2007. augusztus 31.

Trafóolajat loptak

Több települést érintő ügyet göngyölítettek fel

Néhány hónappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy a szentesi rendőrkapitányság munkatársai olyan személyeket fogtak el, akik transzformátor-állomásokat rongáltak meg, és a trafók rézkábeleit tulajdonították el. Most is egy hasonló bűncselekmény megoldásáról adhatunk hírt, azonban ebben az esetben nem a rézkábeleket, hanem a transzformátor-olajat tulajdonították el a bűncselekmény elkövetői.

Ezzel kapcsolatban Balogh-Szabó Imre, a szentesi rendőrkapitányság megbízott. vezetője kérdésünkre elmondta: valamennyi magyarországi áramszolgáltatót érinti az ügy, hiszen valamennyi sértettje, illetve károsultja a bűncselekményeknek. A transzformátor-olaj lopás még 2005-ben kezdődött Szentes környékén. Akkor azonban az elkövetőket nem találták meg, az eljárásokat megszüntették a rendőrök, és továbbra is folyamatosan nyomon követték az eseményeket. Majd 2006-ban, illetve 2007-ben is hasonló jogsértéseket követtek el az ország különböző területein, zömmel a Duna-Tisza közén, Magyarország középső részén. A rendőrök előtt nyilvánvalóvá vált, hogy ugyanarról az elkövetői körről van szó, így került a látóterükbe egy szentesi csoport.

Augusztus 16-án egy közúti ellenőrzés során állítottuk meg az elkövetők gépjárművét, s a jármű átvizsgálása során olyan bűncselekményből származó dolgokat találtunk, amelyeket a későbbiekben a tárgyi bizonyítás eszközeiként fel tudunk használni az eljárás során. Akkor 110 liter transzformátor-olajat foglaltunk le a két szállító járműből. Az elsődleges szakértői véleményből egyértelműen kiderül, hogy a megtalált folyadék transzformátor-olaj, melyet a járművekben az európai uniós előírásoknak megfelelően beépített tartályokban tároltak és szállítottak - tájékoztatta lapunkat Balogh-Szabó Imre rendőr alezredes. A kapitányság megbízott vezetője azt is elmondta, hogy a jelenlegi adatok alapján 2005. és 2007. augusztus 16-a között, azaz elfogásukig mintegy 200 bűncselekményt követtek el a gyanúsítottak az ország mintegy 150 településén. Körülbelül 20 millió forint értékű transzformátor-olaj eltulajdonítással gyanúsítják őket, ugyanakkor a sorozatlopással mintegy 3-400 millió forintos rongálási kárt is okoztak, hiszen az egyébként hűtésre szánt olaj lecsapolásakor a berendezések is meghibásodtak, s alkalmanként ki is égtek. Ezáltal jelentős kára keletkezett az áramszolgáltatóknak.

Az ügyben - melynek négy szentesi, illetve környékbeli gyanúsítottja van - jelenleg négy fő ellen folytatnak büntetőeljárást jelentős értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, illetve két fő szerepét vizsgálják, hiszen esetükben felmerülhet az orgazdaság is. Ezeket a bűncselekményeket a Büntetőtörvénykönyv két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja.

Cs. L.