2007. augusztus 31.

Becsöngetnek

A Koszta József Általános iskolában is megkezdődik a tanítás

A naptárra nézve, augusztus végére lapozhatunk. Véget ért a hosszúnak nem is, de forrónak annál inkább mondható nyár. És szeptemberben kinyitják kapuikat az iskolák. Becsengetnek. Hogyan telt el ez a nyár? Felkészültek-e az intézmények a tanításra? A kérdésekre a polgármesteri hivatalban és az iskolákban kerestük a választ.

Szűcs Lajos alpolgármester először az óvodákról szólt. Mint ismeretes, az önkormányzat két óvodai körzetet hozott létre. A vezetők kinevezése megtörtént. Az alpolgármester elmondta, hogy az összevonásnál nem gazdasági érdekek vezérelték a képviselő-testületet, egyrészt belejátszott a dologba a gyerek létszám csökkenése, másrészt így jobban átláthatók az óvodai körzetek. A Rákóczi utcai óvodában két üres hely volt, oda átirányították a két csoportot a Ruhagyári óvodából. A Szarvasi úti óvodában lecsökkent a létszám. A kajáni óvodában már csak négy gyerek volt.

A nyáron a Rákóczi utcai óvodában indultak nagy felújítások. A 24 millió forintot megközelítő munkák a nyílászárók cseréjét, a belső padlócseréket és a külső homlokzat, valamint 4 terem felújítását takarják, amelyek jelenleg is tartanak. Sajnos nem tudták befejezni időben. A többi munkával a pályázatokra várnak. Ősszel kiemelt feladat lesz a Klauzál utcai óvoda felújítása, bővítése. Az önkormányzat szeretne egy olyan óvodai központot kialakítani, a majdan megszűnő Kossuth és Bocskai utcai óvodák pótlására, ami valódi óvodai környezetet ad. Hiszen az említett két épület eredetileg sem óvodának készült, az egyik pártház volt, a másik családi ház. Az elképzelések szerint az új óvoda már tornateremmel bővülne.

Különböző hírek keringenek a városban a Kossuth utcai óvodáról. Már azt hallottuk, hogy bejelentkeztek érte.

- Nem kerestek meg bennünket üzletemberek, sem orvosok, sem cégek, hogy nekik kellene az épület - mondja felvetésünkre az alpolgármester. - Arról sincs szó, hogy esetleg valakinek odaígértük. Később természetesen szó lehet róla, ha majd meghirdetjük.

Az iskolákban az alapvető feladatokat elvégezték, felújítások voltak, néhány helyen festettek. Az intézmények esetében is a pályázatkiírásokra várnak. Különösen két intézmény, a Klauzál Gábor és a kertvárosi Koszta József iskola szorul keményen felújításra, náluk a nyílászárók felújításától kezdve a fűtéskorszerűsítésen át a tornatermek felújításáig el kell végezni mindent.

Mint már megírtuk, a Gróf Széchenyi István Általános Iskola megszűnt, egyszerűen azért, mert elfogytak a gyerekek.

- Sokszor elmondtam, a város évek óta jóval fölül teljesít a Széchenyiben, hiszen majdnem duplájába, háromszorosába került ott egy gyerek tanítása, mint másik iskolában. Nem is tudtuk vállalni már. Ugyanakkor elfogytak a gyerekek, a szülők sem abba az iskolába íratták be gyermekeiket. Úgy gondolták, hogy a belső iskolákban jobb helyük lesz. A cigánylétszám is fogyóban volt, és ötvenegynéhány gyereknek már nem lehet egy iskolát fenntartani. Itt is szeretnék egy rémhírt eloszlatni, az épületet ott sem ígértük senkinek oda, még meg sem hirdettük. Egyébként is csak az iskolát fogjuk meghirdetni, a tornatermet még két évig nem is lehet, mivel pályázat útján nyertük. A tornateremmel a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok rendelkezik, már vannak szakosztályok, akik mondták, szívesen járnának oda ki. Egy gondnok felügyeli majd az egészet, aki karbantartja és vigyázza a termet.

- A tanárok közül mindenkit elhelyeztünk, senki sem került az utcára - folytatta az alpolgármester. - Egy technikai dolgozó és egy tanítónő ment nyugdíjba. Az új helyre került tanárok akár a Petőfiben, akár a Klauzálban sokat tudnak segíteni a gyerekek beilleszkedésénél. Az iskolákban mindenütt készen állunk arra, hogy zökkenőmentesen beinduljon az új tanév. Abban bízunk, hogy a következőkben az intézmények fejlesztésére több pénz jut majd.

A Klauzálban 15 csoporttal, a Deákban és a Petőfi iskolában 14, a Kosztában 16, a Damjanichban 8 csoporttal indul a tanév. Hogy mindez mennyi tanulói létszámot takar? Íme: a Klauzálba 352, a Deákba 310, a Damjanichba 170, a Petőfibe 328, a Kosz-tába (a derekegyházi tanulókkal együtt) 663 gyerek iratkozott be.

Lovas József