2007. szeptember 7.

Tóni bácsi konyhája

Halfilé balkáni zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg halfilé, 2 ek. citromlé, 30 dkg vegyes zöldség (apróra vágott sárgarépa, borsó, kukorica), 1 zöldpaprika, 2 fej vöröshagyma, 4 szelet szalonna, 2 ek. vaj, só, 1 cs. halízesítő fűszerkeverék.

Elkészítése: A halat 8 szeletre vágjuk és citromlével bedörzsöljük. A szalonnát ropogósra sütjük és kivesszük. A hal mindkét oldalát megsütjük a megmaradt zsiradékban. Megsózzuk és melegen tartjuk. A zöldségeket, a felszeletelt paprikát és a felkarikázott hagymát vajon, fedő alatt készre pároljuk. A kész párolt zöldségekre helyezzük a megsütött halat, fűszerkeverékkel kissé megszórjuk és rövid ideig melegítjük, majd tálaljuk.

Tejszínes túrókocka

Hozzávalók: 40 dkg és 4 ek. liszt, fél pohár tejföl, 5 ek. kristálycukor, 15 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 3 dl tejszín, 1 cs. habfixáló por, 25 dkg porcukor, 25 dkg túró, 2 egész tojás, 1 cs. sütőpor, baracklekvár.

Elkészítése: A tejfölt összekeverjük 1 ek. kristálycukorral, a zsírral és az élesztővel. 40 dkg lisztbe belekeverünk fél csomag sütőport és a fenti masszához adjuk. Összegyúrjuk, kétfelé osztjuk, pihentetjük, azután kinyújtjuk mindkét részt, megsütjük. Ha kihűlt az alsó lapra baracklekvárt kenünk, erre tesszük a tejszínes túrókrémet, majd befedjük a másik lappal. A túrókrémhez, a tejszínbe belekeverjük a habfixáló port és kemény habbá verjük. Folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a porcukrot és a túrót. A 2 tojásfehérjét habbá verjük, állandó kevergetés mellett hozzáadunk 4 ek. kristálycukrot, 2 ek. langyos vizet és a tojássárgáját. 4 ek. lisztbe belekeverjük a maradék sütőport, és az előbbi masszához keverjük. Ezzel kenjük meg a torta tetejét, amit végül vaníliás porcukorral hintünk meg. Jó étvágyat!