2007. június 8.

Alkoholizmus

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

Két héttel ezelőtt írtunk arról, hogy az alkoholizmus kialakulásában milyen örök-lött és környezeti tényezők játszanak szerepet, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen fizikai és pszichikai hatást fejt ki az emberi szervezetre, hogy milyen betegségek alakulhatnak ki általa, illetve hogy hiánya milyen elvonási tüneteket indukálhat. Most az alkoholfüggőség kialakulásának folyamatáról, illetve az alkoholizmusról alkotott tévképzetekről szeretnénk néhány gondolatot közölni olvasóinkkal. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns adott felvilágosítást.

Az alkoholista ember a betegség kialakulásának első időszakában főként pszichés indíttatású vágyat érez az alkohol elfogyasztására, amelyet még nem nevezhetünk függőségnek, de vigyázni kell vele, hiszen ebből az állapotból hamar kialakulhat. Az ilyenkor elfogyasztott szeszes italok mennyisége nem feltétlenül akkora, ami nagyobb fokú egészségkárosító hatást fejtene ki. Azonban vannak olyan emberek is, akiknél már az első lerészegedés elég ahhoz, hogy beinduljon a kontrollvesztéses öngyógyítási folyamat, ami végül alkoholizmushoz vezet. A kérdés az minden esetben, hogy beindult-e az önkontroll elvesztése, és az alkoholprobléma tagadása. Ezt követően a beteg szeszesital fogyasztásának a mértéke fokozottan növekedni kezd, hiszen egyre nagyobb mennyiségű alkoholt kell meginnia ahhoz, hogy elérje a kívánt mértékű "kellemes állapotot".

A betegség felismerése után mikor lehet elkezdeni a kezelést? Csak akkor, ha a beteg maga is hajlandó szembe nézni függőségével, és akar azon változtatni. Sokszor azonban a környezet is részese a súlyos állapot tagadásának, melyet az alkoholizmusról alkotott tévképzetek csak alátámasztanak. Az emberek általában azt gondolják, hogy az alkoholbetegek mindig, azaz minden nap nagy mennyiségű szeszesitalt fogyasztanak, hogy sokat költenek az alkoholra, hogy nincsen munkájuk, családjuk elfordult tőlük, s agresszíven viselkednek. Ezzel ellentétben az alkoholisták nem feltétlenül fogyasztanak nagy mennyiségű alkoholt, s nem minden nap. Nem mindegyikük iszsza le magát a részegségig, sokan hetekig absztinensek maradnak, dolgoznak, s nem erőszakosak.

Néhány dolog azonban bizonyos: Az alkoholizmus egy betegség, amit gyógyítani lehet. Gyógyítása azonban nem szégyen, hanem szükséges dolog. A kezelést minél hamarabb kell elkezdeni, nem szabad vele várni. S azzal is tisztában kell lenni, hogy minden ivás alkoholizmus, ami valamilyen nehézséget okoz. Minden életkorban jelentkezhet, nemcsak az idősebb korosztályra, hanem a fiatalabbakra is jellemző lehet. Főleg most, amikor Szentesen a Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) által a 13-18 évesek között végzett 2004-es felmérések alapján elmondható, hogy a diákok döntő többsége rendszeresen fogyaszt alkoholt. A megkérdezett iskolások 11 százaléka került már alkohol hatására veszekedésbe, 6 százalékuk dulakodásba, 7,3 százalékuknak volt már balesete, tizedüket lopták már meg befolyásoltság alatt, 4,2 százalékuknak volt rendőrökkel problémája, 10 százalékuk lett bűncselekmény áldozata. Sokuknak volt szexuális kapcsolata alkoholos állapotban, s többen mondták el magukról, hogy nem kívánt terhességük is lett egy átbulizott éjszaka után, ahol nagy mennyiségű szeszesitalt fogyasztottak. A százalékos adatok kialakulásában pedig döntő szerepet töltenek be a vendéglátó egységek, szórakozóhelyek, hiszen a jogszabályi tiltás ellenére kiszolgálják a 18 éven aluli fiatalokat, s ezzel helyet biztosítanak az ifjúság legelterjedtebb alkoholfogyasztási szokásának.

Bővebb információt kaphatnak és levelezhetnek: www.szentesdrogamb.hu

Cseh-Lakos