő építési engedélyekkel is. Kovács Attila elmondta: a légi-mentésnél az a legfontosabb, hogy a helikopter 15 percen belül elérje a sürgősségi ellátás helyszínét. Épp ezért olyan bázist kívántak kijelölni, amelynek hatósugara megfelel ennek a kritériumnak. A másik lehetséges helyszín, Szeged ellen szólt, hogy ebben az esetben a bázis 15 perces hatósugarának nagy része a határon kívül esett volna. Jelenleg az országban 6 helyen működik légimentő-bázis: Miskolcon, Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsett és Debrecenben.

2007. szeptember 7.

Tapsvihar Bácskainénak

A polgármester nem kívánta az elnök asszony által elhagyott beszédfonalat felvenni

Kivételes alkalmon vehettek részt a Horváth Mihály Gimnázium diákjai és tanárai, hiszen az idei volt az első olyan tanévnyitó, ahol már összevont intézményi formában kezdte meg az iskola a tanévet. A hétfő reggeli ünnepségen Szirbik Imre polgármesteren, országgyűlési képviselőn, valamint az újonnan kinevezett igazgatón, Inokai-Tóth Lászlón kívül jelen volt Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is.

2007. szeptember 7.

A reform kórházi szele

Kiemelten - kiemelt finanszírozásra várva

Dr. Várkonyi Katalin Szegeden született. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd azt követően 2003-ban szakvizsgát tett. Dolgozott a megyeszékhely egyetemén, majd a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban töltött be vezető állást. Ez év júniusában védte meg egészségügyi menedzser és közgazdász diplomáját. - Némi alapot adnak arra a tevékenységre, melyet most a szentesi kórházban végzek - mondja.

2007. szeptember 7.

Nem mulaszthatom el!

Nem követhetem el azt a mulasztást, hogy nem szólok ama nagyszebeni találkozóról, melynek keretében Európa történelmi egyházai tartanak tanácskozást. Nyilván azt beszélik meg: miként tudnának társadalmi befolyásuk még meglévő erejével az európai unió népei javára lenni.

Lesz-e ennek az eseménynek elég publicitása a honi sajtónkban, azt nem tudom. Azt sem tudom, hogy kis hazánkban a még vallásos polgárok mennyit tudnak erről, s ha tudnak is valamit, mennyire tartják azt szívügyüknek.

2007. szeptember 7.

Botrányos tisztújítás

Szentes a kiegyezés idején (1867) VIII.

Ónodi Sándor ügyvéd

Az Oroszi Miklós polgármesterré választását követő általános nyugalom láttán a tízes bizottság ismét megkísérelte, hogy a választások előtti pártközi megállapodást félretéve, a főbírói posztra csak saját pártjabeli jelölteket állítson. A néppárti jelöltet - Ónodi Sándor ügyvédet - mellőzve, Farkas Gedeont, Stammer Sándort és Kiss Zsigmondot kandidálták a főbíróságra. Nem csoda, ha megismétlődtek az előző napi jelenetek. A választók többsége egyértelműen kinyilvánította, hogy nekik egyik jelölt sem kell, csak Ónodi, ezért "vad felkiáltások és fenyegetések" között követelték Ónodi Sándor kijelölését. Horváth Ferenc választási elnök kijelentette, hogy semmi körülmény között nem változtatnak a jelöltek névsorán. Ez csak olaj volt a tűzre. A néppárti tömeg még erőteljesebben ragaszkodott Ónodi jelöléséhez. A pártvezérek - hivatkozva a pártok közötti megállapodásra - újabb óvástételre és a szavazástól való tartózkodásra szólították fel a népet. A tömeghangulat hatására a három kijelölt ügyvéd visszalépett a jelöltségtől.

2007. szeptember 7.

Györgyi Antal halálára

Életének 85. évében elhunyt Györgyi Antal, a Szentesi Mezőgazdasági Technikum, majd jogutóda, a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet nyugalmazott agrármérnök tanára.

Orosházán született 1922-ben középparaszti családban. Az ottani polgári iskola, majd a mezőgazdasági középiskola elvégzése után a Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémián szerzett gazdász oklevelet. A II. világháború végén karpaszományos honvédként amerikai fogságba esett. Innen hazatérve kezdte meg szolgálatát az akkori Földművelésügyi Minisztérium kötelékébe tartozó oktatási intézményekben. A számos állomáshelyen rövidebb-hosszabb ideig tartó szolgálat után 1957-ben került Szentesre, s ebből az intézményből ment nyugdíjba 1980-ban.

Előbb az iskola tanára majd igazgató-helyettese volt, az 1966/67-es tanévben az igazgatói teendőket látta el. Felettes Hatósága 1969-től országos szakfelügyelőként foglalkoztatta. Pályájának utolsó szakaszában 1971-től 1980-ig kollégiumot vezetett.

Az egykor volt nevelőtestületnek meghatározó tagja volt. Széles körű műveltségével, biztos szakmai tudásával, az ifjúságot megértő, igényes szeretetével, precíz írásbeli munkájával (gyöngybetűit az iskolai anyakönyvek őrzik), anekdotázó humorával maradandó nyomot hagyott maga után.

Oktatott növénytermesztést, állattenyésztés, agrárgazdaságtant, földrajzot, mezőgazdasági kémiát. Kollégái és tanítványai számára példát adott lelki- és akaraterejéről is. Agyvérzését követően módszeres és kitartó napi küzdelemmel rehabilitálta magát családja segítségével. Mozgás- és beszédkészsége annyira javult, hogy visszatérhetett a katedrára.

Kitüntetései a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója, az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, a Munka Érdemérem bronz fokozata, valamint arany és gyémát diplomája tanúsítják érdemeit.

Kívánsága, szerint - hamvasztás után - a szűk család búcsúzott tőle szeptember 1-jén a központi ravatalozóban.

Kedves jó kollégám, Tóni bátyám, Isten veled.

Bucsány György

2007. szeptember 7.

Levél dr. Gyovai Gabriellának

Olvasónk írja

A hely szűke miatt, és azért, mert nemcsak az újság, hanem a kórház udvara és a sportcsarnok területe sem lenne elég ahhoz, hogy mi nők megtöltsük, olyan sokan lennénk, akik megköszönnénk azt, amit értünk tett és tenni fog a doktornő. Azonban már nem a kórházban, vagy a terhes gondozóban, a volt gyermek- és felnőtt nőgyógyász SZTK-rendelőben. Nemcsak szaktudása, hanem embersége és kedvessége is volt az, amiért megkerestük panaszunkkal, vagy vittük el tizenéves lányainkat, akik a kezdeti félénkséget és gátlásosságot pillanatok alatt elfelejtették, amint meglátták mosolygós arcát. Szaktudása minden problémára kiterjedt, megnyíltunk előtte, nemcsak fizikailag, de lelkileg is, és nagyon sok esetben, pont ettől vagy ennek eredményeként - mivel mindenre figyelt, a legapróbb részletekre, gondokra is - találta meg a problémát, a betegség kulcsát és megoldását.

Nem passzolt azzal, hogy majd megoldódik a 3. vagy 4. gyógyszerre, hanem otthon is foglalkoztatta a probléma. Utána nézett, kutatott és velünk örült, ha megtalálta a panaszra a megoldást. Kedves doktornő, sok ezer szentesi nő nevében mondunk köszönetet eddigi munkájáért. Kívánunk az elkövetkezendőkben sok sikert, jó egészséget. Egy volt és leendő szentesi nő, betegtársai nevében is.

Nagyné Gábor Zsuzsa

2007. szeptember 7.

Vetítés

A városi könyvtárban Az én kis falum című, Jiri Menzel által rendezett színes, szinkronizált csehszlovák filmvígjátékot vetítik szeptember 11-én, kedden 18 órai kezdettel. Az Életjel Kulturális Egyesület, a Kiss Bálint Médiaműhely és a városi könyvtár szervezésében megtekinthető film a nyolcvanas évek közepén játszódik. A helyszín egy, a késő szocialista álidillbe merült csehországi falucska, ahol a film hősei egyszerű emberek. Soha sem történik velük semmi különös, s Otik, az ütődött kocsikísérő élete sem túl mozgalmas. Nappal kocsit kísér, s idegesíti főnökét, este pedig megissza hűtött sörét, majd elalszik. Ám egy nap megváltozik minden, városi emberek jönnek, s vidéki nyaralót keresnek. A kocsikísérő háza éppen olyan, mint amilyenről álmodoztak...

2007. szeptember 7.

Látogatás

Szeptember 7-én, pénteken 16 órakor várják az érdeklődőket a Szentesi Református Idősek Otthonának megtekintésére a Kossuth tér 4. szám alatt (bejárat a nagykapun). A jelenlévőknek bemutatják az idős otthont, valamint tájékoztatást adnak a beköltözési és munkalehetőségekről is.

2007. szeptember 7.

Uszodát avattak

Évfordulók - 2007.

95 éve, 1912. szept. 1-jén megkezdte működését a Szentes székhellyel újonnan felállított Csongrád Megyei Tanfelügyelőség. (Vezetője Gulyás József.)

75 éve, 1932. szept. 4-én országos úszóversennyel egybekötve ünnepélyesen felavatták a Szentesi Sportuszodát. (Köszöntőt mondott dr. Négyesi Imre polgármester, Homonnay Tivadar országgyűlési képviselő, a Magyar Úszószövetség elnöke és dr. Lázár Andor, Szentes országgyűlési képviselője.)

95 éve, 1912. szept. 7-én megnyílt a Szentesi Uránia Mozgószínház a Nagy Ferenc utcában. (Ma Őze Lajos Filmszínház.)

95 éve, 1912 szeptemberében a gimnáziumban 20 fővel megindult az első eszperantó tanfolyam.

80 éve, 1927. szeptember folyamán megkezdődött a MÁV motorgarázs építése, amelynek terveit Jemnitz E. Zsigmond főmérnök budapesti tervező irodája készítette.

70 éve, 1937 szeptemberében a Szentesi Kereskedők Egyesülete kezdeményezésére megnyílt a kétéves női kereskedelmi szaktanfolyam, a későbbi Közgazdasági Technikum (ma Boros Sámuel Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola) jogelőde. Az új intézményt a Polgári Leányiskola épületében (ma Petőfi Sándor Ált. Isk.) helyezték, igazgatója Járay Imre gimnáziumi igazgató lett.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. szeptember 7.

Zempléni túra

A két évtizede működő Szabadidős SK megkezdi az új 10 éves honismereti programját. Az első túrát szeptember 28 - 29 - 30-án szervezik Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. A három napos kiránduláson többek között Szerencsen, Tokajban, Sárospatakon, Hollóházán, Telki-bányán, Göncön, Vizsolyban és Monokon is felkeresik a nevezetességeket. Az érdeklődők bővebb információt kaphatnak a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti klubhelyiségében szerdánként 15 és 17 óra között.

2007. szeptember 7.

Fejezetek a szentesi szőlőművelés múltjából 2.

A 19-20. században a szentesi szőlők igen gazdag fajtaállománnyal rendelkeztek, amit ékesen bizonyít a fehér és a fekete bajor, a cigányszőlő, a veres dinka, a fekete tökszőlő, a fehér kecskecsecsű, a fekete kadár, a bakator, a bánáti rizling, az ezerjó, a szlankamenka, a kövidinka, az olaszrizling, az oportó, a pozsonyi fehér, a szegedi fehér, a chasselas-félék és a különböző direkttermők jelenléte. A 18-19. században alkalmazott művelési eljárásokról nem tudunk sokat, mivel az írásos források csak elvétve számolnak be az alkalmazott termesztési technikákról. A tőkéket ősszel a téli fagyok ellen rendszeresen betakarták, majd tavaszszal kinyitották. A szőlőveszszők kurtítását metszőkésekkel végezték, amelyeket a 19. század végén kezdtek kiszorítani a metszőollók. A parcellákat a nyár folyamán többször kapálták, a hajtásokat a karókhoz sással rögzítették.

2007. szeptember 7.

Tanévnyitó a Deákban

A már hagyománnyá vált városi tanévnyitó ünnepségnek a 2007/2008-as tanévben a Deák Ferenc Általános Iskola adott otthont. Az intézmény udvarán így nemcsak a deákos tanárok és diákok jelentek meg, hanem más helyi iskolák nevelői, igazgatói is.

2007. szeptember 7.

Pályáztak és nyertek

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium nemrég közzétette honlapján a belterületi belvízrendezésre májusban meghirdetett pályázatának eredményét. Ez alapján nyolc önkormányzat 1 milliárd 454 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A pályázatot meghirdető ÖTM-rendelet Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében olyan önkormányzatok számára nyitotta meg a támogatási lehetőséget, amelyek tengerszint feletti átlagmagassága nem haladja meg a 85 métert. A támogatást többek között a településeket veszélyeztető csapadék károkozás nélküli elvezetéséhez szükséges vízelvezető hálózati rendszer kiépítésére, illetve a településeket érintő helyi vízrendezési-vízkárelhárítási művek, vízfolyások, csatornák, övárkok, körgátak, záportározók, terelőművek, közcélú árkok, kapcsolódó műtárgyak fejlesztésére, felújítására lehet fordítani. A pályázóknak a beruházás összköltségének legalább 10 százalékát magára kellett vállalniuk, és a vissza nem térítendő támogatás nem haladhatta meg a 200 millió forintot. A pályázó települések közül a legmagasabb összegű, 247 milliós projekttel Szentes pályázott, amelyhez 177 millió forint támogatást nyert, de a nyertes települések között van Csongrád és Kunszentmárton is.

2007. szeptember 7.

Veni sancte szentmise

Az osztályok már a padsorokban is együtt ültek

A Szent Erzsébet Általános Iskola és Óvoda nevelőtestülete és diákjai a Szent Anna-templomban kezdték az iskolai évet. Az Úr házának falai mellett még ki voltak állítva a tavaly benyújtott pályázat rajzai, emlékeztetve ezzel a gyermekeket, a nevelőket és a gyülekezeti tagokat a jóra, a kellemes élményekre.

2007. szeptember 7.

Újra kiállítások a ligetben

Bár a Koszta József Múzeum tavaly a volt megyeházára költözött, régi-új kiállítóhelyén, az évtizedeken keresztül megszokott ligeti épületben is nyílnak tárlatok a következő hetekben.

A nagy múltú intézmény ligeti épületét most teszik ismét alkalmassá kiállítások rendezésére. A helyszínválasztás nem véletlen: maga a liget is természetvédelmi terület, ragyogó helyszíne a kiállításnak. Első alkalommal a Körös-Maros Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park igazgatósága természetvédelmi tevékenységét és értékeit mutatja be a szentesi közönségnek.

2007. szeptember 7.

Istentisztelettel kezdődött a tanév

Bár a templom felújítása miatt az iskolai évet jelentő tanévnyitó ünnepséget nem a nagytemplom falai között tartotta meg a Kiss Bálint Református Általános Iskola, de mindenképp a református hagyományokhoz híven. Az idei esztendőben is istentiszteletre gyűltek öszsze az első tanítási nap előtt a Tóth József Színházteremben.

2007. szeptember 7.

Jelölni lehet

A képviselő-testület szociális és egészségügyi bizottsága köszönet-oklevél alapításáról rendelkezett a szociális területen tevékenykedő személyek munkájának elismerésére. Az oklevél adományozását kezdeményezheti a bizottság bármely tagja, az e területen működő intézmény vezetője, dolgozója, valamint karitatív szervezet, társadalmi szervezet. A javaslatot szeptember 30-ig kell a szociálpolitikai osztályhoz eljuttatni, amelynek tartalmaznia kell a személy és a szervezet nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését.

A bizottság októberben, a soron következő ülésen dönt arról, hogy mely személy vagy szervezet (egy évben legfeljebb öt) kaphatja meg az oklevelet, amelyet a "Szociális munka" napján adnak át.

2007. szeptember 7.

Néptánctábor

A Ki játszik ilyet? népi játék és néptánc tábor augusztus 4-én kezdődött. Ekkor a csapat Szarvasra indult, hogy megnézze a Budapest Táncegyüttes előadásában Csipkerózsika történetét. A kiváló előadást követő héten aztán hétfőtől péntekig a Ki játszik ilyet? táborban résztvevő 4 - 12 éves gyermekek újabb élményekkel tértek haza.A kalocsai népdalok és táncok mellett sokféle népi játékot is tanultak és készítettek. Hallottak a Rózsakirályról szóló népmese mellett, Papp Imre (1900-1973) szentesi földművesekről készült néprajzi írásaiból is.

2007. szeptember 7.

A mamától lopott

Szeptember harmadikán, hétfőn törtek be az Autark Kft. telephelyére, ahonnan mintegy félmillió forint értékű szerszámgépeket loptak a tolvajok. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható három személyt a nyomozók előállították, később egyiküket őrizetbe vették, két társa szabadlábon védekezhet. Az eltulajdonított gépek nagy része később előkerült.

2007. szeptember 7.

Bútorok

A városi könyvtárban Gulyás János bútorműves kiállítása nyílik A bútorművesség címmel. A szeptember 8-án, szombaton 15 órától kezdődő megnyitón beszédet mond Túri Andrea. A kiállítás szeptember 28-ig tekinthető meg.

2007. szeptember 7.

Tóni bácsi konyhája

  • Halfilé balkáni zöldségekkel
  • Tejszínes túrókocka
2007. szeptember 7.

Hőguta

Apa és fia vágják a fát télire a hegyekben. Egyszer megszólal az öreg.
- Fiam, menj le a faluba és kérdezd meg az öregeket, milyen telünk lesz! A fiú lemegy, fél nap múlva visszajön:
- Apám, azt mondták az öregek, kemény telünk lesz.
- No, akkor vágjuk tovább, fiam. Két újabb nap favágás után, megint megszólal az öreg.
- Fiam, menj le a faluba és kérdezd meg az öregeket, mennyire lesz kemény a telünk! A gyerek fél nap múlva visszajön a válasszal:

2007. szeptember 7.

A László-Mikes is nyerő páros

Huszonkétszeres bajnok a Szilverben

Évek óta nem izgulni, inkább gyönyörködni járunk a standard táncok magyar bajnokságára a Dr. Papp László Sportcsarnokba. A Szilver TSE legkiválóbb táncosainak szinte "bérelt" helye van a bajnoki dobogón, ezúttal is három aranyat nyertek.

Szeptember első napján a felnőttek standard bajnoksága mellett az utánpótlás is magyar bajnoki címekért vetélkedett a standard és latin táncokban. Szirbik Imre polgármester nyitotta meg a legnagyobb hazai táncos eseményt, melyet a helyszínen figyelemmel kísért Elbert Gábor szakállamtitkár is.

2007. szeptember 7.

Cél a rájátszás

Férfi futsal

A Legrand-MetalCom Szentes NB I-es férfi futsal csapatánál az elmúlt idény végével lezárult egy szakasz. A 2007/2008-as bajnokságban új reményekkel és tervekkel indulnak. Ezekről érdeklődtem Makra Zoltántól, a Szentesi VSC elnökétől.

- Azt hallani a városban, hogy a mérkőzésnapok átkerültek hétfőről péntekre.

- Igaz a hír. Nevezetesen: az MLSZ versenybizottsága elé egy olyan előterjesztés került - négy csapat véleményének figyelembe vételével -, hogy pénteken is legyen játéknap. Ezek a pénteki játéknapok nálunk azt jelentenék, hogy az NB III, NB II-ben játszó játékosok java része szombat, vasárnap játszik. Tehát eleve kockázatos a szerepeltetésük.

2007. szeptember 7.

Szentesi triatlonisták sikere

Hatalmas megszállottság, őrült elszántság, fogyhatatlan kitartás és átlagon felüli állóképesség. Ez jellemzi a szentesi műszaki zászlóalj bázisán működő Honvéd Rákóczi Sportegyesület (HRSE) két versenyzőjét, Vakhal György őrnagyot, aki már ötször teljesítette a triatlont és Vakhal Norbert főtörzsőrmestert, aki már háromszor küzdötte le a nagy próbatétalt.

Versenykiírás alapján egyéni versenyzőként beneveztek a Nagyatádon megrendezendő XVII. Hosszú-távú Triatlon OB-re. A triatlon verseny három sportágat foglal magában: úszás, kerékpározás és futás. Mindegyik versenyszám önmagában is hatalmas edzettséget igényel. 3800 méter úszást, 180 kilométer kerékpározást és 42 kilométer futást kellett teljesíteniük a versenyzőknek.

2007. szeptember 7.

Kiállítás

Díszmadár-, virág- és kézimunka kiállítás lesz szeptember 14-16-a (péntek-vasárnap) között a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A kiállítás megtekinthető szeptember 14-15-én 9-18-ig, 16-án 9-16 óráig.

2007. szeptember 7.

Az első hazai siker

Megszerezte idénybeli első hazai győzelmét a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A mieinknek egy héttel korábban már lett volna lehetőségük erre, ám akkor a Szegvár csapata nyerni tudott a Kurca partján ezúttal nem volt bocsánat, Páger két és Bordás góljával három egyre győztek Bozóki Zoltán fiai a tömörkényiek ellen. A hatpontos, és jelenleg harmadik helyen álló Szentes szeptember 8-án, szombaton Csanytelek-re látogat, ahol feltehetően harcos mérkőzés vár a mieinkre. A vendéglátók ugyanis még nem örülhettek a győzelemnek ebben a szezonban, mindössze az egyetlen döntetlenért járó egy pont van a tarsolyukban.

2007. szeptember 7.

Discos Utazási Iroda

Elkészült a Kossuth tér 4. szám alatti épület. A város egyik legszebb épületegyüttesében (a tér és az Ady Endre utca sarkán) található a Discos Eurogold Kft. utazási irodája és az Árkád Galéria. "Az ember egyik szeme sír, a másik nevet." Örülünk, hogy nagyon szép épületben vagyunk, de azért nem feledjük, hogy 18 hónapig szenvedtünk. Az idő alatt jelentős bevételtől estünk el. Új dolgok foglalkoztatnak bennünket, már a téli időszakban új kínálatokkal állunk elő. Reménykedünk abban, hogy a következő szezonban be tudjuk hozni a bevételkiesést - mondja Benkő István ügyvezető

2007. szeptember 7.

Labdarúgó bajnokok nosztalgia találkozója.

A volt szentesi KMTE 1966/67. évben a megyei I. osztályban bajnokságot nyert. Éppen 40 éve annak, hogy a csapat játékosai átvehették a bajnoki aranyérmeket, egyúttal örömet szerezve a labdarúgást kedvelő szurkolóknak azzal, hogy a következő évi bajnokságban egy osztállyal feljebb, az NBIII-ban szerepelhettek.

2007. szeptember 7.

Találkozó

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportja szeptembertől ismét minden 2-3-4 szerdán 14.30-tól várja tagjait és az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Művelődési Ház sakkos termében.

2007. szeptember 7.

Gyermek-könyvtár

A városi gyermekkönyvtárban hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 10 és 18 óra között, míg szerdán 13 és 18 óra között, szombaton pedig 9-től 13 óráig fogadják a látogatókat.

2007. szeptember 7.

Gondolkodók

Életünk és a globalizáció címmel tartják a gondolkodók klubjának következő előadását a városi könyvtárban szeptember 12-én, szerdán 18 órakor. Az összejövetelen a klubot dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanárnő vezeti.

2007. szeptember 7.

Baba-mama

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját szeptember 14-én, pénteken 10-12 óráig tartják. A kismamáknak Aranyi Erzsébet tánctanár tart előadást A mozgás és a zene szerepe a kisgyerek fejlődésében címmel.

2007. szeptember 7.

Árpád apánk

A Magyar Hagyományon Alapuló Baráti Kör szeptember 13-án, csütörtökön 18 órakor tartja rendezvényét. A Lajtha László Zeneiskolában Szántai Lajos magyarságkutató tart előadást Árpád apánk címmel.

2007. szeptember 7.

Dzsúdó

Augusztus közepén Baján rendezték meg a nyílt nemzetközi régió dzsúdó bajnokságot, ahol városunkat a Pollák DSE képviselte.

Diák C (1997) -29 kg 5. Vajda Zsolt. Diák B (1996) -38 kg 5. Paksi Ferenc, -41 kg 3. Kiss Zoltán, -45 kg 5. Tyityán Bendegúz. Diák A (1995) -55 kg 1. Máté Dániel, -60 kg 2. Valkai Béla, -57 kg 1. Kürti Varínia. Serdülő (1993-94-95) -55 kg 5. Máté Dániel, -60 kg 1. Őri József és 5. Valkai Béla, -66 kg 3. Paksi Tibor, -48 kg 3. Nagy Kitti,

-57 kg 2. Kürti Varínia, -63kg 1. Kalydy Patrícia és 2. Gila Nóra.

Augusztus 26-án az ausztriai Murecken volt a helyszíne a nemzetközi judoversenynek, ahol szintén több ország képviseltette magát, így osztrákok, magyarok, szlovének és horvát versenyzők mellett a Pollák DSE dzsúdósai.

U-13 kategóriában -55 kg 1. Máté Dániel és 3. Valkai Béla. U-16 -60 kg 3. Őri József és 3. Paksi Tibor. - 63 kg 1. Kalydy Patrícia és 70 kg 1. Gila Nóra.

Szeptember 1-jén és 2-án Siklóson a "Tenkes kupa" nemzetközi cselgáncs versenyen is részt vettek a pollákosok, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia versenyzői mellett. 

Serdülő (93-94-95) -55 kg 5. Máté Dániel, -60 kg 1. Őri József, -63 kg 1. Kalydy Patrícia, +63 kg 1. Gila Nóra. Ifjúsági (91-92 és serdülők 94-95) -60 kg 2. Őri József, -63 kg 1. Kalydy Patrícia, -70 kg 2. Gila Nóra

2007. szeptember 7.

Kapolcs

A megyeházán tekintheti k meg a Horváth Mihály Gimnázium szakmai táborára készült színdarabot. A már Kapol-cson, a Művészetek Völgyében már bemutatott előadást szeptember 11-én pénteken 17 órakor nézhetik meg az érdeklődők.

2007. szeptember 7.

Családi események

Született: Vass Gábornak és Héjja Ágnes Katalinnak (Vadaskert u. 14.) Dóra Ágnes, Perecsényi Attila Lászlónak és Bilejov Melindának (Béládi u. 1/A) Anna Melinda, Czakó Jánosnak és Kiss Andrea Ilonának (Drahos u. 8.) Péter, Hevesi Jánosnak és Trenka Szilviának (Jókai u. 118.) Dániel János, Kövér Tibornak és Verók Annamáriának (Dr. Berényi u. 19.) Balázs, Török Imrének és Doma Évának (Nyár u. 28.) Marcell, Ökrös Jánosnak és Lantos Editnek (Csongrád, Szegfű u. 6.) Roland, Kátai-Benedek Lászlónak és Vincze Zsuzsannának (Csongrád, Nyíl u. 32.) Petra, Keller Péternek és Szeri Ágnesnek (Csongrád, Erzsébet u. 20.) Kitti nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Stroo-mer Dennis Enschede (Hollandia) és Lantos Adrienn (Dr. Berényi u. 63.), Szlapák Sándor (Csongrádi út 108.) és Magyar Nóra (Szegvár, Kontra u. 34.), Kovács Illés (Körösladány, Nadányi út 36/1.) és Motyovszki Gabriella (Aulich L. u. 17.), Pusz-tay István Gergely (Szeged, Bimbó u. 7.) és Erdős Boglárka (Móricz Zs. u. 2/3.).

Elhunyt: Váczi Jánosné Dancsó Ilona (Árpád u. 44.), Bozó Pál (Kossuth u. 17.), Bese Bálintné Kaszkovtsák Rozália (Mészáros L. u. 8.), György Rókusné Kovács Eszter (Deák F. u. 48.), Tofán László (Brusznyai stny. 10.), Nemes Lajosné Bölcskei-Molnár Eszter (Apponyi tér L. ép.), Juhász Jánosné Farkas Margit (Csongrád, Géza u. 35.), Justin Ferencné Blázsik Erzsébet (Csongrád, Jósika u. 4.), Szalkai-Szabó Antal Pál (Csongrád, Muskátli u. 8.), Busa Pál (Csongrád, Tanya 824/A), Mencser Imréné Sándor Margit (Csongrád, Jókai u. 3.), Mar-gitai Tamásné Farkas Matild (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Kis Mihályné Balla Erzsébet (Csongrád, Mátyás kir. u. 10.).