XXXIX. évfolyam 35. szám

2007. augusztus 31.

Becsöngetnek

A Koszta József Általános iskolában is megkezdődik a tanítás

A naptárra nézve, augusztus végére lapozhatunk. Véget ért a hosszúnak nem is, de forrónak annál inkább mondható nyár. És szeptemberben kinyitják kapuikat az iskolák. Becsengetnek. Hogyan telt el ez a nyár? Felkészültek-e az intézmények a tanításra? A kérdésekre a polgármesteri hivatalban és az iskolákban kerestük a választ.

2007. augusztus 31.

Fogadóórák

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szeptember 20-án csütörtökön 9-11 óra között, Szűcs Lajos alpolgármester pedig ugyanazon a napon 14-16 óra között tart fogadónapot. A város vezetőit hivatali helyiségükben kereshetik fel az érdeklődők.

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart szeptember 5-én, szerdán 18 órakor. A fogadóóra témája a választókerület fejlesztése. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja.

2007. augusztus 31.

Trafóolajat loptak

Több települést érintő ügyet göngyölítettek fel

Néhány hónappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy a szentesi rendőrkapitányság munkatársai olyan személyeket fogtak el, akik transzformátor-állomásokat rongáltak meg, és a trafók rézkábeleit tulajdonították el. Most is egy hasonló bűncselekmény megoldásáról adhatunk hírt, azonban ebben az esetben nem a rézkábeleket, hanem a transzformátor-olajat tulajdonították el a bűncselekmény elkövetői.

2007. augusztus 31.

Új irodát nyitottak

Összefogással jutunk előrébb a vidékfejlesztésben

Az ünnepség vendégei hallgatják a megnyitóbeszédet

Augusztus 30-án nyitották meg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül létre hívott Helyi Vidékfejlesztési Iroda-hálózat szentesi kistérségi kirendeltségét. A megnyitón Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a vidékfejlesztés ebben a kistérségben már nem új gondolat. 1992-ben, még évekkel azelőtt, hogy az Európai Unió beindította programját, s a kistérségek létrejöttek, megalakult az Árpád kistérség-fejlesztő egyesület. Az alulról szerveződő kezdeményezés elindította a térségben lévő települések öszszefogását. Aztán megalakultak a különféle kistérségi szerveződések, kiépült a falugazdászi hálózat, amely több éven át működött, de igazából feladata az agrárium, a kistermelők, a kisvállalkozók segítése volt. Most azonban elérkeztünk arra a pontra, amikor a hivatalos uniós programok is beindulnak - mondta Szirbik Imre. Majd kifejezte az iránti örömét, hogy a csongrádi kistérség is képviselteti magát, illetve az iránti bizalmát, hogy az európai agrár- és vidékfejlesztési programok elősegítik majd a kistérség, a települések és a termelők fejlődését, hiszen az agrárium a térségben sok embernek jelent egzisztenciát. A cél az, hogy az agrárium, a vidékfejlesztés és a településfejlesztés minél többet hozzon ide. A polgármester elmondta, bízik abban, hogy az iroda ezt a feladatát teljesíti majd, s jelképes dolognak nevezte, hogy valamennyi terület és vidékfejlesztéssel foglalkozó szerveződésnek az irodája az úgynevezett vállalkozási központban foglal helyet, hisz így a fizikai közelség is lehetővé teszi a közös munkát, s a célok elérését.

A kistérségi iroda táblájának elhelyezése előtt dr. Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke az új iroda lehetőségeiről beszélt, kiemelve, hogy nem uniós elvárás, hanem a helyiek érdeke az, hogy az itteni közösségek úgy szerveződjenek, hogy az önkormányzatok, a hivatalok, a civil szervezetek, a város és a térség lakói határozzák meg azokat a programokat, amelyhez közösségi forrásból lehet pénzeket gyűjteni. Azt kívánta, hogy valóban olyan híd és összekötő kapocs legyen ez az iroda, amely a közös gondolkodást tudja erősíteni. Majd a Kurca élővé tételében rejlő lehetőségekről, az elnyerhető forrásokról, s az összefogás kötelezettségéről beszélt. Végül felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem fogunk össze a térség lakosai érdekében minden pártpolitikát félre téve, akkor nehezebben jutunk majd a forrásokhoz.

Cseh-Lakos

2007. augusztus 31.

Ami szinte feldolgozhatatlan

István király ünnepének harmadik napján olyasmi történt a budapesti Puskás stadionban, amire Várhidi Péter szövetségi kapitány szerényen csak azt tudta mondani: "Szinte feldolgozhatatlan."

Hát ha még ő sem tudja feldolgozni ezt a szenzációs 3-1-et, akkor az bizony csoda. Ezt különben egy szakértő szájából is hallottam. Kis csoda, de csoda. Azért csoda, mert létrejöttét nem lehet megmagyarázni. Megtörtént, pedig alig volt reá reális esély.

2007. augusztus 31.

Közéleti kávéház

A Közéleti kávéház következő összejövetelét szeptember 3-án, hétfőn este 18 órától tartják a Petőfi cukrászdában. Az alkalom meghívott vendége Tímár Ferenc műszaki tanár, informatikus lesz, aki a beszélgetés során a hallgatóság által feltett kérdésekre is választ ad.

2007. augusztus 31.

Viharos polgármester-választás

Szentes a kiegyezés idején (1867) VII.

Jurenák Ede földbirtokos

A "pártok" első erőpróbájára 1867. november 18-án került sor. Ekkor ült össze az 1861-ben megválasztott képviselő-testület és tisztikar, hogy megvitassa a választásokkal kapcsolatos teendőket. A gyűlésen Oroszi Miklós elnökölt, mint 1861-es polgármester. Intézkedés történt a szavazásra jogosult polgárok összeírására, majd az új képviselők megválasztásának módjával kapcsolatban kimondták, hogy minden szavazóképes egyénnek be kell adnia egy 120 nevet tartalmazó cédulát, s ezek alapján a legtöbb szavazatot nyertek alkotják majd a város képviselő-testületét. Vagyis minden választópolgár közvetlenül 120 képviselőjelöltet ajánlhatott.

2007. augusztus 31.

Zempléni kirándulás

A Koszta József Klub a Tájak-Korok-Múzeumok szentesi csoportja elindult augusztusban, hogy felfedezze a Zempléni-hegység látnivalóit. A kirándulás fáradhatatlan túravezetője Lantos Imre volt - tájékoztatta lapunkat Juhász Józsefné a csoport tagja, valamint Horváth Hedvig a Koszta József Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

Az első állomás, s egyben az első nagyobb pihenő is a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfalu volt. A megye néprajzi múzeuma 2006 óta viseli a Családbarát Múzeum címet. Itt érdekes dolgokat láthattak, melyek kiváltképp a fiatalokat ejtették ámulatba. Majd Monokra mentek, hogy megtekintsék a Kossuth Lajos Múzeumot, ahonnan Tállya felé vették az irányt, hisz tudták, hogy a falu egyik épületében csodálatos kézimunkákban, hímzésekben gyönyörködhetnek. Később dimbes-dombos tájakon közelítették meg sárospataki szálláshelyüket.

2007. augusztus 31.

Böll-ünnepség

Évfordulók - 2007.

20 éve, 1987. augusztus 26-án Böll-ünnepséget rendeztek Szentesen, amelynek keretében leleplezték Heinrich Böll író emléktábláját a Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet falán.

95 éve, 1912. augusztus 27-én a városi közgyűlés köszönetet mondott Nagy Ferencnek és nejének azon felajánlásért, hogy háztelkükből 300 négyszögöl területet a városnak ajándékoztak utcanyitási célra. Kimondták, hogy a hála jeléül az új utcát Nagy Ferencről nevezik el. (Ma sétáló utca.)

140 éve, 1867. aug. 29-én megalakult a Szentesi Jótékony Nőegylet. (Tagok száma: 315 fő.)

140 éve, 1867. augusztus 30-án született Gálfy Sándor (1867-1909) városi tisztviselő, újságíró, lapszerkesztő, a Szentesi I. 48-as Népkör főjegyzője, az Iparos Ifjak Önképző Körének elnöke.

115 éve, 1892. augusztus 31-én elhunyt Törs Kálmán (1843-1892) ügyvéd, író, újságíró, Szentes 1878-1892 közötti országgyűlési képviselője. (1906-ban utcát neveztek el róla a városban.)

100 éve, 1907. augusztus 31-én alapszabály ellenes működésre hivatkozva az alispán felfüggesztette a Magyarországi Építőipari Munkások Országos Szövetsége (MÉMOSZ) szentesi csoportjának működését. (Székházukat hatóságilag lezárták, pénztárukat lefoglalták.)

60 éve, 1947. augusztus 31-én országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. (A szentesi választási eredmények: Magyar Függetlenségi Párt 38,1%, Magyar Kommunista Párt 29,6%, Független Kisgazda Párt 15,2%, Szociáldemokrata Párt 11,1%, Nemzeti Parasztpárt 3,5%, Magyar Radikális Párt 1,4%, Polgári Demokrata Párt 0,6%, Független Magyar Demokrata Párt 0,3%, Demokrata Néppárt 0,2%.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. augusztus 31.

Teljesített feladat

Probléma nélkül zajlott le a budapesti esemény

Idén is a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj állományának katonái biztosították a Budapesten megrendezett Red Bull Air Race gyorsasági repülőverseny technikai feltételeit, hátterét. A szentesi katonák már napokkal az ünnepi rendezvénysorozat előtt, augusztus 8-án reggel vagoníroztak a szentesi vasútállomáson, hiszen több feladat várt még rájuk a helyszínen.

2007. augusztus 31.

Támogatás

Az önkormányzat felsőoktatási önkormányzati támogatásra hirdet pályázatot nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatók részére. A pályázat elbírálása kizárólag a pályázó szociális rászorultsága alapján történik az önkormányzat képviselő-testületének szociális rászorultságától függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendelete alapján. Támogatásban részesülhet elsősorban az, akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 120 %-át (jelenleg 32.556,- Ft). A pályázat beérkezési határideje: szeptember 30. Pályázati igénylőlap és részletes felvilágosítás kérhető, illetve a pályázat benyújtható a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán (fsz. 116-os szoba, tel.: 510-336).

2007. augusztus 31.

Tanévről

A Rádió Szentes (106,1 MHz) műsora a Rádiós fogadóóra szeptember 5-én, szerdán 10 órakor lesz hallható. A műsor vendége: Szűcs Lajos alpolgármester. A műsor témája: Elkezdődött az új tanév. Milyen változások történtek? Ezen kívül az adásban szó esik az új intézményi struktúrákról, az új óvodai körzetekről és vezetőkről. Valamint beszélgetnek a végleges osztály és iskolai létszámokról.

Az adásban, mint már megszokott dolog, a frissen megfogalmazott problémákra, kérdésekre is szívesen válaszol a vendég.

2007. augusztus 31.

Folytatják a programokat

A tanulást idegennyelvi labor segíti

A Kiss Bálint Református Általános Iskola 17 tanulócsoporttal kezdi a 2007/ 2008-as tanévet. Minden évfolyamon 2-2 osztály működik és van egy 7-8. osztályos fejlesztőcsoport. Idén két első osztályt indítanak. Az intézménybe 430 tanuló iratkozott be, ez a létszám a tavalyihoz képest kicsivel nőt.

Mint Karikó-Tóth Tibor igaz-gatótól (képünkön) megtudjuk, a pedagógus állományban jelentősebb változás nem történt. Az elmúlt tanév végén, majd egy kicsit a nyárba is átnyúlt a 21. század iskolája program, melynek keretében hosszú távú hitelkonstrukció segítségével az iskolában teljes világításkorszerűsítést hajthattak végre. Ami azt jelenti, hogy minden tanteremben, folyosón lecserélték a meglévő lámpatesteket, és helyettük új, korszerű energiatakarékos fénycsöveket, világítótesteket szereltek fel.

2007. augusztus 31.

Fejezetek a szentesi szőlőművelés múltjából 1.

2007. szeptember 14 és 16 között Szentesen bor- és pálinka ünnepet rendeznek, amely kiváló alkalmat nyújt arra, hogy áttekintsük a helyi szőlőkultúra történetének fontosabb állomásait. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a 18-19. században a szőlővel való foglalatoskodás szorosan hozzátartozott a szentesi ember mindennapjaihoz annak ellenére, hogy e növénykultúra a művelési ágak között sohasem töltött be meghatározó szerepet.

Az alföldi borvidéket a köztudat a legfiatalabbként tartja számon, amely létrejöttét elsősorban a 19. század utolsó harmadában pusztító filoxéravésznek köszönheti. A magyarországi szőlőterületek átrendeződése ebben az időszakban következett be, hiszen a Duna-Tisza-közi homok immunisnak bizonyult a kártevővel szemben, amelynek eredményeként hatalmas telepítési láz bontakozott ki. A történeti források viszont azt igazolják, hogy az Alföldön már a 11. században is találunk szőlőket, ami e művelési ág közel 900 éves múltját bizonyítja.

2007. augusztus 31.

Az igazgatónő idealizmusa

Beköltözik a Villogó utcai óvoda az iskolába

Azokat a munkálatokat, melyeket a nyárra terveztek, elvégezték, mondja Nemes Éva (képünkön), a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatónője. A kötelező feladatok elsősorban a tisztasági festést takarják. Amit még terveznek a közeljövőben, az a Villogó utcai óvoda átszervezése, ugyanis a gyermekeket az iskolában szeretnék elhelyezni.

Úgy tartják, sokat kellene költeni az épületre, ha felújítanák, az iskola épületében pedig helyet tudnak biztosítani a számukra. A templom felőli bejárati épületrészben, különállón lesz az óvoda. A tervek készen állnak, a polgármesteri hivatal műszaki osztálya és az ÁNTSZ már kiadta az engedélyt. Most ott tart a dolog, hogy a püspökségen döntenek majd a három pályázó felől. Arról, hogy melyik cég kapja meg a munkát.

2007. augusztus 31.

Az ópium és a heroin

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Az ópiát származékok, mint azt a nevük is mutatja, a mák gubójából és a növény szárából nyert ópiumból készülnek. Közéjük tartozik a morfium, a heroin, a kodein és más szintetikus vegyületek. Maga az ópium a mák növényi tejnedve, amelyet az éretlen mákfejek bemetszésével nyernek. Európában főként étkezési célra nemesítettek mákfajtákat, míg Ázsiában és a Távol-Keleten olyan fajták terjedtek el, amelyek feje jól bemetszhető, s kellő mennyiségű ópiumot szolgáltat. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.

2007. augusztus 31.

Önkéntességi akció

A gondozási központ új szolgáltatása

Új szolgáltatásként, kísérleti jelleggel vezették be nyáron a gondozási központban az önkéntes segítést. A jelentkezőket motiválta az is, hogy felajánlott munkájukért cserébe angolul tanulhatnak az intézményben, ám az önkéntesség ennél sokkal többet jelent.

Már régóta gondolkodtak az intézményben, hogy elindítsanak egy ilyen programot. A központ vezetője, Puskásné Halál Ágnes külföldön látta a mintát, hogy önkénteseket bevonva több szolgáltatást meg lehet oldani. Elképzelései találkoztak Paksai Jusztina szakmai tapasztalataival, így idén júniusban meghirdették a programot. A fiatal szociális munkás elmondta: a szaktudást nem igénylő programnak három pillére van, az egyik az önkéntes segítés az intézményben heti pár órában, ehhez jött motivációként az ingyenes angol nyelvtanulási lehetőség, illetve két tréningen vettek részt az önkéntesek, melyeken elméleti és gyakorlati ismeretekkel gyarapodhattak.

2007. augusztus 31.

Szerencsések

A Szentesi Élet július 27-i számában megjelent "Híres Európaiak" c. rejtvény helyes megfejtői közül a szerencse a következő játékosainknak kedvezett: Ágoston László (Szegvár, Jókai u.), Jenei Krisztina (Szegvár, Kis u.), Keresztes-Nagy Csaba (Szentes, Wesselényi u.), Kovács Katalin (Hódmezővásárhely, Oldalkosár u.), Szabadai Csaba (Szentes, Tiszavirág u.), Szabó Lászlóné (Szentes, Koszta J. u.).

Nyereményüket a könyvtár nyitva tartási idejében (Szentes, Kossuth u. 33-35.), az olvasóteremben vehetik át.

A program a Külügyminisztérium és a EUROPE DIRECT Szeged támogatásával valósult meg.

2007. augusztus 31.

Borünnep és térfesztivál

A már hagyományos térfesztivál idén három napos eseménnyel kapcsolódik össze: szeptember 14-16. között a Kossuth tér első alkalommal bor- és pálinkafesztivál helyszíne is lesz, ahol különleges nedűket kóstolhatunk.

A már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő térfesztivál szervezőihez, a polgármesteri hivatal művelődési osztályához és a művelődési központhoz kapcsolódott Bertók Róbert. A nívós küzdősport-rendezvények és a februárban nagy sikerrel bemutatkozott esküvő-kiállítás szervezőjeként is ismerhetjük őt, ezúttal a kulturált italfogyasztás irányába tesz kirándulást a fesztivállal. - Nagyon szeretem a borokat, - mondja a fiatal vállalkozó. - Sok fesztiválon jártam már, ismerkedem a pincészetekkel, utána olvasok, számomra nagyon vonzó téma a bor és a pálinka is. Jó tudni, hogy mennyi munka van benne, így magaménak érzem, fogalmaz Robi. Szerinte annak, aki szereti a jó italokat, a kultúrája miatt is élvezetet nyújthat a bor vagy a pálinka.

2007. augusztus 31.

Múzeum

A Koszta József Múzeum tájékoztatja a lecsófesztiválra érkezőket és a város lakosságát, hogy az intézmény kiállításai szeptember 1-jén, szombaton 9-13 óráig látogathatók a megyeházán.

2007. augusztus 31.

Kiállítás

A Koszta József Múzeum tavaly a volt megyeházára költözött, régi-új kiállítóhelyén, az évtizedeken keresztül megszokott ligeti épületben is nyílnak tárlatok a következő hetekben. Az épületet most teszik ismét alkalmassá kiállítások rendezésére.

A Koszta József Múzeum ligeti épületében (Széchenyi liget 1.) szeptember 7-én, pénteken nyílik a Bükki Nemzeti Park és a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi tevékenységét és működési területeik természeti értékeit bemutató kiállítás. Az érdeklődők szeptember 23-ig tekinthetik meg a természeti értékeket.

2007. augusztus 31.

Hadifoglyok

A volt hadifoglyok szentesi szervezetének tagjai szeptember 4-én, kedden 14 órakor tartják összejövetelüket a helyőrségi klubban, ahol megbeszélik a 15 éves évforduló részleteit.

2007. augusztus 31.

Hőguta

Amikor az ügyvéd-dinasztia ifjú sarja leteszi ügyvédi vizsgáját, az apja átad neki egy hatalmas csomagot:

- Fiam, ezek itt a Kovács kontra Szabó birtokper iratai. Készülj fel, hétfőn te mész a tárgyalásra. Ne feledd, hogy ez a per már 30 éve húzódik!

Hétfő délben diadalmas arccal, csillogó szemekkel tér haza az ifjú ügyvéd:

- Apám! Győztem! Megnyertem a pert!

- Micsoda?!

- Igen! 30 év után egyetlen ügyes húzással...

2007. augusztus 31.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Szakképzési hozzájárulás

Szakképzési hozzájárulásra kötelezett a belföldi székhelyű gazdasági társaság, szövetkezet, állami vállalat, erdő birtokossági társulat, vízgazdálkodási társulat, ügyvédi-, végrehajtói-, szabadalmi ügyvivői iroda, az egyéni vállalkozó (az átalányadózó egyéni vállalkozó kivételével), valamint a külföldi székhelyű, de vállalkozási tevékenységét belföldön folytató jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég, személyi egyesülés, egyéb szervezet, ha belföldön telephellyel, fiókteleppel rendelkezik.

2007. augusztus 31.

Tóni bácsi konyhája

  • Paprikás marhaszelet
  • Szilvás pite
2007. augusztus 31.

Nem csak a szél fújt.

Az aranyérmesek csoportja. Guggolnak balról: Erdélyi Bence, Varga Szabolcs,
Sultis Gabriella. Állnak balról: Táborosi Máté, Csatlós Beáta, Vecseri Dóra,
Pusztai Péter Pál, Pipis Róbert

A Szabadidős Sportklub augusztus 25-én rendezte meg a nyári szabadtéri fúvócső versenyét. A másodszor megtartott sporteseményre 24 versenyző nevezett. Először voltak vidékről érkezők, így kiskunfélegyházi, derekegyházi és mindszenti sportolók is lőállásba álltak. A legfiatalabb induló 7 éves volt.

Eredmények, mini csoport: 1. Varga Szabolcs, 2. Nagy Levente, 3. Török Tamás. Gyermek, fiú: 1. Erdélyi Bence, 2. Török Zsolt, 3. Mácsai Balázs. Lány: 1. Sultis Gabriella. Serdülő, fiú: 1. Táborosi Máté, 2. Döme Viktor. Lány: 1. Vecseri Dóra. Ifjúsági: 1. Pipis Róbert, 2. Rónyai Dániel, 3. Nagy Zsolt. Felnőtt, női: 1. Csatlós Beáta, 2. Kádár Judit. Férfi: 1. Pusztai Péter Pál, 2. Faragó Péter, 3. Bálint Csaba.

2007. augusztus 31.

Kötelező javítani

Két hete idegenben nyert és edzőt "buktatott" a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata, az elmúlt hétvégén viszont itthon kaptak ki Bozóki Zoltán tanítványai a Szegvártól 1-0-ra. A Magyar Kupa találkozón idegenben elszenvedett vereségért szerettek volna visszavágni a mieink, ám az első félidőben egy kapufától eltekintve nem sikerült igazán komoly helyzetet kialakítani a vendégek kapuja előtt. Fordulás után nem sokkal előnyhöz jutott a Szegvár, és bár a Kinizsi megpróbálta mozgósítani tartalékait, ezen a délutánon nem volt elég tűz labdarúgóink játékában. Helyzetek ennek ellenére akadtak, kétszer is bravúrral hárított a vendégek kapusa, volt egy meg nem adott gól, és egy erősen 11-es gyanús szituáció, pontot azonban nem sikerült menteni. Bozóki mester szerint feleannyit sem nyújtottak játékosai, mint az UTC ellen, ennek meg is lett az eredménye. Javítani azonban lehet, sőt kötelező is, hiszen szeptember 1-jén, szombaton 16 óra 30 perctől a Tömörkény ellen ismét itthon szerepel a Szentes. Bízunk benne, eredményesebben, mint egy hete.

H. V.

2007. augusztus 31.

Készülnek.

Alaposan benne van a munkában városunk mindkét első osztályban szereplő vízilabda csapata. A Szentesi VK férfi, és a Hungerit-Szentesi VK női együttese az alapozás vége felé jár, gyakorlatilag a célegyenesbe érkezett a két gárda felkészülése. A férfiak kezdték korábban a munkát, már június vége óta tartanak az erősítő, kondicionáló edzések. Berki András vezetőedzőtől megtudtuk, hogy 22-23 fős kerettel dolgozik, amelynek tagjai a klub ifjúsági korú játékosai is.

2007. augusztus 31.

Zánkai diákolimpia

Idén is megrendezték a zánkai diákolimpiát, ahol a Szilver TSE versenyzői a következő eredményeket érték el:

Junior I. D standard: 8. Paczuk Lénárd-Juhász Kitti 4. Lucz Zsolt-Balogh Diána 2. Túri György-Katona Manuéla 1. Hegyes Bertalan János-Ambrus Adél; Junior I. D Latin kategóriában: 7. Lengyel Bence-Lakatos Gabriella 4. Ádám Kornél-Pintér Zsófia; Junior I. C Standard kategóriában: 7. Deák Attila-Hevesi Henriett 6. Sági István Balázs-Kóródi Bettina 5. Jéri Tamás-Szepesi Lilla 4. Horváth Kornél-Tóth Fruzsina 3. Túri György-Katona Manuéla 2. Kis Vencel-Ormándi Molli 1. Hegyes Bertalan János-Ambrus Adél; Junior I. C Latin kategóriában: 5. Jéri Tamás-Szepesi Lilla 2. Hegyes Bertalan János-Ambrus Adél; Junior I. B Latin kategóriában: 5. Deák Attila-Hevesi Henriett 4. Kis Vencel-Ormándi Molli 1. Bugyi Bence-Kis Violetta; Junior II. D Standard kategóriában: 6. Horváth Zoltán-Tóth Emese 4. Bódi Ferenc-Kovács Krisztina 1. Hegyes Bertalan János-Ambrus Adél; Junior II. C Standard kategóriában: 6. Imre Zsolt-Prozlik Anna 3. Vámos István-Gyovai Loretta 2. Papp Gergely-Pintér Evelin 1. Bődi Dénes-Farkas Bettina; Junior II. C Latin kategóriában: 8. Győrfi Norbert-Szűcs Liliána Veronika 2. Hegyes Bertalan János-Ambrus Adél; Junior II. B Standard kategóriában: 4. Bugyi Bence-Kis Violetta; Junior II. B Latin kategóriában: 6. Bődi Dénes-Farkas Bettina 4. Bódi Ferenc-Kovács Krisztina; Ifjúsági D Standard kategóriában: 1. Tapodi Richárd-Jankovszki Eszter; Ifjúsági D Latin kategóriában: 3. Tapodi Richárt-Jankovszki Eszter; Ifjúsági C Standard kategóriában: 5. Vida György-Bori Ildikó 1. Schwartz Péter-Rárósi Flóra; Ifjúsági B Standard kategóriában: 7. Vida György-Bori Ildikó 6. Szabados Péter-Tóth Evelin 4. Schwartz Péter-Rárósi Flóra 3. Török László-Kovács Bernadett; Ifjúsági B Latin kategóriában: 5. Schwartz Péter-Rárósi Flóra; Ifjúsági A Standard kategóriában: 1. Bődi Richárd-Gyurtis Diána

2007. augusztus 31.

Dzsúdósok

Augusztus 25-én, Budapesten rendezték meg a IX. Rákosvidék Kupa Nemzetközi Judoversenyt, amelynek a Kőrösi Csoma Általános Iskola és Gimnázium Tornacsarnoka adott otthont. (A magyarok mellett szerb, horvát, szlovén és román klubok vettek részt.) A Pollák DSE versenyzői is tatamira léptek. Eredmények: Diák "B" (1996)

-38 kg 3. Paksi Ferenc, -45 kg 3. Tyityán Bendegúz. Diák "A" (1995)

-56 kg 3. Kürti Varínia, -55 kg 1. Máté Dániel és 3. Valkai Béla. Serdülő (1993-94-95) -63 kg 2. Kalydy Patrícia, +63 kg 1. Gila Nóra,

-55 kg 2. Máté Dániel és 3. Valkai Béla, -60 kg 1. Őri József, -66 kg 5. Paksi Tibor.

2007. augusztus 31.

Hosszútávú sikerek

A Szentesi Delfin ESC két úszója a hosszú hétvégén alaposan kiúszta magát. augusztus 18-19-én Szerbiában Apatinban és Bácskatopolyán versenyeztek, augusztus 20-án pedig Szarvason vettek részt szabad vizekben rendezett viadalokon.

Apatin: 3600 m: IX. kcs. Melkuhn Dezső 1., V. kcs. Horvát László 2.

Bácskatopolya: 1000 m: Melkuhn Dezső 1., Horvát László 2. 3000 m.: Melkuhn Dezső 2., Horvát László 2.

Szarvas: 1000 m: 1. Mel-kuhn Dezső, 2000 m: 2. Horvát László

Pólyáné Téli Éva

2007. augusztus 31.

Farkasok focija

A Szentesi Farkasok USE gyermek focitornát rendez Goldex-kupa néven szeptember 2-án, vasárnap 8 órakor a Pusztai László Sporttelepen. Az eseményen hat csapat (1998/99-es korosztály) képviselői lépnek pályára. A tornán Orosháza, Medgyesegyháza, Mindszent, Szentesi Farkasok (mint rendező), Szeged és Hódmezővásárhely csapatai rúgják a bőrt.

2007. augusztus 31.

Sportos vagyonőrök

Guggolnak: Ujj Ferenc, Tóth Géza, Gulyás József, Kondorosi István, Samu Csaba, Bozsik Zoltán. Állnak: Simon János, Mucsi Sándor, Dobos Tibor, Pálfi Barna, Samu László, Bordás Lajos (csapatvezető), Zaveczki Zsolt, Gyuga Zsolt, Finta István, Bali Imre.

A Fegyveres Biztonsági Őrség 2004-ben alakult a Honvédelmi Minisztérium égisze alatt. 2005-ben úgy döntöttek, hogy országosan megrendezik sportnapjukat. A szervező HM EI Zrt. Biztonsági Vagyonvédelmi Igazgatóság.

Vándorkupának indult, az első ilyen eseményt a fővárosban hirdették meg, ahol 25 csapat vett részt közel 300 versenyzővel. Már az elsőt megnyerték a szentesiek. A rá következő évben ők lehettek a házigazdák. A közel 200 versenyző a májusi árvizes izgalmak közepette remek versengésben bizonyította tudását, erejét. A mieink rossz vendéglátóknak bizonyultak, mert ezt a sporteseményt is megnyerték. Miként a legutóbbit is, a harmadikat, melynek újból Budapest adott helyet. Ezzel a szép teljesítménnyel a vándorkupa végleg Szentesen maradt.

A versenyszámok: 400 méteres futás, lövészet, kispályás labdarúgás, ifjúsági csapatverseny, egyéni úszószámok, strandröplabda, csocsó és kötélhúzás. Ilyen összetett sportverseny talán még nem volt Szentesen. Jövőre Tiszaújvárosban lesz. Bíznak benne, hogy folytatódik a jó sorozat.

(lovas)

2007. augusztus 31.

Szerencsés úton

Augusztusban vízre szállt a St. Jupát

Megérkezett 2007-es vízi túrájáról a St. Jupát Egyesület csapata. A 16 napos kirándulás a Felső- és a Közép Tiszán zajlott. Mint arról Valkai Zsolt túravezető lapunknak beszámolt, a csapat Tiszabecstől hajózott lefele. Megjegyezte: ott, ahol belép hazánkba a folyó, más jellegű, gyors folyású, sekély vizű folyószakaszt találtak.

- Szerencsés utunk volt, ritkán van olyan, hogy jó időjárást és jó vízállást fogjon ki az ember - meséli a túravezető. - Kristálytiszta víz, sok gázló fogadott bennünket a Tisza felső szakaszán, sok helyen a folyó közepén ki lehetett szállni a hajóból, a víz féllábszárig ért. Az első hatvan kilométeren teljesen más jellegű a Tisza, mint itthon.

2007. augusztus 31.

Emléktábla avatás

A Városszépítő Egyesület a vasútállomás bejáratánál emléktábla avató ünnepséget tart szeptember 7-én, pénteken 15 órakor. Az emléktáblát a szentesi vasútfejlesztés három elkötelezett, kiváló szakemberének, Gerecz Elemérnek, Kopasz Károlynak és Nádai Gézának az emlékére készítették.

Az alkalomra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2007. augusztus 31.

Vetítenek

A Szívügy klub összejövetelt tart szeptember 5-én, szerdán 17 órakor az ifjúsági házban. A találkozón beszélnek a börzsönyi kirándulásról, és levetítik az őrségi kiránduláson készült képeket.

2007. augusztus 31.

Tagintézmény lett a Rigó

Az idei, 2007-2008-as tanévet már egy másik iskola tagintézményeként kezdi meg a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon. Ennek oka, hogy a nyári szünet ideje alatt a Csongrád megyei Közgyűlés határozata alapján összevonták a hasonló képzést folytató hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Általános iskolával. Így az időközben elkészült Alapító Okirat módosításával, augusztus elsejei hatállyal annak egyik intézményévé lett. A tagintézmény vezetésével a már eddig is ott dolgozó Dávid Zoltánt bízták meg. Az összevont oktatási intézménynek a székhelye a megyei jogú városban, Hódmezővásárhelyen van, melynek igazgatásával egy éves időtartamra a csongrádi illetőségű Kurucz Istvánnét bízták meg.

2007. augusztus 31.

Késsel támadt a rendőrre

Augusztus 22-én történt, hogy ismeretlen tettes bontotta meg a Hungerit Zrt. telepének a kerítését, majd onnan rozsdamentes acélsor-láncot és horogszárakat vitt magával körülbelül 100 ezer forint értékben.

A szegvári rendőrök értek tetten egy férfit és fiát kukoricalopáson augusztus 24-én az esti órákban. Apa és fia lovas kocsival próbálták hazaszállítani a tengerit, amikor a rendőrök igazoltatták őket. A fiú igazoltatása során az apa előrántott egy kést, leugrott a bakról és megindult az egyik rendőr irányába, aki ellen a kést maga előtt tartva támadólag lépett fel. A többiek természetesen kollégájuk segítségére siettek, és megállították a férfit, aki ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a szegedi nyomozóügyészség folytat vizsgálatot. Addig is házi őrizetben kell tartózkodnia a bíróság elrendelése alapján.

Szögvasat tulajdonítottak el a kistőkei sertéstelepről. A tettes az egyik ott dolgozó sertésgondozó volt, akit a biztonsági őrök tetten értek. A lopással okozott kár 10 ezer forint.

Újabb hiszékeny idős embert csaptak be a bűnözők városunkban. A szélhámosok nyugdíjszelvény ellenőrzés ürügyén mentek be a lakásba, ahol elterelték a házigazda figyelmét, és az otthon tartott mintegy 410 ezer forintot magukkal vitték.

H. V.

2007. augusztus 31.

Családi események

Született: Puskás Lászlónak és Faragó Editnek (Nagy-örvény u. 63/B) Nóra, Horváth Tamás Istvánnak és Kovács Nikolettának (Kossuth tér 5.) Áron, Horváth Gábornak és Almási Anikónak (Csongrád, Justh Gy. u. 53.) Réka, Fábián Jánosnak és Berkes Brigittának (Csongrád, Nyíl u. 44.) Gábor István nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Nagy Zoltán és Vig Erika (Kisér u. 33.), Lukács István (Békés-szentandrás, Bartók B. u. 21.) és Maráz Zsuzsannak Erika (Terehalom 10.), Nagy József és Dósai-Molnár Julianna (Fertő, Tanya 18.), Halmai Róbert és Póli Erzsébet (Zrínyi u. 32.), Máté Imre (Hódmezővásárhely, Tavasz u. 16.) és Kis Rácz Edit (Szeged, Retek u. 5.).

Elhunyt: Vig András (Roz-gonyi u. 17.), Mészáros Imréné Varga Éva Klára (Bercsényi u. 121.), Boda Balázs (Csongrád, Zrínyi u. 26.), Balázs Mihályné Buzi Eszter (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Lekrinszki Pál (Csongrád, Rákóczi u. 23.), Dorusák Gézáné Zeffer Ilona (Csongrád, Raisió u. 5.), Horváth Györgyné Kacsinta Franciska (Csongrád, Fő u. 55/A).