2007. június 8.

Iskolai szűrővizsgálatok

Kifizetik-e a pedagógust?

Tájékoztatót fogadott el a képviselő-testület májusi ülésén a gyermekvédelmi törvényből adódó önkormányzati feladatokról. Az előterjesztés vitájában Antal Balázs Tibor (Fidesz) a következőket olvasta ki az anyagból: "Problémaként jelezték az egészségügyben dolgozó szakemberek, hogy nem engedték el a gyermekeket az iskolából szűrővizsgálatra." Mindez a gyermekvédelmi tanácskozáson derült ki. A képviselő akképpen értelmezte a dolgot: az esetben nem fizetik ki a tanárnak az óradíjat.

Szűcs Lajos alpolgármester (SZDSZ) véleménye szerint egy órát simán be lehet hozni az iskolaévben. Kijelentette: nem lehet pénzkérdés az, hogy a pedagógus kap-e érte anyagi juttatást vagy sem, hiszen a megelőzés sokkal olcsóbb, mint utána valamilyen betegséggel kezelni és ápolni valakit. Az a szerencsésebb, ha a pedagógus a délelőtti órákban kíséri el a tanulókat. Így végig a gyerekekkel van.

Móra József (MSZP) elmondta, nagyon csodálkozik azon, hogy a pedagógus hivatás ide jutott: ha nem fizetik ki, nem viszi el a gyerekeket szűrővizsgálatra. És ezt az iskolai testületben szó nélkül hagyják! - fortyant fel a képviselő.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület) a pedagógusok védelmében is néhány gondolatot fűzött az elhangzottakhoz. Elmondta: a közoktatási törvény szerint új elszámolási rendszer működik az iskolában. Van egy kötelezően elvárható óramennyiség, kéthavi időkeretben, és hogy ha azt teljesíti a tanár, akkor megkapja a fizetését, ha valami oknál fogva nem teljesítette, azt levonják tőle. "Például földrajzórán el kell vinni a gyerekeket szűrésre - folytatta a képviselőasszony -, de a fenntartó nem adta a hozzájárulását ahhoz, hogy az intézményvezető lehetővé tegye hivatalosan, hogy elviheti. Ha hivatalosan azt mondjuk, hogy szűrés volt, és nem földrajzóra, akkor hiába dolgozott, a pedagógus elveszti azt az órát. Az lenne a javaslatom: "Ne suba alatt kelljen az iskolaigazgatóknak engedélyezni a szűrést. Mondja ki a képviselő-testület, mint fenntartó, hogy hozzájárult, ezért a pedagógust ne érje sérelem. Ne kerüljön tőle levonásra bér."

Dr. Gyenes Ágota (Fidesz) kijelentette: nem sokáig fognak arról vitatkozni, hogy elviszi-e a pedagógus szűrővizsgálatra a gyerekeket vagy sem. Addig fogja elvinni, amíg az orvos ingyen és bérmentve vállalja a szűrővizsgálatok elvégzését. Merthogy erre a mai magyar társadalombiztosításban nincs finanszírozás, pontosabban nagy részben megszüntették a vizsgálatok finanszírozását. Az egészségügy olyan állapotban van, hogy a szűrővizsgálatokat így nem fogja tudni fölvállalni.

Móra József a felvetésre elmondta: nem tud arról, hogy a szűrővizsgálatoktól elvették a finanszírozást. Nem arról van szó, hogy az orvosok nem végzik el azt, hanem arról, hogy a kiszűrt diákok nem jelennek meg a szakrendelésen. Egyszerűen nem hajlandóak elmenni a szakvizsgálatokra, ami tudomása szerint nekik ingyenes.

L. J.