2007. augusztus 31.

Az ópium és a heroin

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Az ópiát származékok, mint azt a nevük is mutatja, a mák gubójából és a növény szárából nyert ópiumból készülnek. Közéjük tartozik a morfium, a heroin, a kodein és más szintetikus vegyületek. Maga az ópium a mák növényi tejnedve, amelyet az éretlen mákfejek bemetszésével nyernek. Európában főként étkezési célra nemesítettek mákfajtákat, míg Ázsiában és a Távol-Keleten olyan fajták terjedtek el, amelyek feje jól bemetszhető, s kellő mennyiségű ópiumot szolgáltat. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.

Az ópiátok illegális formái közül jelenleg a heroin, a morfin és a mákgubóból főzött máktea a legnépszerűbb a kábítószer-fogyasztók között, melyeket eufóriát okozó hatásuk miatt használnak. Intravénás alkalmazásukkor kellemes, lebegő állapot jön létre, amit nyugalom és befelé fordulás jellemez. A tartós használat következménye, hogy csökken a vérnyomás, lassul a bélműködés, és székrekedés alakul ki. Fogyasztása gyakran hányingert és hányást idéz elő, csökken az étvágy és a szex-uális aktivitás.

Az összes ópiátra jellemző a függőség kialakulása - amely egyaránt tekinthető fizikainak és pszichológiainak -. illetve a megvonási tünetek jelentkezése, mely az ópiát fajtájától és személytől függően 2 héttől 2 hónapig tarthat. A fizikai megvonási tünetek hasonlítanak az influenzához, de ennél a kábítószerfajtánál a pszichológiai tünetek a hangsúlyosabbak. Fogyasztása kapcsán kialakulhat a depresszió, jellemzőek lehetnek a hangulatváltozások és a fájdalmakkal szembeni hiperérzékenység. A megvonási tüneteket más szerekkel próbálják elviselhetőbbé tenni, de az előbb említett hangulati változások végig megmaradnak.

Az ópiátok használatával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma a tűhasználat kérdése, hiszen ezzel a módszerrel a drogosok jóval hamarabb és kisebb mennyiségű szer alkalmazásával érik el a kívánt hatást, ami anyagilag is kedvezőbb. Azonban a közös tűhasználat a HIV vírussal és a hepatitisszel való fertőzés veszélyét, s a bőrön lévő baktériumok véráramba kerülését hordja magában. A rendszeres tűhasználat pedig előbb-utóbb a vénák teljes szétroncsolódásával jár. Emellett veszélyt jelent az is, hogy előállításakor a tisztítási folyamatból visszamaradt oldószermaradékok is a szervezetbe kerülhetnek. Az ópiátfüggőkre jellemző, hogy magukat és környezetüket elhanyagolják, hogy nem étkeznek megfelelően, csökken a vitaminbevitelük, s hajlamosakká válnak a betegségekre és fertőzésekre.

Az ópiáttartalmú drogok közül az egyik legnépszerűbb a máktea, mely a benne lévő morfintartalom miatt függőséget okoz. A teát a mák szárából és gubójából készítik, melyek nagy menynyiségű morfint tartalmaznak. Ezen kívül jelentős a morfiumok és a kodeinszármazékok fogyasztása is. Ide sorolhatók a gyógyszeres ópiátok, köztük a Codein, a Coderit, a Hydrocordin, s a Methadon is, mely szintetikus és erős fájdalomcsillapító hatású. Ezeket a gyógyszereket drogfüggőknél is alkalmazzák az elvonási tünetek enyhítésére, ami erősen vitatható, hisz maga a me-thadon is kábítószernek minősül.

Az ópiátok legdrágább formája a heroin, aminél a rendszeres használat következménye az immunvédekezés csökkenése, s a nem kielégítő táplálkozás. Használata közben romlanak, később pedig kihullhatnak a fogak. A heroin porként kerül forgalomba, s többnyire orrba szippantva, vagy vízben oldva, injekciós tűvel befecskendezve használják. Fogyasztásának testi tünete a csökkent reakciókészség, a fájdalomérzet, a szexuális vágy, a pupilla szűkülés, a légzési és keringési elégtelenség, az általános görcsös állapot, a száj és a körmök kékes elszíneződése, a minimálisra szűkült pupilla, az alacsony testhőmérséklet és a szabálytalan légzés. Pszichés tünetei közé tartozik a kellemes közérzet, a nyugalom, az eufória, a félelem csökkenése, a túlzott önértékelés, a bágyadtság és az álmosság.

Az összes opiátszárma-zékhoz gyorsan hozzászokik az emberi szervezet, s erős függőség alakul ki alkalmazásukkor. Elvonásukkor pedig a megfázáshoz hasonló tünetek, erős csont- és izületi fájdalmak, s depressziós állapot jelentkezik.

Bővebb információt kaphatnak és levelezhetnek: www.szentesdrogamb.hu

Az Addiktológián és drogambulancián vizitdíjmentesen látogatók a következő kezelések: kábítószer-függőséget gyógyító kezelés, kábítószer-használatot kezelő más ellátás, alkoholfüggőséget gyógyító kezelés.

Cseh-Lakos