2007. augusztus 31.

Zempléni kirándulás

A Koszta József Klub a Tájak-Korok-Múzeumok szentesi csoportja elindult augusztusban, hogy felfedezze a Zempléni-hegység látnivalóit. A kirándulás fáradhatatlan túravezetője Lantos Imre volt - tájékoztatta lapunkat Juhász Józsefné a csoport tagja, valamint Horváth Hedvig a Koszta József Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

Az első állomás, s egyben az első nagyobb pihenő is a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfalu volt. A megye néprajzi múzeuma 2006 óta viseli a Családbarát Múzeum címet. Itt érdekes dolgokat láthattak, melyek kiváltképp a fiatalokat ejtették ámulatba. Majd Monokra mentek, hogy megtekintsék a Kossuth Lajos Múzeumot, ahonnan Tállya felé vették az irányt, hisz tudták, hogy a falu egyik épületében csodálatos kézimunkákban, hímzésekben gyönyörködhetnek. Később dimbes-dombos tájakon közelítették meg sárospataki szálláshelyüket.

Másnap megnézték a hollóházi porcelán múzeumot, s az ország egyik legszebb fekvésű vármaradványát, a füzéri várat, ahová csak a legbátrabbak merészkedtek fel. Majd a füzérradványi Károlyi kastély következett, melynek csupán néhány terme látogatható, hisz a többi restaurálásra vár. Gyönyörű, tiszta és rendezett 100 hektáros parkja védett terület, természeti érték az ott élő platánóriásokkal együtt. Majd Széphalomra mentek, ahol a Kazinczy múzeumot tekintették meg. Este a Megyer-hegyi Tengerszem meghódítása volt a cél, az odavezető földút izgalmasnak, igazi erőpróbának bizonyult. A csapat tagjai sokszor már a visszaforduláson gondolkodtak, azonban Lantosné Erika tartotta bennük a lelket, így végül feljutottak. Megérte, hisz feledhetetlen élmény az esővíz által táplált tó víztükre fölé magasodó 70 méteres sziklafal. Ezután a Bodrog két partján elterülő neves iskolaváros, Sárospatak következett. Ebben a városban született 1207-ben Árpád-házi Szent Erzsébet, akinek idén van az emlékéve. A kollégiumi Nagykönyvtár - melyet megtekintettek - gyűjteménye több mint 440 ezer könyvből és kéziratból áll. Látták a Szovjetunióba elszállított, s nemrég hazahozott értékes könyveket is. Később Bol-dogkőváralján a Rákóczi Múzeumot vették szemügyre. Jó érzés volt számukra látni azt, hogy ezek a várak, kastélyok élnek, szinte mindenütt építést és javítást végeznek rajtuk. Érdemes ezeket az épületeket megőrizni az utókornak, hiszen a régi korok csodáit őrzik. Ezután útba ejtették a Regéci várat, ahova szintén csak a legbátrabbak mentek fel. Szerencsen a Cukormúzeum volt a soros, ahol érdekes ismertetőt hallgattak meg a cukorgyártásról, a tárlatvezető itt is szívvel-lélekkel mesélt, mint a kirándulás alatt felkeresett többi helyen. Majd rövid séta következett Tokajban, a történelmi borvidék fővárosában, a Tisza és a Bodrog találkozásánál. Kis borkóstolás és pihenés közben a sok külföldi turista láttán megállapították, hogy milyen jó érzés, hogy ők itthon vannak ebben az országban. A kirándulás utolsó állomása a Nyíregyházi Állatpark volt, mely a budapesti állatkert után a második legnagyobb hazánkban. A csoport tagjai, fáradtan, de élményekben gazdagon tértek haza, búcsúzva a Zempléni hegységtől, de a visszatérés reményével szívükben.