2007. augusztus 31.

Viharos polgármester-választás

Szentes a kiegyezés idején (1867) VII.

Jurenák Ede földbirtokos

A "pártok" első erőpróbájára 1867. november 18-án került sor. Ekkor ült össze az 1861-ben megválasztott képviselő-testület és tisztikar, hogy megvitassa a választásokkal kapcsolatos teendőket. A gyűlésen Oroszi Miklós elnökölt, mint 1861-es polgármester. Intézkedés történt a szavazásra jogosult polgárok összeírására, majd az új képviselők megválasztásának módjával kapcsolatban kimondták, hogy minden szavazóképes egyénnek be kell adnia egy 120 nevet tartalmazó cédulát, s ezek alapján a legtöbb szavazatot nyertek alkotják majd a város képviselő-testületét. Vagyis minden választópolgár közvetlenül 120 képviselőjelöltet ajánlhatott.

Ezek után következett a közgyűlés legizgalmasabb része, a választást irányító elnök megválasztása. Szoros küzdelemben - 3 szavazattöbbséggel - Horváth Ferenc ügyvédet, volt 48-as népképviselőt, a Stammer-Jurenák-Farkas-párt emberét választották meg. Ez visszatetszést szült az Oroszi-pártban. Nemcsak azért, mert leszavazták őket, hanem azért is, mert az országgyűlés 1867. március 3-i határozata egyértelműen az 1861-ben alakult közgyűlésekre és tisztikarokra ruházta a választások előkészítését és vezetését. Hor-váth Ferenc pedig 1861-ben sem képviselője, sem tisztviselője nem volt a városnak. Erre hivatkozva Oroszi Miklós a közgyűlés után írásbeli óvást emelt közvetlenül a belügyminiszternél, kérve a választás eredményének megsemmisítését és Horváth Ferenc felfüggesztését. A belügyminiszter nem foglalt állást az ügyben, az óvást leküldte a megyéhez "saját hatáskörébe való intézkedés végett". A megyei közgyűlés elutasító határozatot hozott.

Míg az óvás a hivatalok útvesztőit járta, Szentesen tovább folyt a pártok készülődése. Végre elérkezett december 3., a választások kitűzött időpontja. A tisztújító közgyűlés (melyen 88 volt 61-es képviselő és tisztviselő jelent meg) meghallgatta az összeíró küldöttség jelentését, amelyből kitűnt, hogy 1774 főt minősítettek szavazásra jogosultnak. Ezután a régi tisztikar lemondott, majd sor került a 10 tagú kijelölő bizottmány megválasztására. Amint sejteni lehetett, a bizottmány - 1 fő kivételével - a Stammer-Farkas-Jurenák-párt híveiből állt össze. A kedélyekre némileg csillapítóan hatott, hogy a választások tényleges megkezdése előtt a közgyűlés - a két párt tagjaiból - kinevezett egy 41 fős bizottmányt azzal a feladattal, hogy állítsa össze azoknak a személyeknek a névsorát, akiket a "közóhajtás" a hivatalok betöltésére alkalmasnak tart. A pártok képviselői "nagyszámú választók és a tízes bizottmány jelenlétében" abban is megállapodtak, hogy a kijelölő tízes bizottmány mindkét párt jelöltjeit kandidálni fogja az egyes tisztségekre. Ezek után a 41-es bizottság a névjegyzéket elkészítette, s átadta a választási elnöknek. A köz-gyűlés feloszlott, a kijelölő bizottmány pedig zárt ülés-re vonult viszsza, hogy kandi-dációját (jelölését) a polgármesteri állásra megtegye. A városháza előtt egybegyűlt nép feszült érdeklődéssel várta a fejleményeket.
Rövid tanácskozás u-tán a választási elnök ismertette a polgármesteri állásra kijelölt személyek neveit: Jurenák Ede, Farkas Gedeon, Stammer Sándor. A meglepetés okozta dermedt csendet hamarosan nagy hangzavar váltotta fel. Senki sem akarta elhinni, hogy a néppárti többség jelöltjét - Oroszi Miklóst - kihagyták a jelöltek közül. A választási elnök - figyelmen kívül hagyva a mind erőteljesebb tiltakozást - felszólította a választókat a szavazás megkezdésére. Az egybegyűltek többsége kijelentette, hogy a kijelöltek egyikét sem akarják polgármesternek, és követelték Oroszi felvételét a jelöltek közé. A tízes bizottság ezt kategorikusan megtagadta, s kitartott jelöltjei mellett. Ekkor az Oroszi-párt részéről ifj. Bartha János és Szűrszabó Nagy István hivatalosan is óvást emeltek a tízes bizottság népóhajtást semmibe vevő önkényes eljárása ellen, párthíveiket pedig felszólították, hogy tartózkodjanak a szavazástól.

A választási elnök délután 2-kor elrendelte a szavazatok összeszámlálását. Az eredményből kitűnt, hogy az 1774 választópolgár közül mindössze 293 szavazott. Ebből Jurenák Ede 267, Farkas Gedeon 22, Stammer Sándor 4 szavazatot kapott. Horváth Ferenc választási elnök Jurenák Edét kihirdette Szentes város megválasztott polgármesterének. Ezt a tömeg - "Nem kell uraság embere, Oroszi kell!" felkiáltásokkal - ingerült fenyegetőzések közepette utasította vissza. Az elnök - látva a felbolydult közhangulatot - a választást felfüggesztette, s a folytatást másnap reggel 9 órára tűzte ki.

December 4-én reggel - az előző napi események hatására - Jurenák Ede bejelentette, hogy nem fogadja el polgármesterré történt megválasztását. A tízes bizottmány új választást rendelt el. Ezúttal Farkas Gedeon és Stammer Sándor mellé Oro-szi Miklóst is felvették a jelöltek listájára. A szavazás várható eredménye nem volt kétséges. A leadott 838 szavazatból Oroszi Miklósra 639, Farkas Gedeonra 176, Stammer Sándorra 23 esett. Küldöttség ment Orosziért, aki a nép előtt megjelenve bejelentette, hogy elfogadja megválasztását.

Labádi Lajos