2007. augusztus 31.

Az igazgatónő idealizmusa

Beköltözik a Villogó utcai óvoda az iskolába

Azokat a munkálatokat, melyeket a nyárra terveztek, elvégezték, mondja Nemes Éva (képünkön), a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatónője. A kötelező feladatok elsősorban a tisztasági festést takarják. Amit még terveznek a közeljövőben, az a Villogó utcai óvoda átszervezése, ugyanis a gyermekeket az iskolában szeretnék elhelyezni.

Úgy tartják, sokat kellene költeni az épületre, ha felújítanák, az iskola épületében pedig helyet tudnak biztosítani a számukra. A templom felőli bejárati épületrészben, különállón lesz az óvoda. A tervek készen állnak, a polgármesteri hivatal műszaki osztálya és az ÁNTSZ már kiadta az engedélyt. Most ott tart a dolog, hogy a püspökségen döntenek majd a három pályázó felől. Arról, hogy melyik cég kapja meg a munkát.

Az igazgatónő bízik abban, hogy hosszú távon jó dolog lesz, ha együtt van az iskola és az óvoda. Már fel is készültek belőle, várják a holland vendégeket, akik az úgynevezett Dajton-mód-szerrel pályáztak e téren, s októberben a kisgyerekek bekapcsolása az iskolai életbe, korai nyelvtanulásról tartanak majd előadást. Nemes Éva szeretné, ha Szent Erzsébet napján, azaz november 19-re már együtt lenne az iskola és az óvoda.

Idén két első osztályt indítanak, 51 gyermekkel. Az oktatásban különösebb változás nincs, marad, ami eddig volt, a differenciált nyelvoktatás például, ami azt jelenti, hogy minden évfolyamnál három csoportban angol, a negyedikben francia nyelvet tanulnak a gyerekek. Csoportbontásban tanítják a matematikát, az igazgatónő úgy fogalmaz, aki több feladatot szeretne megoldani, az a másik csoportban tanul. Ennek már az eredményét is látják, egyik tanulójuk sikeresen szerepelt az országos versenyen. Nemes Éva úgy tervezi, hogy magyar nyelvből és irodalomból is elkészíti a csoportbontást azokkal, akik vállalják a plusz feladatot. A szülő dönti el, ő mondja meg, hogy készek a több feladatra.

Az igazgatónő még beszámol arról, hogy szeptembertől új nevelők kezdik meg a munkát az intézményben. Egy tanítónő, aki napközis lesz, két angol, és egy magyar szakos tanárnő. A pedagógus létszám betöltött. Az iskolába 400 tanuló iratkozott be, ötödikig kettő, hatodiktól három osztály működik, összesen 19 tanulócsoportban.

Szűkös anyagiakkal rendelkező világunkban óhatatlanul felvetődik a kérdés: jut elegendő pénz a nyugodt, megfelelő szintű oktatáshoz? Az igazgatónő így válaszol:

- Tudjuk, mi az, ami feltétlenül szükséges, reálisan mérve azokon belül gondolkodik az ember. Azok a kötelező dolgok megvannak. Megrögzött idealista vagyok. Vallom, a szellem határozza meg az anyagiakat és nem fordítva. Ha nekünk humánerőben, tanárainkban megvan a tudás, a lelkesedés, a szakma, akkor csodákat lehet művelni. Hiába van egy jól felszerelt iskola, ha nincsenek megfelelő hivatástudattal rendelkező pedagógusok. Elmondhatom: nálunk a tantestületre nincs panasz, egyre jobb erőt képviselnek.

Ha a tanulók létszámát nézzük, az elmúlt tanévhez képest nem beszélhetünk drasztikus csökkenésről: tavaly 402 diák járt az iskolába. Sőt: első osztályba nem vettek fel minden jelentkezőt. - Nem is akartunk csak két osztályt indítani. - mondja az igazgatónő. - El kell gondolkodni azon, hogy Szentesen hány családnak van katolikus iskolára igénye. Nekünk arra kellene átállni idővel, hogy kik azok a szülők, családok, akik a magas szintű szakmai munka mellett a vallásos nevelést is igénylik. Legyen nyitott arra, hogy az ember élete valahol több annál, minthogy csak hajtson. Annak látom az értelmét, ha minden iskola a saját profilját formálja.

A tanévnyitó szeptember 2-án, vasárnap 5 órakor lesz a Szent Anna-templomban.

Lovas József