2007. szeptember 7.

Veni sancte szentmise

Az osztályok már a padsorokban is együtt ültek

A Szent Erzsébet Általános Iskola és Óvoda nevelőtestülete és diákjai a Szent Anna-templomban kezdték az iskolai évet. Az Úr házának falai mellett még ki voltak állítva a tavaly benyújtott pályázat rajzai, emlékeztetve ezzel a gyermekeket, a nevelőket és a gyülekezeti tagokat a jóra, a kellemes élményekre.

Mosolygós felsőbb évesekkel, és várakozó tekintetű elsős gyermekekkel teltek meg a padsorok. Látszott, hogy sokan még a nyári szünet vidámságát hozták magukkal, bár tudták, hogy az ünnepség az új iskolai év beköszöntését is jelenti. A szentmisén az új és a már tapasztaltabb diákok is figyelemmel hallgatták Serfőző Levente plébános szavait, aki a Lukács evangéliumában található magvető példázatáról beszélt nekik, miután arra kérte őket, hogy vizsgálják meg lelkiismeretüket és bánják meg bűneinket azért, hogy méltóképp ünnepelhessenek. Az atya a példázat felvezetéseként egy kérdést intézett a jelenlévők felé. Arra volt kíváncsi, meg tudják-e mondani, hogy mit tart a két ujja között. A gyermeki szívek megteltek izgalommal, halk moraj hallatszott a templomban. Néhány pillanattal később megkapták a választ, egy parányi búzaszem volt a megfejtés. Majd Serfőző Levente arról beszélt, hogy ebből a szinte semminek sem látszó magból egy kis víz és egy kis fény hatására hogyan lesz csíra. Aztán a növény fejlődni kezd, erősebbé és nagyobbá válik, s búzakalász lesz belőle.

- Ilyenek vagyunk mi emberek is. Szükségünk van szellemi és lelki táplálékra, ami által növekedni tudunk. Ebben segít az iskola. A kérdés csak az, hogy lesz-e termése a tanulmányotoknak, s akarjátok-e, hogy tanítsanak benneteket. Erre azonban nektek magatoknak kell válaszolnotok, a tanárok csak segíthetnek benne - ezekkel a szavakkal zárta beszédét Serfőző Levente plébános, ehhez kérte a Szentlélek segítségét és erejét. Majd a plébános megáldotta azokat az elsősöket, akik az idei esztendőben tanulmányaikat a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában kezdik meg. Végül pedig Nemes Éva igazgatónő bemutatta az iskolába érkező új pedagógust, és a szülőknek megköszönte a bizalmat, hogy legféltettebb kincseiket a tantestületre bízták.

Cseh- Lakos Ilona