2007. június 8.

Köszöntötték a pedagógusokat

Június 1-jén a Művelődési és Ifjúsági Házban Pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték a tanárokat, tanítókat, óvónőket és óvodapedagógusokat, valamint a város oktatási életében közreműködő dolgozókat.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta a pedagógusokat méltatva, hogy a tanítók és tanárok nem csupán oktatnak, nemcsak a tudás egy kis szeletét adják át, hanem viselkedést, kultúrát, szellemiséget is közvetítenek a gyermekek és a fiatalok felé, mely elősegíti a közösségbe illeszkedést. Véleménye szerint az oktatás, a pedagógia olyan ága a város életének, melytől a jövője függ, hiszen a pedagógusok hosszú éveken át generációkat nevelnek. A polgármester azt is elmondta, hogy néhány napja, amikor a Petőfi Sándor Általános Iskola ének-zene tagozatának 50. évfordulóján volt alkalma a tagozatról szólni, akkor gondolatai visszaszálltak emlékeihez. Eszébe jutott az az időszak, amikor megtanult ülni, viselkedni. Visszaemlékezett tanáraira, akik segítették az életben és a kultúrában való eligazodást. Majd megköszönve ezeket az emlékeket hozzátette, hogy a tanári hivatás éjféltől éjfélig tart, tehát a nap 24 órájában. Akik ezt választották, azok sohasem tudnak kilépni belőle. Sem akkor, mikor befejeződik az aznapi tanítás, s hazamennek, sem akkor, amikor nyugdíjba vonulnak. Akkor is így van ez, ha a tanárok nem érzik mindig úgy, hogy a pedagógus társadalmat megbecsülik, akár anyagi, akár erkölcsi tekintetben.

Ünnepi beszéde végén Szirbik Imre azt kívánta, hogy a vakáció okozzon feltöltődést minden tanárnak, hogy legyen idő az el nem olvasott könyvek, az el nem hangzott beszélgetések, s a meg nem történt találkozások bepótlására. Majd a város és - több gyermekes apukaként - a szülők nevében is megköszönte a pedagógusok munkáját.

A jelen lévők ezt követően meghallgathatták Handel Allegrettoját marimbán Bereczky Zsolt előadásában, majd Mécs Lászlónak A királyfi három bánata című verse hangzott el Szalay Róbert (Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola) tolmácsolásában, végül pedig Takács Gabriella tanárnő adta elő fuvolán Popp Orosz cigánytánc című művét. A darabot Mészárosné Suha Csilla tanárnő kísérte zongorán.

A kitüntetéseket és elismeréseket Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos alpolgármester,
valamint Elek Sándor a Pedagógus Szakszervezet Csongrád Megyei Bizottságának titkára adta át.

Vasdiplomások: dr. Imre Ernőné sz. Zanka Irén, Gansperger Jánosné sz. Mátéffy Edith, Kónyi Sándor.

Aranydiplomások: Mészáros Júlia, Tóth Jánosné sz. Kincses Klára, Földi Vilmos József, Keresztes Nagy Imréné sz. Farkas Katalin, dr. Kovalovszki Lajosné sz. Jármai Magdolna, Lakatos Zoltánné sz. Miskolczi Julianna, Oltyán Lajos, Antal Istvánné sz. Békési Aranka, Bugner Irén, Forgó Istvánné sz. Böde Ida, dr. Szucsán Sándorné sz. Rozgonyi Rozália.

Címzetes óvodavezetői és igazgatói cím adományozásának keretein belül Pedagógus Szolgáltai Emlékérmet kapott: Csatlós Péterné a Felsőpárti ÓMK. Körzeti veze-tőóvónője, Garai Ferencné az Apponyi Téri ÓMK. Körzeti vezetőóvónője, Szűcs Lajos alpolgármester, Feketéné Moldován Mária az Apponyi Téri ÓMK. Bocskai Utcai Tagóvodájának óvodapeadagógusa, Orosz Lászlóné a Kossuth Utcai ÓMK. Kajáni Tagóvoda óvodapedagógusa, dr. Kása Sándorné a Köztársaság Utcai ÓMK. Dr. Mátéffy F. Utcai Tagóvoda óvodapedagógus, Szilágyi Antalné a Deák Ferenc Általános Iskola tanítónője, Nagy Miklósné a Gróf Széchenyi István Általános Iskola tanítónője, Ambrus Erzsébet a Klauzál Gábor Általános Iskola matematika-kémia szakos tanára, Justinné Tóth Zsuzsanna a Klauzál Gábor Általános Iskola rajz-földrajz szakos tanára, Baranyi Zoltánné a Koszta József Általános Iskola tanítónője, dr. Hobot Lászlóné a Koszta József Általános Iskola tanítónője, Kozák Lászlóné a Koszta József Általános Iskola tanítónője, Hering Ferencné a Petőfi Sándor Általános Iskola tanítónője, Takács Pálné a Petőfi Sándor Általános Iskola történelem-ének-zene szakos tanára, Nehéz István a Petőfi Sándor Általános Iskola matematika-fizika szakos tanára, Sipos Elekné a Pedagógiai Szakszolgálat logopédusa, Demeter Ibolya a Terney Béla Középiskolai Kollégium nevelőtanára, Bottyánné Tóth Ildikó a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola történelem-orosz és népművelő-könyvtár szakos tanára, Cseuz László a Horváth Mihály Gimnázium testnevelés szakos tanára, Toókos Ferenc a Horváth Mihály Gimnázium matematika-informatika szakos tanára, Kibicher László a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola fizika szakos tanára.

Kimagasló pedagógia munkája elismeréseként Csorba Lászlóné, a Deák Ferenc Általános Iskola igazgatóhelyettese főtanácsosi, Dékány Gyuláné, a Köztársaság U-i Óvoda óvodapedagógusa tanácsosi címet kapott.

A szentesi Nagytemplomi Református Egyházközség Igazgató Tanácsa főtanácsosi cím adományozásában részesítette a Kiss Bálint Református Általános Iskolában Karikó-Tóth Tibor igazgatót, valamint Horváth József tanárt.

Városi elismerést vehettek át: Takács Józsefné óvodapedagógus (Rákóczi Utcai Óvoda), Dömsödi Eszter tanárnő (Deák Ferenc Általános Iskola), dr. Czakó Tamásné tanárnő (Koszta József Általános Iskola), Nehéz Istvánné tanítónő (Petőfi Sándor Általános Iskola), Forrainé Garai Sz. Julianna tanítónő (Kiss Bálint Református Általános Iskola), Gémes Anna tanárnő (Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola), Cseuz László tanár (Horváth Mihály Gimnázium), Váczi József-né technikai dolgozó (Gróf Széchenyi István Általános Iskola).

Az Eötvös József Emlékérem Arany Fokozatú kitüntetését Bakai Lászlóné a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola gazdasági igazgatóhelyettese és Feketéné Moldo-ván Mária a Bocskai Utcai Óvoda óvodapedagógusa vehette át.

Az Eötvös József Emlékérem Ezüst fokozatú kitüntetését kapta: Hidvégi Ferencné nyugdíjas pedagógus.

Az Eötvös József Emlékérem Bronz fokozatú kitüntetését öten vehették át: Dobó Józsefné nyugdíjas pedagógus, Hering Ferencné tanítónő (Petőfi Sándor Általános Iskola), Kenderesi Mariann tanárnő (Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola), Zoltai Sarolta tanárnő (Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola), Váczi Zsoltné gyógypedagógus (Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon).

Cs. I.