2007. szeptember 7.

Újra kiállítások a ligetben

Bár a Koszta József Múzeum tavaly a volt megyeházára költözött, régi-új kiállítóhelyén, az évtizedeken keresztül megszokott ligeti épületben is nyílnak tárlatok a következő hetekben.

A nagy múltú intézmény ligeti épületét most teszik ismét alkalmassá kiállítások rendezésére. A helyszínválasztás nem véletlen: maga a liget is természetvédelmi terület, ragyogó helyszíne a kiállításnak. Első alkalommal a Körös-Maros Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park igazgatósága természetvédelmi tevékenységét és értékeit mutatja be a szentesi közönségnek. A Körös-Maros Nemzeti Park "Ahogy mi látjuk" címmel jelenleg a szegedi Móra Ferenc Múzeum vendégszeretetét élvezi, de a Szentesre érkező kiállítás nem egy az egyben a szegedi másolata: a Széchenyi-ligetben a nemzeti park munkatársainak látványos, esztétikai élményt nyújtó fotói mellett a tárlat kiegészül kitömött állatokkal, még közelebb hozva a természetvédelmi terület élővilágát.

Tablófotókon elevenedik meg a Bükki Nemzeti Park világa. A kiállítás bemutatja a park működési területén található védett természeti területeket, az igazgatóság munkáját, feladatait is. A látogatók képet kaphatnak a természetvédelmi területek földtörténetéről, sokszínű élővilágáról, kultúrtörténeti értékeiről, valamint a Natura 2000 hálózatot is megismerhetik. Ezen kívül a Washingtoni Egyezményről szóló (CITES) tablókiállítás is helyet kap, melynek témája a veszélyeztetett vadon élő növény-és állatfajok nemzetközi kereskedelmének szabályozása. A kereskedelem, sajnos nem csak élő állatokkal, növényekkel, hanem azok különböző részeivel, származékaival is zajlik, a kábítószer-kereskedelem után a második legjövedelmezőbb ágazat, így a fajokat gyakran a kipusztulás szélére szorítja. Különlegességként Ferihegyen elkobzott tárgyakat is bemutat a kiállítás, melyet szeptember 7-én, pénteken 16 órakor Duska József, a Bükki és Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatói ajánljanak a közönség figyelmébe. A kiállítás szeptember 27-ig hétfő kivételével naponta 9 és 13 óra között látogatható.

Az ifjúság környezettudatos nevelését elősegítő kiállítások után képzőművészet következik a múzeum ligeti épületében. Októberben várható a Kass János-tanítvány Fülöp Ilona és lánya, Mester Kata grafikusművészek bemutatkozása. A megyeházán az időszaki teremben ugyancsak októberben ásványkiállítás kap helyet a Móra-múzeum gyűjteményéből.

D. J.