2007. június 8.

Átkelés percek alatt a Tiszán

Három héten át gyakorlatoztak a hidászok

Nemrég a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj hídépítői három héten keresztül gyakorlatoztak a Tisza Szenteshez közeli szakaszán. A honvédségi kiképzés egyik eredménye az volt, hogy az alegység katonái egy 146 méteres pontonhidat szereltek össze a tiszai strand mellett május 31-én.

A gyakorlaton résztvevő alegység közel 50 katonája - tehát mindazok, akik aznap nem voltak különböző laktanyai szolgálatra beosztva - együtt dolgoztak, hogy öszszehangolt munkájuk révén felállítsák az előre megépített 22 hídrészből álló, 60 tonna teherbírású PMP pontonhidat. Mintegy 20 percnyi precíz munka után 10 óra 34 perckor az először két részből álló hidat összekapcsolták (hídzár), ezzel új, időleges átkelési lehetőséget biztosítva a katonai járműveknek a folyó városunkhoz közeli szakaszán.

Majd kezdetét vette a hídpróba, ahol a sofőrök gyakorlás kép a legújabb Rába, illetve a talán legrégebbi típusnak számító KRAZ teherautókat vezették át egymás után az időlegesen felállított hídon. Ez néhány embernek jó gyakorlási lehetőségnek, sokaknak pedig új feladatnak számított, hiszen a jelen lévő katonák közül voltak olyanok is, akik először irányították a katonai gépjárműveket egy pontonhídon. A felállított átkelőhely pedig "bírta a kiképzést", úgy, ahogyan a katonák is, akik egy órával később megkezdték a híd szétszerelését, majd a híd mellett felsorakozó tolóhajókkal kettéválasztották a szétkapcsolt "építményt". Néhány száz méterrel arrébb pedig kikötötték a partszakaszhoz, és darabjaira bontották a több tonnás monstrumot.

Lapunk kérdésére Polónyi Tibor hadnagy, hídparancsnok elmondta, hogy Magyarországon már csak a szentesiek építenek pontonhidakat, s ők lesznek azok is, akik a Red Bull Air Race-en összeszerelik majd a kompokat. Az árvízi mentést is segítették munkájukkal, s a homokzsákok szállításával.

A szentesiek emellett katonai temetéseken vesznek részt, de a különböző rendezvények biztosítása is a feladataik közé tartozik. Körülbelül minden hónapra jut egy bemutató, ezen kívül pedig téli és nyári igénybevételre való felkészüléssel, lövészettel, különböző laktanyai szolgálattokkal is foglalatoskodnak. Azonban akkor sem esnek kétségbe, ha járműveik közül egy-egy meghibásodik, hiszen maguk is aktívan közreműködnek a gépjárművek javításában és karbantartásában.

CS.L.