2007. június 8.

Félig gyerek, félig felnőtt

Lola, a tini sztár nem fél, hogy kiég

Lola bátor lány: 1998-ban, tíz évesen az Atlétikai Európa-bajnokság megnyitóján 50 ezer ember előtt énekelte a Himnuszt. Sikeres is: az elmúlt két évben nagy karriert futott be, már négy slágere van, tavaly önmagát alakította a Barátok közt-ben, rajongótábora megszavazta neki a legjobb zenei előadónak járó BRAVO Otto- és a VIVA Comet-díjat, utóbbira idén is jelölt. És még csak most tölti be a 19. évét. A városi gyermeknap sztárvendégeként faggattuk.

- Korán lettél felnőtt, ráadásul önszántadból, hiszen külön költöztél.

- Már majdnem 18 voltam, s azért rajtam kívül vannak még páran, akik már 14 éves koruktól nem élnek otthon, mert például kollégiumba költöznek. Nem azt mondom, hogy nekem ez így jó, mert sokkal több problémám van, de magam oszthatom be az időmet.

-Szoktál gyerekesen viselkedni?

-Azt mondják, olyan vagyok, mint egy ötéves, máskor pedig, mint egy húsz éves. A saját korosztályomnak nem hiszem, hogy megfelelnék. Gyerekesen viselkedem, amikor sokat nevetek és össze-vissza beszélek, de szórakoztatónak találja a környezetem. Legutóbb például ásványvizes flakonnal gitároztam.

-Nem gondolod, hogy túl fiatalon kerültél a zeneiparba?

-Előnye, hogy sok dolgot megtanultam 13-14 évesen, amit a felnőtt előadóknak első színpadra lépésükkor kell elsajátítaniuk. Én fiatalabbként gyorsabban tanultam és könynyebben formálódtam.

Hátránya talán, hogy most leszek 19, s azt gondolhatják rólam, még 10 év, és kiégek. Szerintem viszont nem így lesz, egyelőre legalábbis nagyon élvezem.

-És a sztáréletet?

-Vannak olyan napjaim, melyek olyanok, mint a velem egykorúaké, de fontos elmondanom, hogy legtöbbször nem a saját korosztályommal vagyok, illetve teljesen más a programom, mint a többieké: nem kell suliba mennem, helyette fellépésekre visz a menedzserem, interjúkat készítenek velem. Nem sok érdekes dolog történik, mert én ezt már mind megszoktam.

- A korosztályod most érettségizik.

-Az érettségit elhalasztottam, angolból az emelt szintűt már két éve megcsináltam, a többi jövőre marad. Most énekelek, szeptemberben majd tanulok.

-Apropó, angol! Lola néven bemutatkozva először egy nemzetközi eseményre pályáztál.

-Az Eurovíziós Dalverseny magyarországi elődöntőjén tűntem fel, és első dalommal rögtön ötödik lettem négy ismert együttes mögött. Ez olyan lökést adott, ahonnan már tovább lehetett lépni.

-Új lemezed címadó dalában azt hirdeted: Élj a mának! Foglalkoztat a jövőd is?

-Attól függ, hogy nézzük. Most nem akarok a jövőmön gondolkodni. A nyár a fellépések mellett arra való, hogy kicsit kiengedjek, bulizhassak, úgyhogy most nem akarom olyan komolyan venni az életet. Távolabbi jövő? Most jelent meg a 2. lemezem, remélem, lesz 3. is. Aztán majd jön a továbbtanulás. Színházzal szeretnék foglalkozni, úgyhogy ilyen suliba kellene mennem.

Darók József