2007. szeptember 7.

A László-Mikes is nyerő páros

Huszonkétszeres bajnok a Szilverben

Évek óta nem izgulni, inkább gyönyörködni járunk a standard táncok magyar bajnokságára a Dr. Papp László Sportcsarnokba. A Szilver TSE legkiválóbb táncosainak szinte "bérelt" helye van a bajnoki dobogón, ezúttal is három aranyat nyertek.

Szeptember első napján a felnőttek standard bajnoksága mellett az utánpótlás is magyar bajnoki címekért vetélkedett a standard és latin táncokban. Szirbik Imre polgármester nyitotta meg a legnagyobb hazai táncos eseményt, melyet a helyszínen figyelemmel kísért Elbert Gábor szakállamtitkár is.

Jól vizsgázott a magyar táncbajnokságon elsőként nálunk alkalmazott PDA-rendszer: a bírák papír, ceruza helyett palm toppal pontoztak.

Páli Viktória, a tavaly 3. helyezett szentesi páros hölgytagja ezúttal adminisztrációval, s a tanítványokkal foglalkozott. Fájlalta, hogy nem indulhat a bajnokságon, már csak a sok ismerős miatt is. Bátyja, Erik a nyarat Amerikában töltötte, a héten tér haza, s újra kezdik a táncot.

Szinte hazajárok Szentesre, büszkélkedett Somkúti Annamária, a Magyar Táncsport Szövetség elnöke lapunknak. Véleménye az, hogy a szervezés a megszokott jó formáját hozta, a László-Mikes párosról pedig azt gondolja: nem hátrány, hogy Csaba új partnerrel táncol, így tiszta lappal indulnak.

László Csabáék, alig fél éves együtt táncolás után júniusban tíztáncban magyar bajnokok lettek, ez már előrevetítette az újabb sikert. Keleti Andrea, profi magyar bajnok nézőként volt jelen. Arról, hogy egykori tanítványa, Mikes Anna a szeme láttára tör a bajnoki címre, azt mondta: elejétől fogva hittek benne, hogy sokra viszi, de nem gondolta volna, hogy ilyen hamar. Jó helyre került Anna, a Szilverben van esélye arra, hogy komoly nemzetközi eredményeket érhessen el, fogalmazott Andrea. A felnőttek versenye volt a csúcspont, a 40 páros mezőnye körről-körre feleződött, a döntőbe a legjobb hat duó került. Köztük a feljövőben lévő szentesi Szalkai Szabó Gábor és Markó Ágnes. Sajnos, a lány elesett az elődöntőben. Földházi Péter döntnök kérdésünkre elárulta: nagyon ritka a baleset táncversenyen. Az esélyegyenlőség miatt szünetet rendelhet el, ez történt itt is. A hátát fájlaló Ági az 5 perces pauza után folytatta a versenyt párjával, a fináléban is nagy ovációval fogadták őket, végül ötödikek lettek. Az első két hely sorsáról a papírformának megfelelően Annáék és a Szilver csongrádi klubjából a Szepesi testvérek, József és Judit döntöttek. A bécsi és az angol keringő simán a Csabáéké volt, a tangó, a slow fox és a közönség-kedvenc quick step során majdnem hibátlanok voltak: néhányszor Szepesiéket eléjük pontozták. Ám a végén bejött, amire Szatmári-Nagy Szilvia, a Szilver vezetője is számított: a László-Mikes kettősé lett a győzelem, ezzel Csaba a 22. bajnoki címnél tart (előtte Németh Anikóval, majd Szögi Szilviával nyert 10-10 alkalommal). Októberben a két első páros vehet részt a moszkvai világbajnokságon.

A Szilverből még magyar bajnokságot nyert junior I-ben Bugyi Bence és Kiss Violetta, az ifjúságiaknál Nagy Gergő és Horváth Alexandra.

D. J.