2007. szeptember 7.

Belecsaptunk a lecsóba

Gasztronómiai csodák több mint 200 bográcsban

Többezer ember találta meg szórakozását a különböző programokon

Immár országos, sőt nemzetközi találkozóvá nőtte ki magát a múlt hétvégén hatodik alkalommal megrendezett Szentesi Lecsófesztivál. Nemzetközivé, hiszen a Szentesről, a Mezőtúrról, a Kistelekről, a Balatonaka-liból, a Tiszaföldvárról érkező csapatok mellett délvidékiek, erdélyiek, felvidékiek, osztrákok is részt vettek a két napos rendezvényen. Valamint az elkészült étkeket megkóstolták olyan vendégek is, mint dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, dr. Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, dr. Túri Péter az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht. ügyvezetője, a kínai nagykövet helyettese Liang Caide, a volt pekingi kereskedelmi főkonzul Venekei Tamás, és a Pendola Kft. ügyvezetője Zsohár Árpád. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselői pedig a lecsófőzésből is kivették a részüket.

A kétnapos fesztiválon számtalan érdekes és színes programmal várta a szervező Hunor Co-op Zrt. a Rákóczi utcára látogatókat, hiszen a neves vendégek mellett színpadra léptek a helyileg ismert, mindig nagy közönségsikernek örvendő csapatok is. A rendezvényen többek között a városi fúvószenekar, a Dobbantó néptánc-együttes, a Szilver TSE, a POM-POM Együttes, a Murphy Band, a Kelet Lányai Hastáncegyüttes, a Zöldág MSE, a Szegvári Rozmaring Népdalkör, a Fata Morgana Orientális Tánciskola Csoportja szórakoztatta és ejtette bámulatba a nagyérdeműt. Olyan közismert zenészek, énekesek és zenekarok is hozzájárultak a jó hangulathoz, mint Hevesi Tamás, a 3+2, Zalatnay "Cini", valamint Márió a harmonikás. A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, különböző kézműves foglalkozásokkal, agyagozással és testfestéssel várták a kisebbeket és nagyobbakat.

És mi történt a szombat délutáni tűzrakás után? Összesen 229 sörpadnál készülődtek az emberek, dolgoztak a szorgos kezek, hisz meg kellett pucolni, és fel kellett szelni a DélKerTÉSZ által biztosított paradicsomot, paprikát, és hagymát. No meg a többi hozzátevőt, amit titkos receptek összetevőiként tartottak számon a mesterszakácsok.

Paul és Taylor lektorok első lecsója

A legkülönfélébb hozzátevők kerültek a bográcsba, hisz idén is - mint eddig bármelyik alkalommal - a füstölt- és a főzőkolbász, a fehér- és a füstölt szalonna mellett rizst, tojást, füstölt tarját, lapockát, tarhonyát, szójaszószt, krumplit, s megannyi más különlegességet láttunk a mesterek kezében. Volt, aki kölessel, zellerrel, kakas taréjjal és kakas herével tette különlegessé az általa elkészített lecsót, de olyan csapat is akadt, amely a babra, a darált húsra, a virslire, a gombára, s a kaporra esküdött. Számtalan asztalnál láthattuk azt is, hogy néhányan még a főzés előtt, és közben előmelegítették ízlelőbimbóikat a fő fogásra. Egyetlen szabály volt csupán: gázpalackkal nem lehetett főzni.

Majd néhány óra múlva ünnepi étekké, gasztronómia csodává változtak az alapanyagok a fahasábok felett lobogó tűzön, kellemes és ínycsiklandó illatot varázsolva ezzel a környékre. S az elkészült lecsó mellé a társaságok szeretettel invitálták meg a nézelődőket, egy nagy, közös evésre. Volt, aki meghívóként asztala szélére versikét is tűzött: "Itt vannak a tépős csajok, főzik a jó, finom lecsót. Mindenki, aki erre jár felénk, ne legyen félénk, tartsa ide a tányérját, kóstolja meg társaságunk lecsóját" - olvashattuk a Vízi Lászlóné és baráti társasága által elfoglalt asztalnál. A társaság nemcsak szeretettel invitálta a vendégeket, hanem receptjükről is hajlandóak voltak beszélni. Gombát, babot darált húst tettek idén a 40 literes bográcsba. Elmondták, tavaly Sebők Papp Ferencné neve alatt indultak, s akkor is különlegességgel készültek, hisz kakas töke és darált hús is volt a lecsóban.

Török József darált húst, tarját, lapockát, fehérszalonnát is rakott a szokásos hozzávalók mellé, s ahogy kell cukrot is. Majd a lecsó elkészülésekor, még forrón kínálta meg vele az idei tanév két új Amerikából érkező lektorát, akik életükben először kóstolták a magyar specialitást. A komenntár: Nagyon jó, kiváló.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő idén is szokásos receptje szerint készítette el lecsóját, paprika, paradicsom, hagyma, virsli és rizs került bográcsába. Különlegesség azonban, hogy két főzőedénye egyike alatt most, nem fa, hanem - a város szellemi termékére való figyelem felhívás végett - perlit égett, ami ráadásul még füstmentes is volt. Így a kóstolók eldönthették, hogy a hagyományos vagy az új módszer a jobb.

A Magányosok Klubja Fesztivállecsót készített: bacon, füstölt szalonna, füstölt tarja, lecsó kolbász, só, cukor, csípős ketchup, főtt tészta, saját főzésű paradicsomlé volt a titkos recept. Elárulták, hogy az összetartó csoport, s főként egyik tagja Takács István rendszeresen főz a társaságnak, s most is közösen beszélték meg az idei receptet.

Mészáros Zoltán, a Hunor Co-op Zrt. vezérigazgatója pedig kérésünkre értékelte a rendezvény tapasztalatait. Elmondta, 2007-ben csúcsot javítottak, hiszen 229 helyen főztek. Vidám, mosolygós emberek voltak a rendezvényen, s láthatóan jól szórakoztak. Úgy érzem, látványos, ötletes ízeket és kulináris ötleteket láttunk kint a bográcsokban, mondta Mészáros Zoltán, aki szerint az emberek méltó hírét vitték a fesztiválnak. Megígérte, hogy jövőre sem marad el ez a program, melyet idén elsősorban a Hunor Co-op Zrt. 250 dolgozójának, s kiváltképp a fesztivál 30-40 fős csapatának köszönhetünk, valamint a szponzoroknak. És a helyezettek: Első helyezettként egy Balatonakaliból érkező társaságot húztak ki, míg a szentesi Öregdiákok csapata a második helyet szerezte meg .A társaság tagjai már 37 éve ismerik egymást, a volt HMG-sek idén is osztálytalálkozóra gyűltek össze a lecsófesztiválon, s főztek két különlegességet is. Az egyik a gombás, olasz fűszerkeverékes, míg a másik egy titkos recept alapján készült fűszeres lecsó volt. A harmadik helyen pedig a Jutka Virágbolt csapata zárt, második helyezett hazaiként.

Cseh-Lakos