2007. szeptember 7.

Cél a rájátszás

Férfi futsal

A Legrand-MetalCom Szentes NB I-es férfi futsal csapatánál az elmúlt idény végével lezárult egy szakasz. A 2007/2008-as bajnokságban új reményekkel és tervekkel indulnak. Ezekről érdeklődtem Makra Zoltántól, a Szentesi VSC elnökétől.

- Azt hallani a városban, hogy a mérkőzésnapok átkerültek hétfőről péntekre.

- Igaz a hír. Nevezetesen: az MLSZ versenybizottsága elé egy olyan előterjesztés került - négy csapat véleményének figyelembe vételével -, hogy pénteken is legyen játéknap. Ezek a pénteki játéknapok nálunk azt jelentenék, hogy az NB III, NB II-ben játszó játékosok java része szombat, vasárnap játszik. Tehát eleve kockázatos a szerepeltetésük. A mi egyesületünk benne volt abban a nyolc egyesületben, aki nem támogatta a pénteki játéknapot. Ennek ellenére az MLSZ keresztül vitte a versenybizottságon ezt a határozatot. Így került a kiírásba: most már a péntek és a hétfő játéknap. Aki a pályaválasztó, az választhatja meg melyik napon játszik. Most egy évre, valamennyi egyesület vezetősége beleegyezett, hogy a Szentes, ha péntekesekkel játszik nem pályaválasztóként, akkor hétfőn játsszák le a meccset. Pályaválasztóként valamennyi összecsapását hétfőn játssza 20 órakor.

- Olyan értesülésem is van, hogy a mezőny létszáma is csökkent.

- Ellentmondásos hírek vannak. A tervezett létszám tizenkét csapatos a futsal NB I-ben. A régiek közül a Kanárik és a Csömör egyesült, s egy csapatként szerepel. Az MLSZ kötelessége, hogy a csökkent létszámot pótolja tizenkettőre. A sorsoláson dől el, hogy szeptember 7. vagy 15-e lesz a rajt.

- A csapaton belül történt változás?

- Igen, a vezetőkkel kezdeném. Szerencsi István szakosztályvezető munkáját segíti Varga Zsolt, mint technikai vezető. A vezetőedző Koncz Zsolt, ugyanakkor játékos is. Az U-21-es csapatot Némethy László irányítja, Magyar Márton a gyúró. Én, mint elnök a feltételek megteremtésében közreműködök, a csapatorvos dr. Kovács Gyula. Ronto Csaba Ausztriába távozott, Rúzs-Molnár András sérülés miatt nem áll a csapat rendelkezésére. Akik most jelenleg bevethetők, Orosházáról: Koncz Zsolt, Kerepeczki Csaba. Makóról: Kovács Krisztián (kapus), Varga Róbert, Maróti Sándor (új igazolás). Hódmezővásárhelyről: Bernáth Péter (új), Kazán Attila. Szegedről: Erhard Szilárd, Brinszki Adrián (új), Vég Ariel (új). Csongrádról: Bíró Mihály (kapus), Keller Zoltán, Szűcs Dániel, Kovács Norbert, Szabó László. Ausztriából: Szarvas Zsolt. Szentesről: Szabó Árpád, Jernei Csaba (csapatkapitány).

- Az új idénynek milyen tervekkel vágnak neki?

- Az említett játékos kerettel úgy érezzük - a tavalyi kisebb fiaskót (7. hely) is figyelembe véve - a négy közé kerülést megcélozhatjuk. A Gödöllő részbeni szétesésével, az említett fúzió következtében a bajnokság kiegyenlítettebbé vált. A Magyar Kupában legalább a 3. hely megszerzése a cél. Az U-21-es csapatnak is a rájátszásos (4.) helyre kell érnie.

- A csökkent támogatás érinti a szakosztályt?

- A futsal a legpénzigé-nyesebb szakág. Az anyagiakat előteremteni rendkívül nehéz. Bízom Szirbik Imre polgármester ígéretében, hogy a futsalt kiemelten kezelik. Én ezt várom. Az eddig elnyert pénzünk valamivel kevesebb, mint a tavalyi, de őszre a pótpályázaton biztos vagyok benne, hogy a kiemelt státuszt kiérdemelhetjük, akkor azt mondhatom, hogy működőképesek vagyunk. Ha ez nem teljesül, s az egyéb szponzorális lehetőségeink kimerülnek, akkor nehéz helyzetbe kerülhetünk. Elnökként azért dolgozom, hogy a tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek meglegyenek. Kis költségvetésű amatőr egyesület vagyunk, és így is működünk. Játékosaink java része NB II, NB III-ban is focizik. Végső cél az lenne, hogy csak a futsallal foglalkozzanak főállásban. Ehhez a feltételek ma még nem adottak, csak később alakulnak ki. Arra kell törekedni, hogy ez így legyen.

Dunás Varga Zoltán