2007. augusztus 31.

Tóni bácsi konyhája

Paprikás marhaszelet

Hozzávalók 4 személyre: 4 marhaszelet, 1 kg hagyma, őrölt paprika, 15 dkg császárszalonna, 2 ek. sűrített paradicsom, 1 l leves.

Elkészítése: A marhahús szeleteket sózzuk és borsozzuk. Kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk, kiemeljük a serpenyőből és melegen tartjuk. A megmaradt zsiradékban a felszeletelt hagymát és a vékony csíkokra vágott császárszalonnát megpirítjuk, majd megszórjuk őrölt paprikával és belekeverünk 2 ek. sűrített paradicsomot. Felöntjük a húslevessel és felfőzzük. A hússzeleteket beletesszük a mártásba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fedő alatt készre pároljuk. Főtt vagy petrezselymes krumplival tálaljuk.

Szilvás pite

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, só, reszelt citromhéj, 1 kk. va-níliáscukor, 1 kk. sütőpor, 1 tojássárgája, 1-2 ek. tejföl, 1 kg szilva, 10 dkg cukor, 1 kk. őrölt fahéj, 1 tojássárgája.

Elkészítése: A lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliáscukrot, a sütőport és reszelt citromhéját. Miután ez megvan, összegyúrjuk 1 tojássárgájával. Ha szükséges teszünk bele tejfölt, hogy gyúrhatóbb legyen. Hűtőben pihentetjük 1 órát. Egy kerek tortaformát kibélelünk a vékonyra nyújtott linzertészta felével és 180 fokon 10 percig sütjük. A kimagozott szilvát kettévágjuk és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. Elrendezzük a félig megsütött linzertésztán és befedjük a maradék vékony tésztával. A tetejét tojássárgájával megkenjük és kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!