2007. június 8.

A Rádió Szentes nem "bűnbak"

A helyi közvélemény megnyerésére a Szentesi Élet múlt heti számában a lap megbízott felelős szerkesztője, Lovas József egy S.O.S. jellegű cikket jelentetett meg. Ennek témája az újságot fenyegető állítólagos "bekebelezési" veszély elhárítására, amely szerinte a Rádió Szentestől és személy szerint annak vezetőjétől ered.

Az írás szubjektív elfogultságaival nem kívánok foglalkozni, csak azokkal a tényekkel, melynek nem nézett utána a cikk írója. Bármilyen probléma megoldásában nem a "bűnbak" megtalálása a lényeg, hanem az okok és a tények tárgyilagos bemutatása.

Ha a Szentesi Élettől a fenntartók gazdálkodási meggondolásból akarnak menekülni - mivel nem törvényszerű, hogy minden lap veszteséget termeljen - akkor ezt tőlük kell megkérdezni, velük kell megtárgyalni és nem kell bevonni a polémiába a Rádió Szentest.

Megjegyzem, mindkét sajtóorgánum tulajdonos-kiadója a Szentes Város Képviselő-testülete.

Olvasottság, példányszám, színvonal, lapárbevétel napjainkban megkerülhetetlen feladat a Szentesi Élet számára is. Tehát ez elsősorban gazdálkodási és nem "függetlenségi" kérdés.

A működési feltételek természetesen a Rádió Szentesre is kőkeményen vonatkoznak, és itt szeretném helyreigazítani a városi hetilap laza megállapítását a rádió hallgatottságával kapcsolatban. Nos, a világon mindenütt, így Szentesen is a hallgatottság egyik legfontosabb mértékjelzője, hogy a cégek, vállalkozók, stb. hányan, milyen gyakorisággal hirdetnek a rádióban, hogy a reklámok és reklámműsorok megrendelői miként veszik igénybe ezt a szolgáltatást. A Rádió Szentes Kht. reklámbevétele 2006-ban közel 50 százalékkal haladta meg az azt megelőző évit, ami ugyancsak magasabb volt 20 százalékkal a 2004. évi bevételnél. Ennek fényében rendkívül kétséges Lovas József megbízott felelős szerkesztő megjegyzése, hogy néhány cégnek elszomorító tapasztalata van a rádió hallgatottságát illetően. Inkább az a szomorú, hogy egyes kijelentéseket nem előzi meg a valósággal való azonosításuk.

Besenyei Gábor
megbízott stúdióvezető