2007. augusztus 31.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Szakképzési hozzájárulás

Szakképzési hozzájárulásra kötelezett a belföldi székhelyű gazdasági társaság, szövetkezet, állami vállalat, erdő birtokossági társulat, vízgazdálkodási társulat, ügyvédi-, végrehajtói-, szabadalmi ügyvivői iroda, az egyéni vállalkozó (az átalányadózó egyéni vállalkozó kivételével), valamint a külföldi székhelyű, de vállalkozási tevékenységét belföldön folytató jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég, személyi egyesülés, egyéb szervezet, ha belföldön telephellyel, fiókteleppel rendelkezik.

A szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók a 0701. számú bevalláson az első félévi előlegkötelezettségükről adtak bevallást. A bevallás benyújtásának határideje a negyedévet követő hó 20. napja.

Az éves bevallók esetében a bevallás gyakoriságának feltüntetése mellett bevallási időszakként az aktuális negyedév időtartamát kell feltüntetni, függetlenül attól, hogy az éves bevallás benyújtására kötelezett adózók a szakképzési hozzájárulás előlegét félévi kötelezettségként vallják be. A féléves összeget a bevallás 01. lapjának e) oszlopában kell feltüntetni.

Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adózók ezt a bevallást nem töltik ki. Az eva adóalany a szakképzési hozzájárulást negyedévente állapítja meg és fizeti meg, valamint az egyes negyedévekre megállapított adóelőleget az adóévre vonatkozó eva-bevallásban vallja be.

Az ügynöki szolgáltatás áfa-ban

Az ügynöki konstrukcióban bonyolított termékértékesítés esetén az ügynök a megbízó nevében teljesíti a termékértékesítést. Az ügynök szolgáltatása ellenértékét - amennyiben székhelye (telephelye) belföldön van - 25%-os áfa-val számlázza le a megbízója felé, mint az ő önálló szolgáltatását. Mivel a megbízója nevében végzi az értékesítést, a harmadik féllel számlázási kapcsolatban nem lehet. A megbízó a vevő felé kibocsátott számlában a termék (szolgáltatás) ellenértékeként az ügynöki jutalékkal növelt ellenértékét tünteti fel. Az ügynöknek szolgáltatásáról - a jutalékról - külön számlát bocsát ki a megbízója felé, melyre 25%-os áfa-t számít fel. Ha az ügynök külföldre értékesít akkor is 25% terheli. Ha az ügynök külföldi, és nem rendelkezik belföldön a teljesítéssel közvetlenül érintett telephellyel, az ügynök szolgáltatását nem terheli áfa.

Változik a nyugdíjszámítás

A nyugdíjkiszámítási mód-szert módosítják, 2008. január 1-jétől ugyanis kizárólag a nettó bért veszik alapul, ami csökkenti a várható értéket, ellenben a nyugdíjazást megelőző év szintjére emelik a korábbi években kapott fizetést. A most aktív korúak nyugdíjasként kerülnek rosszabb helyzetbe, szemben azokkal, akik már korábban befejezték aktív életszakaszukat. A nyugdíjat az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig elért keresetek, jövedelmek átlagából kell kiszámítani. Ennek során természetesen a régebbi, az akkori alacsonyabb nominális színvonalat tükröző kereseteket aktuális nominális szinten kell számításba venni.