2007. június 8.

Az ifjúság helyzete

A képviselők borúsnak látják

A képviselő-testület májusi ülésén tárgyalta a gyermekvédelmi törvényből adódó önkormányzati feladatokról szóló beszámolót. Az anyag tartalmazza a hatósági feladatokat, tehát a pénzbeli és természetbeni ellátásokat, a jegyzői gyámhatóságot. A legnagyobb része a gyermekjóléti szolgálat és jelzőrendszer munkájáról szól. A beszámolót - mint minden évben - megelőzi egy gyermekvédelmi konferencia, melyet idén március 29-én tartottak. A testület elé került anyag a tanácskozás és a jelzőrendszer tapasztalatait, az ott elhangzott javaslatokat öszszegzi.

A felsorolt problémák között említi az előterjesztés például azt, hogy kevés a gyógytornász, vagy hogy nagy szükség lenne család-terapeutákra a városban. (Jelenleg egy házaspár dolgozik ingyen a családsegítő központban.)

Az anyag tárgyalásakor Kozák János (Fidesz) örömét fejezte ki amiatt, hogy 2006-ban - hosszú idő után - a 0-3 éves korosztály esetében növekedés mutatkozik. Dr. Gyenes Ágota (Fidesz) ismét felvetette a bölcsőde ügyét. Lehet-e bővíteni? - kérdezte, majd kifejtette, hogy az intézmény nyári nyitva tartására is igény lenne. Antal Balázs Tibor (Fidesz) azt olvasta ki az anyagból, hogy a középiskolai kollégiumban drogot fogyasztanak a fiatalok. Hogyan lehet azt értelmezni? - érdeklődött a képviselő.

Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője válaszában kitért arra, hogy a bölcsőde korábban 60 férőhelyes volt. 2006-ban megkapták a bővítésről szóló engedélyt. Január 1-je után nőtt a férőhelyek száma, az intézmény jelenleg 70 kisgyereket tud befogadni. Pályázati lehetőséggel megpróbálják tovább bővíteni. A nyári zárással kapcsolatban az osztályvezető elmondta, hogy a bölcsőde minden évben 1 hónapig, a tisztasági meszelés idején zárva tart. Ma már igény van az állandó nyitva tartásra, mondta. A megoldás: felerészben meszelnek, az intézmény másik felében gyerekeket fogadnak. A felvetett drogfogyasztással kapcsolatban kijelentette: az egy rendőrségi beszámolóból való, és nem lehet a kollégiumra általánosítani. Az intézmény jól működik, inkább az épülettel vannak gondjaik, a legnagyobb problémát a vizesblokk felújítása jelenti.

Móra József (MSZP) elgondolkodtatónak tartotta azt a tényt, hogy 2006. december 31-én 340 veszélyeztetett kiskorút tartottak nyílván a városban. A 18 éven aluliaknak ez 5,7 százaléka, száz gyerek közül közel 6. A képviselő fel is sorolta az okokat. Íme: környezeti, magatartási okok, alkoholizmus, szenvedélybetegség, bántalmazás, testi-fizikai elhanyagoltság. Aztán felvetette a kérdést: a városban élő felnőttek csak ennyire tartoznak felelősséggel gyermekeik iránt!? Pozitívumként említette, hogy a felügyeleti szervek a gyermekvédelmi intézmények szakmai tevékenységét 2006-ban kimagaslóan jónak értékelték. Mint mondta, a szülőknek jobban oda kell figyelni gyermekeikre.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület) szólt arról, hogy a Ter-ney Béla Középiskolai Kollégiumban sok más feladaton felül közösségi nevelés folyik. Elhangzott: milyen rettenetes állapotban van az épület. A képviselőasszony kijelentette: a művelődési és oktatási bizottság is meg fogja nézni, és javaslatot tesz majd a helyzet javítására. Gond az is, hogy az intézményben nincs közösségi tér. Mint mondta, elmehet a gyerek sportolni, de ha ahhoz nincs kedve, helyette inkább egy irodalmi estre szeretne beülni a társaival, vagy gitározni, énekelgetni, társasjátékot játszani, egyszóval közösségi életet élni egy adott helyiségben, erre nincs lehetősége. "A drog, az alkoholizmus esetében sajnos olyan társadalmi problémáról van szó, amit helyileg nem tudunk megoldani. Lehet, hogy létező dolgokról beszélünk, de általánosítani nem szabad, nem is szentesi specialitás az egész. Azon dolgozunk, hogy valamilyen megoldást találjunk, és javítsunk a helyzeten" - mondta a képviselőasszony.

Dr. Gyenes Ágota szívesen olvasta volna az anyagban az iskolaorvosok véleményét például a drogfogyasztással kapcsolatban. Ők hogyan látják? Mik a tapasztalataik? - kérdezte. Dr. Rébeli Szabó Tamás (Fidesz) javasolta, hogy a gyermeknapon a strandfürdőt ingyen látogathassák a kicsik. Azt kérte, hogy a bölcsőde melletti területet szerezze meg a város. Mint mondta: szükség lesz rá a jövőben.

Kozák János (Fidesz) tényeket sorolt a beszámolóból: nagyfokú a gyermekek elhanyagolása, nagy problémát jelent a szegénység, a munkanélküliség, általánosan tapasztalják a tanulási és magatartási zavarral küszködő gyermekek számának növekedését, megszaporodtak a családban a gyermekbántalmazások, gyakoribbak a lopások, verések, zsarolások, fenyegetések, megfélemlítések száma. Az elmúlt évekhez képest több rendőri ügyben érintettek a tanulók a felső tagozatban. Egyre nagyobb problémát jelent a lógás, csavargás, cigarettázás, és játéktermek látogatása, az alkoholfogyasztás a szülők és nagyobb gyerekek részéről egyaránt. Mindez az egyre kevesebb pénzből, a nehéz anyagi körülményekből, a munkanélküliségből, a munkahelyek hiányából fakad - véleményezte a képviselő. Továbbmenve az anyagban van egy olyan megállapítás, hogy sok tanuló azért hiányzik, mert dolgozik. Milyen időket élünk? Újra eljött a Twist Olivérek kora, hogy a gyerekek dolgozni kényszerülnek tanulás helyett? - kérdezte a képviselő. Olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, mondta, amelyik a munkahelyek teremtését segíti elő, és nem a munkahelyek megszűnését ösztönzi. Felhívta a figyelmet arra, hogy a középiskolák WC-iben is ellenőrizni kell a diákokat, hogy fogyasztanak-e drogot.

Horváth István (Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület) hozzátette: két év alatt 220-230 fővel csökkent a 18 év alatti népessége a városnak. Igaz ugyan, hogy a születések számának csökkenése megtorpant, de szkeptikus azzal kapcsolatban, ha a csökkenés folytatódik, tíz év múlva a város lélekszáma közel 25 ezer lesz. Nem tuja, mi lesz a vonzerő, ami itt tartja majd a fiatalokat, ha a gazdasági feltételek fejlesztésére 3 százalékot, azaz 100-120 millió forintot szándékozik költeni 2007-ben a város.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő öszszegezve az elhangzottakat elmondta: az anyag kendőzetlenül tárta a képviselők elé a problémákat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkáját mindenkinek el kell végeznie. Könnyű azt mondani: ezt vagy azt kéne csinálni - másnak. De vajon felteszszük-e magunknak a kérdést: én megtettem-e mindent annak érdekében, hogy a felvetett problémák ne forduljanak elő?

Lovas József