2007. szeptember 7.

Tapsvihar Bácskainénak

A polgármester nem kívánta az elnök asszony által elhagyott beszédfonalat felvenni

Kivételes alkalmon vehettek részt a Horváth Mihály Gimnázium diákjai és tanárai, hiszen az idei volt az első olyan tanévnyitó, ahol már összevont intézményi formában kezdte meg az iskola a tanévet. A hétfő reggeli ünnepségen Szirbik Imre polgármesteren, országgyűlési képviselőn, valamint az újonnan kinevezett igazgatón, Inokai-Tóth Lászlón kívül jelen volt Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is.

Magyar Anna beszédében először az iskolakezdés élményéről szólt, majd elmondta, hogy ezen a napon nemcsak az örömről kell beszélni, hiszen véleménye szerint a közoktatás drasztikus változásai miatt nehéz helyzet elé vannak állítva az intézmények és a fenntartók. Arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az elmúlt évek során több városban az intézmények fenntartását a megyei önkormányzatokra testálták át, s ezzel a felelősséget is. A folyamatos forráselvonás, az úgynevezett reform miatt több iskolát bezártak a helyi önkormányzatok. Álláspontja szerint a megye azonban nem így tett, a diákok abban az épületben folytatják tanulmányaikat, ahol a tanév végén abbahagyták, ugyanolyan feltételekkel, ugyanazokkal a diáktársakkal és tanárokkal. Az elnök asszony azt mondta, számukra a legfontosabb az, hogy a megyében élők számára megteremtsék a megfelelő körülményeket. Majd hozzátette, hogy a Horváth Mihály Gimnáziumban már fél évszázada folyó országos hírű irodalmi-drámai műhelymunka is veszélybe került, hiszen az oktatási tárca körze-tesítési terve szerint megszűnne az országos beiskolázás, s így az irodalmi-drámai tagozat megfelelő működése is.

Ez ellen pedig együtt kell harcolniuk a fenntartóknak, a pedagógusoknak és a diákoknak. Beszéde végén a tanároknak azt kívánta, hogy az oktatásnak, a nevelésnek, és a személyiségformálásnak élhessenek, melyhez ígérete szerint fenntartóként biztosítják a megfelelő feltételeket. Az új tanulóknak, hogy vidáman teljenek a következő évek, a végzősöknek pedig sok sikert a megmérettetésekhez.

Magyar Anna beszéde után Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta, csábító lenne folytatni az elnök gondolatait, azonban nem kívánja behozni az iskola falai közé azt, ami nem oda tartozik. Ünnepi szavaiban arra emlékeztetett, hogy szeptemberben az ember új reményekkel és tervekkel lép be az iskolája kapuján. Majd az egykori hadvezérről szólt, aki csapatait vezetve a piramisok mellett azt mondta, hogy évezredek tekintenek rájuk. A gimnazisták az épületre nézve másfél évszázadot láthatnak, melyben sok dolog történt, de az iskola diákjai és tanárai mindig két értékre voltak nagyon büszkék szerinte: a szabadságukra és szabad gondolkodásukra, mely azon alapult, hogy tudást szereztek a különböző tudományok és művészetek világának értékeiként. A polgármester hangsúlyozta, hogy ezek azok a biztos sarokkövek, melyek lehetővé teszik az embernek - Bródy Jánost idézve -, hogy ne váljon olyan lobogóvá, amely eszköze lesz mindenféle szélnek. Majd Szirbik Imre kijelentette, hogy a Horváth Mihály Gimnázium generációknak adott tudást, tartást és büszkeséget. S az életben bár jönnek és mennek a percemberek, de a tudás, az érték biztos kezeket ad a történelem viharaiban. Majd elmondta, hogy Szentes büszke, hisz hozzá tartozik ez az intézmény, amelytől város lett, a amelytől van múltja, vannak értékei, van jelene és a mostani gimnazistákon keresztül jövője is. Hisz olyan nagyszerű emberek alkották az elmúlt másfél évszázadot, akik mindig biztos fogódzót tudtak adni a felnövekvő diáknak, a forró fejű, szabad szellemű embernek. Végül pedig köszöntötte azt az embert, aki hosszú éveken át biztos kormányosa, értéket és tudást adó vezetője volt az intézménynek. S virágcsokrot adott át a diákok és tanárok között maradó volt igazgatónak, dr. Bácskainé Fazekas Mártának, akit a gyerekek szűnni nem akaró tapsviharral köszöntöttek, kifejezve eddigi munkájáért érzett köszönetüket.

Cs.I.