2007. szeptember 7.

Légimentés

A 80-90 milliárd forintba kerülő szentesi bázis a tervek szerint már idén megkezdi működését - jelentette be Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az augusztus 31-i kormányszóvivői tájékoztatón. A légimentés szempontjából eddig lefedetlen dél-alföldi régióban a szentesi bázis kialakítása mellett szólt, hogy a megyei közgyűlésekben, és a lakossági fórumokon elhangzott vélemények is ezt a helyszínt támogatták - mondta az államtitkár. Ezen kívül fontos szempont volt, hogy Szentes már rendelkezett a megfelelő építési engedélyekkel is. Kovács Attila elmondta: a légi-mentésnél az a legfontosabb, hogy a helikopter 15 percen belül elérje a sürgősségi ellátás helyszínét. Épp ezért olyan bázist kívántak kijelölni, amelynek hatósugara megfelel ennek a kritériumnak. A másik lehetséges helyszín, Szeged ellen szólt, hogy ebben az esetben a bázis 15 perces hatósugarának nagy része a határon kívül esett volna. Jelenleg az országban 6 helyen működik légimentő-bázis: Miskolcon, Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsett és Debrecenben.

Szirbik Imre polgármester a város, a kistérség, és a régió szempontjából komoly sikerként könyvelte el a döntést. Mint mondta, a politikai döntéshozók nagyságát jelzi, hogy egy korábbi hibás határozatot képesek voltak felülbírálni, átgondolni. Ez a döntés bár Szentes mellett szól, de nem Szeged ellen. Szeged regionális központja megkérdőjelezhetetlen nagyon sok kérdésben, de nem mindent és nem mindig a régióközpontban kell megvalósítani. Egy korrekt, felelősségteljes feladat megosztása az egész régió fejlődését, egészségügyét szolgálja - jegyezte meg.

A megvalósítás folyamatában az Új Magyarország fejlesztési programban 80 millió forint rendelkezésre áll a bázis kialakítására. Kiírásra kerül a közbeszerzési eljárás, a területet a város átadta a Légimentő Kht.-nak, a lebonyolítást a kht. végzi tovább. Számítások szerint, ha hosszú és építésre alkalmas őszünk lesz, akkor karácsony tájékán a mentés is megkezdődhet. A mentőszolgálat szakemberei abból a szempontból is megnézték a helyszínt, hogy egy esetleges ideiglenes megoldással hogyan lehetne korábban kezdeni a tevékenységet.

-- Természetesen a városnak is hozzá kell járulnia a dologhoz. Szeged polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a teljes beruházási költséget magára vállalja. A tárgyalásokon azt mondtam, Szentes ez elől sem zárkózik el, a város a lakosság lélekszámának arányában hozzájárul a költségekhez. Ehhez egy hárommillió forintot érő telket az önkormányzat biztosított, a további összegről a képviselő-testület dönt majd - jelentette ki a polgármester.

(lovas)