XXXIX. évfolyam 23. szám

2007. június 8.

Az ifjúság helyzete

A képviselők borúsnak látják

A gyermekvédelemről szóló törvény értük is van

A képviselő-testület májusi ülésén tárgyalta a gyermekvédelmi törvényből adódó önkormányzati feladatokról szóló beszámolót. Az anyag tartalmazza a hatósági feladatokat, tehát a pénzbeli és természetbeni ellátásokat, a jegyzői gyámhatóságot. A legnagyobb része a gyermekjóléti szolgálat és jelzőrendszer munkájáról szól. A beszámolót - mint minden évben - megelőzi egy gyermekvédelmi konferencia, melyet idén március 29-én tartottak. A testület elé került anyag a tanácskozás és a jelzőrendszer tapasztalatait, az ott elhangzott javaslatokat öszszegzi.

2007. június 8.

A zászlóalj itt marad

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a laktanya-látogatási program keretében Havril András vezérezredessel, valamint Benkő Tibor vezérőrnaggyal június 6-án ellátogatott a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljhoz, s személyesen tájékoztatta a jelenlévőket az alakulattal kapcsolatos jövőbeli tervekről. A honvédelmi miniszter beszédében elmondta, hogy hatékony és modern haderőt, rá-adásul szerkezeti korszerűsítéseket tervez a kormány a Magyar Honvédségben. Majd kiemelte a szentesi műszaki zászlóalj NATO kötelékbeni szerepét, külföldön - kiváltképp Afganisztánban és a Balkánon - és az árvízi mentésben nyújtott szolgálatát. Elmondta, hogy a műszakiak munkájára továbbra is számítanak, s hogy ma és a jövőben egyaránt Szentesen fog tevékenykedni a zászlóalj, hiszen a szentesiek helytállásukkal méltán vívták ki az elismerést, s a katonák megérdemlik, hogy itt maradjanak. Hosszú távon számítanak rájuk, hiszen ez a magyar honvédség egyik legfontosabb egysége.

2007. június 8.

Egyeztetés a társadalommal

A Megyeházán Nemzeti Fejlesztési Terv cím-mel tartott fórumot az MSZP Szentes és Térsége Szövetsége június 6-án, melynek meghívott vendége Szekeres Imre honvédelmi miniszter volt.

A rendezvény elején Szekeres Imre támogatásáról biztosította Balogh Szabó Gábort, akit a párt jelöltként indít a 2. számú választókerültben kiírt hétvégi időközi önkormányzati képviselő-választáson. Majd beszédében mind a két politikai oldal számára egyaránt sikertelennek ítélte meg a tavalyi évet, hiszen a jobb oldal nem tudta beváltani stratégiáját, nem sikerült megdönteniük a kormányt. Ez azonban véleménye szerint nem mentesíti a bal oldalt felelőssége alól. Szembe kell nézniük azzal, hogy a jövőben úgy kell belevágniuk a változtatások megvalósításába, hogy azokról meg kell győzniük az érintettek nagy részét. Számolniuk kell feladataikkal és kötelezettségeikkel, de szerinte a bizalom még visszaszerezhető. Az emberek látni akarják a változások célját, s bele akarnak szólni a történésekbe. A változások megvalósításához tehát valódi kapcsolatot kell kiépíteni a társadalommal.

Majd felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy ő sem, a Magyar Szocialista Párt sem tudott volna győzni a választásokon, és a kormány sem jöhetett volna létre a barátok, a támogatók, s az aktivisták nélkül, akik arcukat adták és cselekedtek.

Elmondta, hogy hisz abban, hogy az MSZP képes lesz a változásra, hiszen az elmúlt 17 évben is maguk hozták létre azokat. A kormányzás pedig nem működhet politikai támogatás nélkül, de a párt sem tud a sikeres kormányzás nélkül eredményeket elérni. Tervezetten, szervezetten és tudatosan kell végezni a munkát, s akkor Magyarország számára sikeres változásokat lehet létrehozni.

Cseh-Lakos Ilona

2007. június 8.

Iskolai szűrővizsgálatok

Kifizetik-e a pedagógust?

Tájékoztatót fogadott el a képviselő-testület májusi ülésén a gyermekvédelmi törvényből adódó önkormányzati feladatokról. Az előterjesztés vitájában Antal Balázs Tibor (Fidesz) a következőket olvasta ki az anyagból: "Problémaként jelezték az egészségügyben dolgozó szakemberek, hogy nem engedték el a gyermekeket az iskolából szűrővizsgálatra." Mindez a gyermekvédelmi tanácskozáson derült ki. A képviselő akképpen értelmezte a dolgot: az esetben nem fizetik ki a tanárnak az óradíjat.

2007. június 8.

Nemcsak területet lehet veszteni!

Miért ne tisztelném azokat, akik ma, június 4-én őszinte jóhiszeműséggel azokat a területi veszteségeket gyászolják, melyek 87 évvel ezelőtt értek bennünket. Én magam mégis azt kérdezem: nem kell-e attól félnünk, hogy napjainkban ítélőképességünket érik nagy veszteségek?

Az nem kétséges, hogy van a magyar népnek istenadta veleszületett józan esze. Ebben biztosak lehetünk. De abban már nem, hogy tudjuk-e azt jól használni éppen ma, mikor mintha valami láthatatlan erő egyenesen azt célozná, hogy még a 2x2=4 is kérdésessé váljon. Ezért talán nem hiábavaló azon elgondolkodnunk, hogy mi is az ítélőképesség lényege és rendeltetése.

2007. június 8.

A megbántott város

Sajtóper Féja Géza író ellen (III.)

A város főtere az 1930-as években

Szentes - a megyeszékhely - ötoldalnyi terjedelmet kapott a Viharsarok c. könyvben.

A vármegyei állásfoglalás már ismert volt, amikor 1937. április 16-án a városi képviselő-testület is sürgősséggel napirendre tűzte Féja Géza könyvének ügyét. Dr. Kanász Nagy Sándor polgármester előrebocsátotta, hogy az érintett könyv Szentes városával is foglalkozik, és pedig olyan lealacsonyító hangnemben, olyan valótlan, rágalmazó állítások felsorolásával, hogy efelett nem lehet egyszerűen napirendre térni. "A könyvnek Szentesről szóló része a maga egészében a legfelháborítóbb módon, és nyilvánvalóan rosszindulattal megírt rágalomhalmazat."

2007. június 8.

Vági Laci bácsi barátomnak!

Sokat ültem az üres papír fölött, hogy sorba tudjam rendezni gondolataimat amik a fejemben kavarognak. Meglepetést akartam szerezni kedves barátomnak ily módon, hogy most levelemet nem a postás hozza, hanem az újságos.

Kedves Barátom!

Szeretném köszönteni az újság sorain át plébánosi pályáján eltöltött 65 év alkalmából. Nagyon nagy idő, sok öröm és bánat. Mennyi mise, keresztelő, házasság és temetés. Isten szolgálatában állni, embertársainkat segíteni, bátorítani, adott esetben vigasztalni, ez már hivatás. Tudom, kik olvassák soraimat megállnak egy percre és elgondolkodnak. Kinek mit mond ez a név: Vági László apátplébános. Nekem csak jót. Szeretetet, támogatást, biztató szót, enyhülést.

2007. június 8.

Megemlékezés

Szándékosan nem meghívóval kezdtem, hiszen tulajdonképpen a meghívó szerepét töltené be ez a néhány sor. Fél évszázadnál több, 60 év, ami mögöttünk van. 1947. június 29-én ballagtunk el a Szentesi Állami Polgári Leányiskola IV. osztályából.

Elképesztő hatalmas létszámú osztály volt. Az elsős iskolai anyakönyv szerint 77 tanuló volt beírva, és a 4. osztályban 66 tanuló ballagott el, harmadik osztályból pedig többen átmentek a Horváth Mihály Gimnáziumba. A nagy létszám okozója a II. világháború volt. Sokan a menekülésből viszszatérve, vagy az előző osztályt - a háború miatt - be nem fejezve, ebben az osztályban találták meg a lehetőséget. "Szét szórt a sors, mint szél a port." énekeltük a ballagási éneket. S valóban a világ különböző pontjaira jutottak az osztályból. Ottawa, Sydney, Izrael, USA.

2007. június 8.

A Rádió Szentes nem "bűnbak"

A helyi közvélemény megnyerésére a Szentesi Élet múlt heti számában a lap megbízott felelős szerkesztője, Lovas József egy S.O.S. jellegű cikket jelentetett meg. Ennek témája az újságot fenyegető állítólagos "bekebelezési" veszély elhárítására, amely szerinte a Rádió Szentestől és személy szerint annak vezetőjétől ered.

Az írás szubjektív elfogultságaival nem kívánok foglalkozni, csak azokkal a tényekkel, melynek nem nézett utána a cikk írója. Bármilyen probléma megoldásában nem a "bűnbak" megtalálása a lényeg, hanem az okok és a tények tárgyilagos bemutatása.

2007. június 8.

A demokrácia védelmében

Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke három év után járt ismét városunkban, s a Kurca-parti esték rendezvénysorozatban fórumot tartott az időközi választások előtt.

A politikus a fórumot megelőzően - melyen a Fidesz-KDNP közös képviselőjelöltje, Kálmán János mellett is kampányolt - a sajtó munkatársainak azt nyilatkozta: ami tavaly október 1-je, az önkormányzati választások óta történt, nem tekinthető demokráciának. Lincolnt idézte, aki szerint demokrácia akkor van, amikor a nép által felhatalmazott kormány a választók érdekeit képviseli. Kövér úgy gondolja, hazánkban nem a választókkal egyetértve kormányoznak. Reménysugár, hogy az Alkotmánybíróság népszavazásra bocsátotta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj kérdését.

Azt hangoztatta: a gazdasági válság kizárólag politikai fordulattal oldható meg, más problémák is csak személyi váltásokkal. Szót ejtett a rendőrségi botrányokról, a brutalitásokról, melyek híre egész Európát bejárta. A korrupciós ügyek rámutattak arra, hogy "fejétől bűzlik a hal". Bene Lászlót és Gergényi Pétert egyébként az ellenzék felkészült szakembernek tartotta, de ők morálisan nem tudták kezelni a kialakult helyzetet. Kövér megfogalmazásában a korrupt kormánypárt, de igyekeztek lojálisak lenni, ez vezetett pályafutásuk méltatlan befejezéséhez. Kár újabb szakembereket feláldozni, a miniszterelnöknek és kormányának kell most már mennie a fideszes politikus szerint.

Ezt követően Farkas Sándor helyi pártelnök társaságában Kövér László átsétált az ifjúsági házba Új többség, erős Magyarország című fórumára. Érkeztére megtelt a pódiumterem. Az alaphangulatot megadta azzal, hogy Farkasnak a "Van-e remény arra, hogy ne kelljen 2010-ig várnunk?" kérdésére határozott igennel felelt. A politikus szerint több mint 50 százalék az esélye annak, hogy ennél az időpontnál előbb tartsanak választásokat. Azonban hozzátette: semmi esélyük, ha a kormány 2006-os kampánya büntetlenül marad.

D. J.

2007. június 8.

Lámpássá váljanak a sötétségben

A Művelődési és Ifjúsági Házban tartott előadást a Lámpás-program keretében Csurka István a MIÉP elnöke, melyen egyebek mellett bemutatták a rendezvény házigazdáját is, dr. Pető Lászlónét, akit a párt jelöltként indít a szentesi 2. számú választókerület önkormányzati képviselő-választásán.

Csurka István a sajtótájékoztatón elmondta, hogy véleménye szerint a 89'-es elégtelen változások miatt a magyarság létszáma vészesen csökken, s elöregedő társadalmi képet mutat. Az emberek irtóznak a határozott lépésektől, s a forradalomtól, mely a fiatalok műfaja. Pedig Magyarországon a korosztályok összefogására lenne szüksége ahhoz, hogy változások legyenek. Majd a rendezvény elején dr. Kovács László a MIÉP Csongrád megyei elnöke, valamint országos elnökhelyettese osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Hangsúlyozta, hogy az országban a pénz, a spekuláció és a kapcsolati tőke piedesztára került. Kötelezővé vált a csalás, a hazugság és a nemzetiség megtagadása, hiszen ezek nélkül nem lehet előbbre jutni. Holott ma Magyarországnak a magyarság- és nemzettudatra van szüksége, és olyan határozott kiáltásra, mely más pártok képviselőinél nem tapasztalható.

Ezt követően Csurka István arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy azoknak lámpássá kell válniuk, és fel kell világosítaniuk a társadalmat, akik megértik a nemzet épülését szolgáló gondolatokat. Hiszen a magyarság legnagyobb baja most a sötétség. A hazugságok miatt a nép nem tudja, hogy lehet változtatni, azt hiszi, hogy a nincstelenség és a megalázottság a sorsa. Ez azonban nem igaz. Figyelmeztetett arra is, hogy az értelmiség elhagyja az országot, hogy gyengül a középosztály. S az a nemzet megszűnik létezni, ahonnan elmennek a látók. Aki pedig elveszti saját földjét, az számkivetett lesz saját hazájában. Őseink ezért a földért haltak meg, mert tudták, hogy ha a föld elvész, akkor nincs többé függetlenség, haza, s az új tulajdonos, a földesúr dirigál.

2007. június 8.

Átkelés percek alatt a Tiszán

Három héten át gyakorlatoztak a hidászok

Nemrég a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj hídépítői három héten keresztül gyakorlatoztak a Tisza Szenteshez közeli szakaszán. A honvédségi kiképzés egyik eredménye az volt, hogy az alegység katonái egy 146 méteres pontonhidat szereltek össze a tiszai strand mellett május 31-én.

2007. június 8.

Évzáró a Zöld oviban

Környezetvédelem

Ezekben a napokban több óvodában ünnepélyes körülmények között lezárják a nevelési évet. Ebbe a sorba illik, hogy június 9-én délelőtt fél 10-kor a Tóth József Színházteremben tartja évzáró rendezvényét a Szent Anna utcai óvoda. Ebben a tanévben kapta meg a "Zöld Óvoda" kitüntető címet az intézmény a Környezetvédelmi és Vízügyi, valamint az Oktatási Minisztériumtól. Elsősorban az óvoda - egyébként is kedvező - természetes környezete miatt vállalták a környezetvédelemmel kapcsolatos nevelőmunkát, de az óvónők érezték a szülők támogató hozzáállását is. Lassan már egy éve azért dolgoznak, hogy mindennapi tevékenységük alapján, a 2009-ben esedékes felülvizsgálat során pozitív visszajelzést kapjanak. Már eddig is minden, a környezetvédelemhez kapcsolódó jeles napról, a Víz világnapjáról, a Madarak, Fák napjáról, a Környezetvédelmi világnapról megemlékeztek. Alumínium hulladékgyűjtési akcióban országos elsők lettek.

Bárány Györgyné, a tagóvoda vezetője eredményesnek ítéli a 2006/2007-es nevelési évet. Ebben nagy szerepe van a megalapozott célokat kitűző pedagógiai prog-ramjuknak, az intézmény családias légkörének, az alkalmazottak egységes fellépésének. Persze a szülők odaadó segítsége, együttműködése nélkül mind-ez nem valósulhatott volna meg. A tárgyi feltételekről, fejlesztési lehetőségekről szólva elmondta jelmondatukat: "Sok kicsi sokra megy, és a kevésből valamit varázsolni". Nem adják fel pedagógiai céljaikat, hogy a gyerekeket családias környezetben és vidáman fejlesztve neveljék.

Mindezekről közvetve és közvetlenül is meggyőződhetnek azok, akik részt vesznek a Szent Anna utcai óvoda évzáróján.

2007. június 8.

Köszöntötték a pedagógusokat

Június 1-jén a Művelődési és Ifjúsági Házban Pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték a tanárokat, tanítókat, óvónőket és óvodapedagógusokat, valamint a város oktatási életében közreműködő dolgozókat.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta a pedagógusokat méltatva, hogy a tanítók és tanárok nem csupán oktatnak, nemcsak a tudás egy kis szeletét adják át, hanem viselkedést, kultúrát, szellemiséget is közvetítenek a gyermekek és a fiatalok felé, mely elősegíti a közösségbe illeszkedést. Véleménye szerint az oktatás, a pedagógia olyan ága a város életének, melytől a jövője függ, hiszen a pedagógusok hosszú éveken át generációkat nevelnek.

2007. június 8.

Alkoholizmus

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Két héttel ezelőtt írtunk arról, hogy az alkoholizmus kialakulásában milyen örök-lött és környezeti tényezők játszanak szerepet, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen fizikai és pszichikai hatást fejt ki az emberi szervezetre, hogy milyen betegségek alakulhatnak ki általa, illetve hogy hiánya milyen elvonási tüneteket indukálhat. Most az alkoholfüggőség kialakulásának folyamatáról, illetve az alkoholizmusról alkotott tévképzetekről szeretnénk néhány gondolatot közölni olvasóinkkal. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns adott felvilágosítást.

2007. június 8.

Egy legenda pillanatképekben

Vásári hangulat népi gyermekjátékokkal

Ismét országos színjátszó sikerről van szerencséje lapunknak beszámolni. Már több alkalommal írtunk az egyik városi középiskola, még pedig a Horváth Mihály Gimnázium diákjai által nyújtott szép teljesítményekről. Most azonban arról tudunk hírt adni, hogy Szentes egyik általános iskolájának tanulói is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak egy országos megmérettetésen, hiszen a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai 2. helyezést értek el egy országos versenyen, ahol ráadásul ők voltak a mezőny legfiatalabb tagjai.

2007. június 8.

Félig gyerek, félig felnőtt

Lola, a tini sztár nem fél, hogy kiég

Lola bátor lány: 1998-ban, tíz évesen az Atlétikai Európa-bajnokság megnyitóján 50 ezer ember előtt énekelte a Himnuszt. Sikeres is: az elmúlt két évben nagy karriert futott be, már négy slágere van, tavaly önmagát alakította a Barátok közt-ben, rajongótábora megszavazta neki a legjobb zenei előadónak járó BRAVO Otto- és a VIVA Comet-díjat, utóbbira idén is jelölt. És még csak most tölti be a 19. évét. A városi gyermeknap sztárvendégeként faggattuk.

2007. június 8.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

A hallgatói munkadíj utáni adózás

A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók nyári időszakban általában munkát vállalnak. Az így szerzett jövedelmek után járó adófizetési kötelezettséget meghatározza, hogy a hallgatói munkadíj: a felsőoktatásról szóló törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben akkreditált iskolai rendszerű első alap-, illetve mesterképzésben teljes idejű képzésben résztvevő, továbbá az első dr. képzésben résztvevő hallgató által annál a felsőoktatási intézménynél, amellyel hallgatói jogviszonyban áll, vagy az e felsőoktatási intézmény tulajdonában lévő ingatlanban székhellyel rendelkező cégnél, vagy olyan más cégnél, amelyben a felsőoktatási intézmény részesedéssel rendelkezik, illetve a MTA felsőoktatást és/vagy posztgraduális képzést is végző kutatóintézeténél a képesítési követelményekben meghatározott képzési ideje alatt végzett munkája ellenértékeként az említett intézménytől, illetve cégtől megszerzett bevétel.

2007. június 8.

Tóni bácsi konyhája

  • Gombás burgonyaleves
  • Petrezselymes tengeri hal
2007. június 8.

Százezer a jutalom

Százezer forintos díjat tűzött ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság annak a nyomravezetőnek, aki érdemleges információval tud szolgálni a Munkás utcai gyújtogatás ügyében. Mint ahogy azt lapunkban korábban megírtuk, ismeretlen személy(ek) május 16-ára virradóra felgyújtottak egy, a Munkás utcában lévő garázst, mely teljesen leégett a benne lévő személygépkocsival együtt. Aki olyan információval rendelkezik, amely a nyomozást jelentős mértékben segíti, az jelentkezzen telefonon a 63/561-310-es számon, vagy személyesen a szentesi rendőrkapitányságon.

Szegvár külterületén lévő TSZ lineár öntözőberendezésének a gerincvezetékét lopták el a tolvajok több, mint kétszáz méter hosszan még május 30-a előtt. A kár meghaladja a 150 ezer forintot.

Két üveg szeszesitallal a táskájában, fizetés nélkül szeretett volna a Tescoból távozni egy hölgy, ám a biztonsági őrök tetten érték a "szarkát". A tolvaj a kihallgatásakor beismerte, hogy március óta heti rendszerességgel lopott alkoholt az áruházból. A nő ellen üzletszerűen elkövetett lopás miatt folytatnak eljárást a helyi nyomozók.

Betörtek a Kossuth téri ún. görög sarokban lévő újságos pavilonba. A tettesek lefeszítették a lakatot, majd 300 ezer forint értékű dohányáruval távoztak a helyszínről.

Egy berekháti területen lévő kft. telephelyén is tolvajok jártak. A tettesek oxigénpalackot, gázpalackot, tűzoltókészüléket, tömlőket vittek magukkal mintegy 200 ezer forint értékben.

Újabb verekedés ügyében rendelt el nyomozást a rendőrség. Május 20-án, hajnali 3 óra körül egy helyi szórakozóhelyen keveredett szóváltásba egy fiatalember három másikkal. A vége a nagyobb társaság a söröző előtt úgy helyben hagyta az egyedül lévőt, hogy az nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A három fős társaság ellen csoportos garázdaság miatt folyik büntetőeljárás.

H.V.

2007. június 8.

Újabb siker Sankt Augustinban

Az immár 46. alkalommal megrendezett nemzetközi ifjúsági labdarúgó tornán újabb látványos sikert ért el Szentes ifjúsági fiú labdarúgó csapata. Több kategóriában folytak a küzdelmek. Mi a 18. életévet be nem töltött kategóriában voltunk érdekeltek.

2007. június 8.

Helytállás rövid kispaddal

Kosárlabda NB II

Véget ért a 2006/2007-es NB II-es kosárlabda bajnokság, amelyben városunkat a Szentesi Kosárlabda Club képviselte. A pontvadászat év végi bizonyítványát értekelve ültünk le Marossy Gyulával, a club elnökével.

2007. június 8.

Szórakozás a Ranch-on

A szentesi Árpád Lovas Egyesület és az IC Ranch szeretettel meghívja az érdeklődőket bemutatkozó nyílt napjára a Szentes, Alsórét 178. alá, az IC Ranch-ra, amely megközelíthető az ún. gázos kövesúton, az elkerülő úttól a Tisza felé kb. 800 méterre a jobb oldalon található.

A rendezvény június 10-én, vasárnap (várhatóan) 10-16 óráig tart.

Program: 10 óra: Megnyitó (tevékenységünk a western-lovaglás bemutatása lovasokkal és lovakkal), 11: Agility (kutyás ügyességi) és Dog Dance ("kutyás tánc") bemutató a Kecskeméti Sport és Kutyakiképzők által, 12: Ebédszünet (büfé: amerikai hot-doggal, palacsintával, más egytálételekkel, italokkal), 13: Westernlovas bemutató; díj- és akadálylovaglás, lasszózás, szabadidős western, 14: Trial kerékpáros akrobatikus, Nagy Henrik és Balla Zoltán bemutatásában, 15: A gyermekek, illetve a vállalkozó felnőttek kipróbálhatják a westernlovaglást, a westernlovak híresen kényelmes hátát, a lasszózást, a marhaterelést, stb.), 16: Linedance, country táncbemutató és részvétel vállalkozó kedvű, táncos lábú vendégeinknek. Közben: fogatos túrakocsikázás a környékén családoknak, gyermekeknek, lasszózás tanulása, lósimo-gatás, lovagolni nem tudóknak vezetgetés lóháton, country tánctanítás és táncolás, stb.) A részvétel díjtalan!

2007. június 8.

Rögbi NB I rájátszás

Június 9-én szombaton 17 órakor a Szentes az Ex-Yetik otthonában játszik bajnoki elődöntő mérkőzést. Az alapszakasz első helyezettje volt a Yetik csapata, akik jelentős játékerőt képviselnek, hiszen tavaly még az első osztályban játszottak. Az idei bajnokságban még csak egy vereségük volt, a Szentest ősszel 67-7-re, tavasszal 52-0-ra verték. Szóval nehéz lesz győzni, de az elhatározás megacélosítja a csapatot! A mérkőzés győztese a döntőbe jut, a vesztes a 3. helyért játszik, a másik elődöntő vesztesével, melyen a Pécs és a Szeged csap össze.
A finálé június 16-án lesz Szegeden az Etelka-sori SZEOL stadionban.

A programok délután 4 órától, előreláthatóan 8 óráig tartanak. Két rögbi mérkőzést lehet megtekinteni, ahol eldől a 2006/2007-es NB I-es magyar rögbi bajnokság végeredménye.

A szünetben tombola és műsor is szórakoztatja a közönséget.

Kellemes kikapcsolódásnak ígérkezik a rendezvény. A belépés a rendezvényre 4 óráig díjtalan! A döntő programja: 16 óra: rögbi mérkőzés az országos bajnokság 3. helyéért, 17:30 óra: szünet, 18 óra: rögbi mérkőzés az országos bajnokság 1. helyéért , 19:30 óra: szünet, 19:40: eredményhirdetés, 20 óra: Hooligans (élő koncert).

2007. június 8.

Nem hibáztak

A két hetes szünet után ismét győzelemmel örvendeztette meg lelkes szurkolóit a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. Az előző bajnoki fordulóban a mieink hazai pályán nyertek 2-1-re a Csanádpalota ellen, úgy, hogy 0-1-ről fordított Bozóki Zoltán együttese. A hátrányt az első félidő közepén Polyák találatával dolgozta le a Kinizsi, majd Hidas is eredményes volt. Így szünetben már nálunk volt az előny. A második negyvenöt percben mindkét kapu előtt adódott lehetőség, ám újabb gól már nem született, így Szentesen maradt a három pont. Mindez azt jelenti, hogy a Kinizsi őrzi hatodik helyét a táblázaton. Ezen a héten már a teljes keretnek vezényelheti a foglalkozásokat Bozóki edző, hazatértek ugyanis Sankt Augustinból azok a fiatalok is, akik az elmúlt héten a németországi városban léptek pályára. A Szentes legközelebb szombaton játszik Makón, ahová a győzelem reményében utaznak Páge-rék.

H. V.

2007. június 8.

Vásár a központban

Június első vasárnapján hagyományos népi vásár volt a Kossuth téren. Az első kirakodóvásárt 26 évvel ezelőtt rendezték meg. A múlt hétvégén több mint ötven kézműves kínálta áruját, még Székesfehérvárról és Szolnokról is jöttek mesterek.

A lenből készült textíliákat, a bőrből készült ékszereket, az iparművészeti ruhákat árusító sátrak sem hiányoztak a főtérről. A kürtőskalács, a pattogatott kukorica, a lufi és a különböző nyalánkságok most sem maradtak el a vásári hangulatból.

2007. június 8.

Úton a St. Jupát

Újra úton a St. Jupát SE legénysége. Mint azt Valkai Zsolt, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, három túrát terveznek az idén. Az elsőt közvetlenül a ballagások után indítják, ma még bizonytalan, hogy 17-én, vasárnap, avagy majd csak hétfőn kelnek útra. A közel 2200 kilométeresre tervezett kerékpártúrán a négy fős kiscsapat Aggteleknél hagyja el az országot. Szlovákiában a barlangok, a várak, no és maga a Tátra keltette fel a kíváncsiságukat.

- A szlovák és a lengyel határon létezik egy kis folyócska, a Donyec, annak van egy sziklás áttörése, azt szeretnénk megnézni, majd Zakopánénál lépnénk át a lengyel határt - mondja a túravezető. - Úgy tervezzük, hogy elmegyünk egészen Auschwitzig. Aztán átmegyünk Csehországba, és majd Szlovákián keresztül jövünk haza. A túra időtartama 21 nap.

Íme a csapat: Krakk Dávid, Dandé Dániel, Vincze Mihály és a kísérő Valkai Zsolt. Úgy tervezik, hogy napi 100 kilométert tesznek meg. Külön szállásuk nem lesz, sátoroznak. "Ez az, amin spórolni lehet - mondja Zsolt. - Napközben éli meg az ember a látványosságokat. A cél az, hogy lássunk is abból, amerre járunk, szeretnénk szétnézni a világban."

Utána a nyár közepén lesz majd egy rövidebb, 9 napos kerékpártúra, melyen a Szigetköz és a Fertő-tó környékét barangolnák be a St. Jupát tagjai. A nyár végén pedig a már hagyományos vízitúrát rendezik meg a Tiszán. Mint megtudtuk, a három programra egész évben zajlottak a felkészülések szárazon és vízen.

Természetesen beszámolnak majd a kirándulásokról. Majd egy élménybeszámolót is tartanak a végén.

(lovas)

2007. június 8.

Az OSC nyerte a párharcot

Berki András, a Szentesi VK férfi vízilabda csapatának vezetőedzője egyenlítést ígért az OSC elleni párharcban, melyben a találkozó előtt a fővárosiak vezettek 6-4-re a múlt szombati öszszecsapás előtt. A mester - és csapata - tartotta a szavát, hiszen 9-5-re, a korábbi mérkőzésekhez viszonyítva, nagy gólkülönbséggel győztek a mieink riválisuk ellen. A nyolc pontig tartó páros ütközet egy héttel ezelőtti felvonása a már megszokott forgatókönyv szerint alakult, mivel fej fej mellett haladtak a csapatok, egészen a harmadik negyed elejéig. Kifejezetten izgalmas volt az összecsapásnak nyugodt szívvel nevezhető találkozó, annál is inkább, mert a második negyedben előbb Németh Dánielt rúgásért, később az ex-szentesi Ibolya Tamást hasonlóan durva szabálytalanságért végleg, cserével állították ki a játékvezetők. A harmadik negyed végén vezetett először két góllal a Szentes, sőt mivel az utolsó játékrészben a vendégek képtelenek voltak bevenni a káprázatosan védő, Horváth Tamás kapuját, ezért a különbség négy gól lett a végére. Berki András szerint döntő volt, hogy az emberhátrányos védekezést jól oldották meg, míg az emberelőnyös helyzeteket viszonylag jól használták ki. Az sem volt mellékes, hogy a hazai közönség előtt mindenképpen bizonyítani szerettek volna, ami sikerült is. A védekezésben új felállást próbáltak ki, ami bevált, erre minden bizonnyal a szerdai, mindent eldöntő találkozón már felkészülnek az OSC játékosai. A kérdés az volt, hogy erre milyen válaszlépést tudnak tenni a mieink. Sajnos a bravúr nem sikerült, az OSC hozta az otthoni mérkőzését 8-5 arányban, így eldőlt, hogy a két gárda öt mérkőzéses viadalát a budapestiek nyerték. Berki edző szerint saját hibáink miatt vesztettünk szerdán. Folytatás a 11-12. helyért a Neptun ellen.

H. V.

2007. június 8.

Családi események

Született: Czibolya Csabának és Balázsa Krisztinának (Brusznyai stny. 13.) Kevin, Nagy Árpádnak és Szabó Erzsébetnek (Dr. Berényi u. 51.) Gergő, Varga Róbertnek és Tatár Szilviának (Nagyhegy 352/A) Szabolcs, Lázár Ferencnek és Berta Bettinának (Csongrád, Tulipán u. 9.) Kevin Krisztofer, Lekrinszki Péternek és Kovács Mártának (Csongrád, Raisio u. 1.) Péter, Justin Zenobnak és Rácz Tímeának (Csongrád, Öregvár u. 24/1.) Adrián nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Fodor Mihály (Derzsi K. J. u. 15.) és Berezvai Andrea (Gergely u. 35.), Kiss Sándor és Kunszeri Márta (Bp., Erzsébet királyné útja 70.).

Elhunyt: Nana Ferenc (Hétvezér u. 13.), Pataki Ferenc (Rozgonyi u. 7.), Bubori Sándor (Nagynyomás 117.), Szabó Lászlóné Sági Ilona (Csongrád, József A. u. 30.), Deák Sándorné Szemerédi Ilona (Csongrád, Jegenye u. 27/A).