2007. szeptember 7.

A mamától lopott

Szeptember harmadikán, hétfőn törtek be az Autark Kft. telephelyére, ahonnan mintegy félmillió forint értékű szerszámgépeket loptak a tolvajok. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható három személyt a nyomozók előállították, később egyiküket őrizetbe vették, két társa szabadlábon védekezhet. Az eltulajdonított gépek nagy része később előkerült.

Szögvasat loptak egy berekháti ház udvarából. A tettesek átmásztak a kerítésen, majd elvitték a hatezer forint értékű vasat. Ám sokáig nem örülhettek a zsákmánynak, mivel a járőrök elfogták őket. Az elkövetők feltehetően ugyanazok voltak, akik néhány nappal ezelőtt egy szegvári telekről is eltulajdonítottak hasonló vasakat.

Rendőrségi szempontból eseménytelenül, rendben lezajlott a Lecsófesztivál, mindössze egyetlen kerékpárt loptak el ismeretlenek. Még egy kétkerekűt a strandnál kötöttek el a tolvajok.

A Nagyhegyről érkezett a bejelentés a rendőrségre a napokban, hogy egy férfi beugrott az egyik ottani telek területére a kerítésen át, majd elvitt egy kiskocsit és egy ún. mázsát, kb. 30 ezer forint értékben. Később az elkövetőt elfogták, ekkor derült ki, hogy a tolvaj a saját nagymamájától lopta el a fenti eszközöket. Kihallgatása során a férfi további tizennégy kerékpár eltulajdonítását is elismerte, ezek tulajdonosainak beazonosítása jelenleg is folyamatban van.

Csalók járják a várost, sok idős embert csapva be azzal, hogy a DÉMÁSZ munkatársai, és pénzt hoztak vissza túlfizetés miatt. Ilyenkor nagy címletű pénzzel törlesztenek, ebből kell a házigazdának visszaadnia, később derül csak ki, hogy a hozott tíz vagy húszezres hamis volt. Mások azzal az indokkal csengetnek be gyanútlan nyugdíjasokhoz, hogy a nyugdíjszelvényt jöttek ellenőrizni a polgármesteri hivataltól, máskor pedig hamis pénzt keresnek. A gyanútlan öregek figyelmét kihasználva aztán kirabolják őket. Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy sem a Démász nem fizet vissza pénzt, náluk a fogyasztást le lehet írni, sem a rendőrség nem megy házhoz hamis pénzért, az önkormányzat pedig pláne nem ellenőrzi a nyugdíjszelvényeket.

H. V.