2007. augusztus 31.

Borünnep és térfesztivál

A már hagyományos térfesztivál idén három napos eseménnyel kapcsolódik össze: szeptember 14-16. között a Kossuth tér első alkalommal bor- és pálinkafesztivál helyszíne is lesz, ahol különleges nedűket kóstolhatunk.

A már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő térfesztivál szervezőihez, a polgármesteri hivatal művelődési osztályához és a művelődési központhoz kapcsolódott Bertók Róbert. A nívós küzdősport-rendezvények és a februárban nagy sikerrel bemutatkozott esküvő-kiállítás szervezőjeként is ismerhetjük őt, ezúttal a kulturált italfogyasztás irányába tesz kirándulást a fesztivállal. - Nagyon szeretem a borokat, - mondja a fiatal vállalkozó. - Sok fesztiválon jártam már, ismerkedem a pincészetekkel, utána olvasok, számomra nagyon vonzó téma a bor és a pálinka is. Jó tudni, hogy mennyi munka van benne, így magaménak érzem, fogalmaz Robi. Szerinte annak, aki szereti a jó italokat, a kultúrája miatt is élvezetet nyújthat a bor vagy a pálinka.

Számos programmal körítette a kóstolgatást a 3 nap folyamán. Szeptember 14-én, pénteken 18 órakor indul a bor- és pálinka ünnepe, mely a Kossuth tér szökőkút előtti részén lesz. Kisebb koncerteket is tartanak, jellemzően akusztikus zenével, jazz felé hajló irányzatokkal, de latinos hangulatban is, köszönhetően a Seress Formációnak. A rendezvényen helyet kap a népi tánc, az operett, valamint előadásokat is tartanak. Szentesről elszármazott híres emberek kerekasztal-beszélgetése szintén a bor-pálinka témakört érinti, többek között Bajomi-Nagy György színész, Tóth László vízilabdázó közreműködésével. Nyereményként is lehet majd bort, pálinkát fogyasztani, ugyanis egy kvízjátékban csapatok is összemérhetik tudásukat. A standok mellett vendéglátó-sátrak is várják az érdeklődőket, magyaros ételekkel, sajtkülönlegességekkel. Az ország több borvidékéről, Tokajból, Egerből, Villányból jönnek a borászatok, sajnos, a csongrádiakat még nem sikerült elcsábítania Robinak, de bízik benne. Bár a száraz boroké a főszerep, azért kínálnak görög bort, sőt mandula-, málna-, mazsola-, és mézbort is. Körünkben lesz az ország egyetlen női pálinkafőző mestere, s a legnevesebb cégeket sikerült meggyőzni, hogy bemutatkozzanak Szen-tesen, így itt lesz az agárdi pálinka, a Zsindelyes és Magyar Pálinkaház is.

Szombaton, 15-én kerül sor a Térfesztiválra, melynek csúcspontja Fenyő Miklós élő koncertje lesz, várhatóan több ezren kilátogatnak majd a rendezvényre. Bertók Robi egyébként is sok embert vár, bízik benne, hogy népszerű lesz a kezdeményezés, már csak azért is, mert Szentesen sok kedvelője van a borivásnak. Számít érdeklődőkre más városokból is, mert úgy gondolja, nagyobb formátumú lesz az itteni fesztivál, mint a környező településeken.

D. J.