2007. június 8.

Egy legenda pillanatképekben

Vásári hangulat népi gyermekjátékokkal

Ismét országos színjátszó sikerről van szerencséje lapunknak beszámolni. Már több alkalommal írtunk az egyik városi középiskola, még pedig a Horváth Mihály Gimnázium diákjai által nyújtott szép teljesítményekről. Most azonban arról tudunk hírt adni, hogy Szentes egyik általános iskolájának tanulói is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak egy országos megmérettetésen, hiszen a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai 2. helyezést értek el egy országos versenyen, ahol ráadásul ők voltak a mezőny legfiatalabb tagjai.

A versenykiírásban foglaltak miatt 32-ről 24 fősre csökkent csapat május 15-én Sárospatakra utazott, hogy a Szent Erzsébet Rózsája Amatőr Színjátszó Fesztiválon szerepeljen Hol jártál Szent Erzsébet? című darabjával. Olyan legenda-feldolgozással kellett készülniük, ami illeszkedik a vásári hangulathoz, s amit szívesen néznek az emberek. Ők a népi gyermekjáték műfaját választották előadásuk alapjául, s különböző körjátékokkal, dalokkal kötötték össze, illetve varázsolták összefüggővé a sokak által ismert Szent Erzsébet legenda pillanatképeit. S hogy méginkább fokozzák a színházi élményt, még tökéletesebbé tegyék a színpadképet - melyet egyébként a zsűri külön kiemelt a darab értékelésekor - különböző énekekkel, hangszeres kísérettel és népi játékokkal is készültek a 20 perces produkcióban.

A díszletekre, a kosztümökre és a különböző kellékekre is figyelmet fordítottak, hiszen azokat is az iskolában tanuló diákok ügyes kezei készítették el rajzszakkörön és technika órán. Az amatőr színjátszók még arra is ügyeltek, hogy a kor divatjához illeszkedő népi ruhákban lépjenek fel a színpadra, mely alapján a nézők közül sokan azt hitték, hogy "ez a szentesi népi viselet". Elmondták azt is, hogy különösen élvezték, mikor az utcán is viselhették ezeket a színpadon használt ruhadarabokat, hiszen sokan megfordultak utánuk, s megcsodálták őket.

Arra a kérdésre, hogy hogyan készültek a színdarabot rendező Szűcs Klára tanítónő adta meg a választ. Szeptember elejétől kutatták, hogy milyen népi gyermekjátékok illenek leginkább a darabhoz, majd akik kedvet éreztek a szerepléshez, azok jelentkeztek. Csak ezután kezdődött el a színpadi munka, melyben a dramaturgia kialakításából és a rendezésből a gyermekek maguk is kivették a részüket. Novemberre elkészült a mű, melyet először Erzsébet nap alkalmából adtak elő közönségüknek, majd nem sokkal a sárospataki fesztivál előtt megismételtek.

A szereplők bevallása szerint nagyon élvezték a közös munkát, hiszen ők is beleszólhattak a rendezésbe, s olyan körjátékokat, sürgőket és forgókat választottak, amelyeket a tanítási órák közben maguk is szívesen játszanak. Volt olyan is, akinek emellett az tetszett a leginkább, hogy sok ember előtt szerepelhettek, illetve más emberek bőrébe bújhattak.

Cseh-Lakos