2007. augusztus 31.

Szerencsés úton

Augusztusban vízre szállt a St. Jupát

Megérkezett 2007-es vízi túrájáról a St. Jupát Egyesület csapata. A 16 napos kirándulás a Felső- és a Közép Tiszán zajlott. Mint arról Valkai Zsolt túravezető lapunknak beszámolt, a csapat Tiszabecstől hajózott lefele. Megjegyezte: ott, ahol belép hazánkba a folyó, más jellegű, gyors folyású, sekély vizű folyószakaszt találtak.

- Szerencsés utunk volt, ritkán van olyan, hogy jó időjárást és jó vízállást fogjon ki az ember - meséli a túravezető. - Kristálytiszta víz, sok gázló fogadott bennünket a Tisza felső szakaszán, sok helyen a folyó közepén ki lehetett szállni a hajóból, a víz féllábszárig ért. Az első hatvan kilométeren teljesen más jellegű a Tisza, mint itthon.

Baleset és különösebb tech-nikai problémák nélkül tették meg az utat, az akkortájt jelentkező viharokat is megúszták, ott csak villámlással és dörgéssel találkoztak. Nem kellett esőkabátot sem venni magukra, nem áztak el. A vízen a meleget is jobban bírja az ember, meséli Zsolt, kiugrik a hajóból és fürdik egy jót. Mint mondja, a Szamos torkolatáig kristálytiszta a folyó. Az igen szennyezett vizet hoz. Tokajnál már folyamatosan beáll, megtelik a meder, ott már más jellegű a folyó. A Tisza-tóig eveztek le.

- Ami számomra is meglepő volt, útközben kevés vízi túrázóval találkoztunk - savalja Zsolt. - Ezelőtt 8-10 éve lehetett a fénykor, akkor százas nagyságrendben jöttek a túrázók, most alig találkoztunk emberrel. Azok a büfék is, akik ebből éltek, hogy túrázókat szolgáltak ki, bezártak, nincs rá igény. A korábban kitaposott partok gazosak. Talán lecsengett a vízi túrázók divatkorszaka - jegy-zi meg a túravezető.

A 16 napból kettő utazással telt, a tíz napban 340 kilométert eveztek, a többit pihenéssel, nyaralással, közös főzéssel, táborozással töltötte a 12 fős csapat. Tiszalöknél zsilipeltek, szerencséjük volt, nem kellett átpakolniuk a parton. Abádszalókig csurogtak le, ott gépkocsira, kisteherautóra pakolták a hajókat, majd gépkocsikkal elindultak haza.

A csapat összetételéről annyit: a legidősebbek egyetemet végzettek, a legfiatalabbak általános iskolások. Mint például Dandé Marcell, aki most megy hatodikba, és neki már ez a harmadik túrája.

Élménybeszámolót természetesen tartanak majd, annak időpontjáról lapunkban is hírt adunk.

(lovas)

A St. Jupát SE kerékpártúráját támogatták: Szentes Város Önkormányzata, NCA, Szja 1 % felajánlók, Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft., KVÍZ-2000 Bt., Linea-H Bt., Agroteam '97. Bt., Herba-Mix Kft., Gumiabroncs '96. Kft., MetalCom-R Távközléstechnikai Kft., Beleon és Társa Kft., ITV Szentes Kft., Royal 03 Bt. (Pont büfé), Csavarker Kft.

(X)