2007. augusztus 31.

Folytatják a programokat

A tanulást idegennyelvi labor segíti

A Kiss Bálint Református Általános Iskola 17 tanulócsoporttal kezdi a 2007/ 2008-as tanévet. Minden évfolyamon 2-2 osztály működik és van egy 7-8. osztályos fejlesztőcsoport. Idén két első osztályt indítanak. Az intézménybe 430 tanuló iratkozott be, ez a létszám a tavalyihoz képest kicsivel nőt.

Mint Karikó-Tóth Tibor igaz-gatótól (képünkön) megtudjuk, a pedagógus állományban jelentősebb változás nem történt. Az elmúlt tanév végén, majd egy kicsit a nyárba is átnyúlt a 21. század iskolája program, melynek keretében hosszú távú hitelkonstrukció segítségével az iskolában teljes világításkorszerűsítést hajthattak végre. Ami azt jelenti, hogy minden tanteremben, folyosón lecserélték a meglévő lámpatesteket, és helyettük új, korszerű energiatakarékos fénycsöveket, világítótesteket szereltek fel.

A másik nagyobb beruházást az iskola különálló épületében lévő ebédlő tetőcseréje jelentette. A régi, elavult palát új, a megyeházához stílusában valamelyest illeszkedő cserépre váltották fel. Sor került az induló első osztályok teljes teremfelújítására. Az uniós pályázatok segítségével majd a főépület tetőcseréjét, a nyílászárók cseréjét is szeretnék elvégeztetni. A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola, Szakiskola tanulóinak segítségével tervezik az emeleti leány WC-k folyamatos felújítását elvégezni.

- Az oktatási vonalon sem történt komolyabb változás - meséli az igazgató. Az elkezdett program folyamatosan megy tovább. Az informatikai oktatást már a harmadik évfolyamtól kezdődően elindítottuk, elértük, hogy a fölső tagozatban, ahol elég magas az osztálylétszámunk, az informatika is belépett a tantárgyak közé, amit csoportbontással oldunk meg. Eddig is csoportbontásban tanítottuk a magyart, a matematikát és az idegen nyelvet. Választás szerint angolt, németet és franciát, amennyiben összejönnek a csoportlétszámok. Az angol nyelv oktatását idegennyelvi labor segíti, amit az intézményünkben működő nyelviskola épített ki. Miután mi helyet adunk a nyelviskolának, cserébe használhatjuk a korszerű nyelvi labort.

Az iskola tavaly is eredményesen szerepelt a HE-FOP-os pályázaton, melynek keretében több mint 5 millió forint értékben informatikai eszközöket (aktív táblákat, projectorokat, számítógépeket) tudtak beszerezni. Ez a program idén, és majd a következő tanévben is folytatódik, s a gyerekek tanulását segíti elő. (Úgynevezett kompetencia alapú oktatás, megfelelő készségek fejlesztése.)

Karikó-Tóth Tibor a továbbiakban szólt arról, hogy szeretnék folytatni a Come-nius nemzetközi programot, melynek keretében tavaly Franciaországban lépett fel az iskola 30 tagú diákszínjátszó csoportja. A tervek szerint ebben a tanévben Magyarország lesz az egyik fogadó ország, az állomás pedig a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola. Mindezek májusi események, de az előkészítések hamarosan elkezdődnek.

Várhatóan október utolsó napjaiban rendezik meg a reformáció-napi futóversenyt. Ilyenkor meghívják a város és a kistérség iskoláit, nagy örömükre szinte teljes létszámban föl is vonulnak a rajtnál.

Tanévnyitó ünnepségüket szeptember 2-án, vasárnap délután 5 órakor tartják a Tóth József Színházteremben. Szerették volna, ha már a nagytemplomban tudják megrendezni, csakhogy ez időre nem készültek el a felújítással.

L. J.